Fiu fiu..ależ
Fortuna dała nam okazje moim zdaniem. Mianowicie są zakłady na klasyfikacje w dniu dzisiejszym, czyli suma 3 i 4 skoku. I tak mamy następujące perełki.
Fortuna online Zakłady
Bukmacherskie - legalny polski bukmacher. Zarejestruj się, odbierz bonus powitalny, obstawiaj i korzystaj z atrakcyjnych promocji.
Weźmy suche liczby:
1 trening: Stoch 6, Geiger 9
2 trening: Stoch 5, Geiger 19
Kwale: Stoch 6, Geiger 4
Próbna: Stoch 4, Geiger 10
1 seria: Stoch 13, Geiger 1
2 seria: Stoch 3, Geiger 5
Poza 1 serią i kwalami Stoch zawsze lepszy. Suma miejsc Stocha 37, Geigera 48, więc sumarycznie 11 miejsc wyżej ze wszystkich tutaj skoków. Ponadto Kamil bardzo lubi tą skocznie i w wywiadach cały czas przyznaje, że to nie są jeszcze skoki na jakie czeka (tyczy się tych lepszych bo w przypadku 13 miejsca z 1 serii mówi że totalnie zawalił). Także jest miejsce na progres. Geiger za to lotnikiem nie jest i chyba sam się zdziwił wczorajszą lokatą. Ponadto Stoch dzisiaj może skoczyć na luzie z pozycji atakującego. Geiger będzie się bronił przed Granerudem, Eisenbichlerem i Hayboeckiem więc zupełnie inny rodzaj presji. Ale zakład tyczy się tylko dzisiejszych skoków! Kursy 2,85! Serio? Jak dla mnie szanse 60 do 40 dla Stocha, a kursy jakby było 85 do 15 dla Niemca. U innych bukach ta para chodzi w okolicy kursów 1,9 z tym, że na 3 lub 4
serie a to jest większe ryzyko jakiś złych wiatrów. Przy dwóch skokach już jest mniejsze prawdopodobieństwo dwukrotnego pecha do warunków, więc dla mnie jeszcze lepiej.
Tutaj jak wyżej, tylko z Piotrkiem Żyłą, który też w Planicy lubi polatać i w dotychczasowych próbach prezentował się podobnie jak Kamil. Nie wiem który będzie miał lepszy dzień więc się asekuruje i gram przeciwko Geigerowi zarówno w parze z Kamilem jak i Piotrkiem. Piotrek w wywiadzie podkreślał, że dalej nie oddał optymalnego skoku. ALbo wychodzi za wysoko i traci prędkość, albo jest prędkość ale nie ma wysokości. Liczę, że dziś pokaże na co go stać i wszystkich zaskoczy. Dodam, że Piotrek ma tendencje się rozkręcać w czasie weekendu, czyli w sb powinno być lepiej jak w pt.
I kolejny kupon w stronę Polaka. Trener Doleżal nie był zadowolony i podkreślał, że każdego stać na więcej. Potwierdzenie tego było w serii próbnej, gdzie Polacy byli masowo wysoko i gdyby to była drużynówka byli by wysoko. Potencjał na poprawę ma zwłaszcza Kubacki, który w czwartek skakał z bólem pleców, po którym jeszcze były ślady wczoraj. Dzisiaj powinno już być całkiem dobrze i będzie można bardziej zaryzykować. Wczoraj też miał pecha do warunków, dzisiaj może trafi lepiej. Myślę, że Dawida spokojnie stać na top10 dzisiejszego dnia, a nawet nieco lepiej. W tej parze podaje go z Y.Sato, który moim zdaniem nie jest lotnikiem. Słaby rekord życiowy i słabe skoki na treningach przed konkursem. W konkursie trafił swoje dobre skoki i zajmuje dobrą pozycje, ale moim zdaniem jest spora szansa, że dzisiaj skoczy bliżej tego co pokazywał w treningach, czyli były to miejsca kolejno: 34, 16, 8, 17, więc wyraźnie poza top10, która w moim odczuciu w przypadku Dawida powinna pyknać. Kurs znowu znakomity. Jak dla mnie Dawid jest tutaj faworytem w proporcjach 70-30.
Fortuna wystawiając taki kurs uważa dokładnie odwrotnie.
Jak już jesteśmy przy przewidywanej słabości Sato, to kolejna para przeciwko niemu. W piątek świetnie się prezentował Norweg Tande. Był odpowiednio 5, 3 i 5 i był wymieniany wśród faworytów do medalu. Wczoraj gorsze skoki i gorsza pozycja. Dzisiaj bez presji powinien pokazać skoki jak w piątek i klasyfikować się w okolicy 6 miejsca dzisiejszego dnia. Sato jak już wyżej wspomniałem raczej top6 z wczoraj nie powtórzy, więc znowu super kurs jak dla mnie. 2,11 biorę w ciemno!
Nie chcąc ryzykować gry przeciwko faworytowi według buka można próbować też takiego dubla w kierunku Tandego i Kubackiego:
Fortuna online Zakłady
Bukmacherskie - legalny polski bukmacher. Zarejestruj się, odbierz bonus powitalny, obstawiaj i korzystaj z atrakcyjnych promocji.
Z powyższego kuponu można na prawdę zaszaleć. Kurs ogólny 38,44 a moim zdaniem całkiem realny do wejścia!!!
Faworytem do wygrania dla mnie jest Granerud. Wczoraj miał sumarycznie najwięcej dodane za wiatr, przed drugą serią organizatorzy "popisali się" trzymając go przed skokiem dobre 5 minut bo pomyliły im się kierunki belek. To na pewno nie pomogło Norwegowi a mimo to przegrał tylko z Geigerem, który miał sumarycznie aż o 8,2pkt lepszy wiatr. Granerud pokonał też super mocnego Eisenbichlera, mimo, że ten huknął aż 247m. Dlatego moim zdaniem to Granerud zostanie Mistrzem Świata w Lotach w Planicy. BIorę pod uwagę, że może wygrać Markus dlatego w kolejnych kuponach bardziej bezpieczny typ.
Dalsze pozycje na powyższym kuponie to wysokie miejsca opisanych już Polaków. Stocha i Żyłę spokojnie stać na top6. Potrzebne będzie trochę szczęścia by obu się udało, ale jest to realne. Kubacki jak wspomniałem top10 też jest w zasięgu. Ostatnia pozycja to top15 Stękały, który skacze tu ze skoku na skok coraz pewniej, odważniej i dalej. Był tu kolejno 22, 13, 13, 8, 9 i 14. Więc poza pierwszym skokiem na wyczucie wszystko w top 15! Ostatni 14 mówił, że spóźnił a i tak do 15 starczyło. Na 2 skoki powinno spokojnie sumarycznie starczyć do top15 dzisiejszego dnia.
Fortuna online Zakłady
Fortuna online Zakłady
Fortuna online Zakłady
Fortuna online Zakłady
Powodzenia