III runda i w rywalizacji coraz wiecej sensowniejszych druzyn, ja wybralem takie cos:
Dinamo Tbilisi - Steaua Bukareszt 2 2.41 Pinnacle
Nie potrafie odmowic sobie zagrania takiej opcji po takim kursie. Nawet DNB lub hc +0.25 na rumunow jest po zadziwiajaco dobrych kursach. Steaua ma w mojej opinii bardzo duze szanse na awans do
LM i niech lepiej Legia nie trafia na nich, oczywiscie jezeli sama awansuje do IV rundy. Steaua wygrala lige w pieknym stylu, pamietam tez jej wystepy w poprzedniej edycji
LE, gdzie po wyjsciu z grupy,w pieknym stylu wyeliminowali w lutym Ajax i potrafili wygrac u siebie 1-0 z koncowym triumfatorem Chelsea Londyn. W obecnym sezonie oprocz dwoch zwyciestw z Vardarem, Steaua wygrala w superpucharze 3-0 z Petrolul i w lidze 2-1 z Ceahlaul. Nalezy wspomniec, ze w kazdym z tych meczy, Steaua miala bardzo duza przewage. Pamietam pierwszy mecz rumunow z Vardarem Skopje, gdzie zrobili na mnie duze wrazenie, a wynik 3-0 byl dla gosci najmniejszym wymiarem kary. W tamtym meczu podobalo mi sie w grze mistrza Rumunii doslownie wszystko i tak grajace druzyny chcialbym widziec codziennie. Co do Dinama to wynik dwumeczu z mistrzem Wysp Owczych nie robi na mnie zadnego wrazenia. Moze i sa hegemonem w Gruzji, ale nie sa tak silni by wyeliminowac rumunow. Amatorzy z Wysp Owczych nie sa moim zdaniem wyznacznikiem prawdziwej mocy Dinama, a ze gruzini tracili z nimi po bramce w meczu domowym i wyjazdowym to i gruzinska formacja obronna wybitna nie jest. Kurs na gosci wysoki, bo jak wspomnialem pare dni temu, ekipy z Kaukazu sa bardzo enigmatyczne, potrafia wygrac z druzyna lepsza, ale i przegrac niespodziewanie i wysoko z slabszym rywalem. Gospodarze wylosowali fatalnie to i niech szykuja sie dobrze na IV runde eliminacji
LE , bo z taka paka jaka ma Steaua nie zdzialaja zbyt wiele. Dla odwaznych czysta dwojka, dla mniej odwaznych DNB na gosci, a grajacy za bardzo duze pieniadze moga smialo wbijac z hc +0.25 Steaua, bo po kursie 1.5 to prawdziwa perelka.
Szachtior Karagandy - Skenderbeu Korcze 1 1.45 Pinnacle
Po raz kolejny lamie zasade i gram egzotyke, tym razem o wynik jestem spokojny. Gra o wielka stawke, bo oprocz awansu do ostatniej rundy eliminacji
LM, zwyciezca tego dwumeczu awansuje bezposrednio do fazy grupowej
LE. Kazachowie po wyeliminowaniu samego Bate Borysow, w nagrode dostaly przeciwnika do przejscia bo i mistrz Albanii rewelacja nie jest. Albanczycy swiezo po wyeliminowaniu Neftczi Baku, takze zle nie wylosowali. Grunt to dobrze zaczac, a gra przeciw Szachtiorowi na jego boisku to bardzo niewdzieczne zadanie. Albanczycy wyjda na mecz z pewnoscia z nastawieniem defensywnym, podobnie jak mialo to miejsce w Azerbejdzanie, gdzie zremisowali 0-0 z Neftczi. Szachtior gra na wlasnym boisku swietnie, przegrywajac od swieta, zreszta nawet po wygranej 1-0 na Bialorusi, wygrali w rewanzu 1-0. Wynik ten swiadczy o jednym - sensacyjna wygrana na Bialorusi nie byla przypadkiem! Po tym co prezentuja w tym sezonie kluby kazachskie (ich postawa w meczach u siebie) o zwyciestwo gospodarzy jestem spokojny tym bardziej. Gospodarze z pewnoscia beda starac sie o jak najwieksza zaliczke przed rewanzem to i smialo zaatakuja, a defensywnie usposobieni goscie straca przynajmniej jedna bramke. Warto zaznaczyc, ze kluby albanskie zawsze radzily sobie slabo w meczach wyjazdowych. Tutaj w zeszlym roku w regulaminowym czasie gry przegral nawet mistrz Czech, ale uratowal sie w ostaniej minucie dogrywki, to i albanczykom remisu czy wygranej nie wroze.
FC Basel (-1) - Maccabi Tel Awiw
1 2.03 Pinnacle ZWROT
Dziekuje bukowi za taki kurs! Chyba ktos za bardzo uwierzyl w mozliwosci mistrza Izraela, gdy ten pokonal w dwumeczu Gyor z Wegier, ale... Czy mistrz Wegier to jakas esktra ekipa? Nie i dlatego nie widze powodu, dla ktorego tak mocny zespol jak FC Basel mialby nie wygrac i martwic sie w rewanzu na ciezkim terenie w Izraelu. Za graniem na gospodarzy przemawia takze to, ze rozegrali w obecnym sezonie juz 3 kolejki ligowe, wygrali bardzo pewnie dwa domowe mecze, a zydzi sa jedynie po dwumeczu z Gyor. Remis to bedzie sensacja na miare odpadniecia w 2 rundzie Bate z mistrzem Kazachstanu, ale szwajcarzy to nie Bate i pamietam ich z wystepow w
LE. Od tego czasu nie zmienilo sie w tym klubie nic na niekorzysc Basel. Azjan to i przy wygranej jedna bramka zwrot, ja to gram bo to kolejny prezencik od buka.
APOEL Nikozja - Maribor 1 1.73 Pinnacle
Kolejny piekny kurs. APOEL pamietamy z swietnej postawy w
LM w sezonie 2011/12. Wielu pamieta ich dwumecz z Wisla, swietna postawe cypryjskiego zespolu, ktory na wlasnych smieciach jest bardzo trudnym przeciwnikiem dla kazdego. APOEL w swietnym stylu i z znakomitym bilansem zdobyl mistrzostwo kraju. Co do gosci to wrazenie robia wyniki Maribora w lidze (komplet trzech zwyciestw), a w szczegolnosci ostatnia wygrana 6-1 z Koperem. Wrazenie opada, gdy stwierdzi sie fakt, ze to tylko slabiutka liga slowenska. Kluby te graly ze soba 11 lat temu i po porazce w Slowenii, APOEL rozwalil Maribor 4-2, co zmienilo sie od tego czasu? Kluby cypryjskie czesto zadziwiaja pilkarska Europe, a w Slowenii jak bylo w 2002 roku, tak jest i dzis. Skoro Maribor nie potrafil wygrac pierwszego wyjazdowego meczu z mistrzem Malty, to dlaczego mialbym wierzyc w ich dobra postawe w Nikozji? Uwierzylbym w 1992 roku, ale nie 21 lat pozniej... 99% na wygrana APOEL-u.
Jak zwykle nie weszly wszystkie typy:;/:. Kurs na Steaua Bukareszt to bylo jakies value, 2.41 na tak silna druzyne jak Steaua? Kazachow mialem grac po hc i teraz moge zalowac, coz... Na egzotyce przejechalem sie dawniej wiele razy, to i poszla tylko jedynka. Basel zwrot bo i rewelacji nie bylo. W Izraelu na pewno latwo im nie bedzie, osobiscie zawiodl mnie ten mecz, bo dorzucilem w trakcie meczu jeszcze hc na helwetow. APOEL to dla mnie duza niespodzianka oczywiscie niemila...