Dyscyplina:
snooker, China Championship, runda Last 64
Czas zdarzenia:
13:30
Zdarzenie:
Jak Jones - Mark Joyce
Typ:
wygra Jones
Bukmacher:
Betclic
Kurs:
2,14
Analiza: mecz odbędzie się w formacie do 5 wygranych frejmów.
Jak Jones jest notowany na 71 miejscu rankingu z 49.500 pkt.
Joyce to 48. zawodnik rankingu ze 127.750 pkt. na koncie. W rankingu rocznym
Jones jest 13 i zgromadził 17.500 pkt., a
Joyce jest 6 z dorobkiem 39.750 pkt.
26-letni Walijczyk jest od 7 lat profesjonalistą, a
35-letni Anglik Joyce od 14 lat jest nieprzerwanie zawodowcem.
Ogólna charakterystyka graczy:
Jones: jego talent rozwijał się do zeszłego roku prawie niezauważalnie, miewał przebłyski, ale brak było powtarzalności, co skazywało go na niski ranking między 80 a 100 miejscem. Wreszcie w zeszłym sezonie wygrał więcej meczy z zawodowcami niż przegrał, po raz pierwszy w karierze, co skutkowało lepszym rankingiem niż kiedykolwiek przedtem, choć nadal niskim.
Joyce: do roku 2014 stopniowo budował ranking i na krótko stał się zawodnikiem pierwszej 30-tki. Niestety od tego czasu jego ranking spadał, z niewielkimi wahnięciami w górę i w końcu zeszłego sezonu notowany był na 54 pozycji. Zeszły sezon miał wręcz katastrofalny. Dlatego zaskoczeniem był jego sukces w Rydze w 1 turnieju sezonu. wykorzystał nieobecność dużej grupy graczy z czołówki, ale nie można umniejszać jego sukcesu, bo pokonał niełatwych rywali, w tym Lisowskiego.
H2H: 1 mecz w 2010 r., wygrał Joyce 9:7.
Sezon 201/2020:
Jak Jones zagrał 9 meczy, 7-2, w tym 63 frejmy 40:23. Skonstruował 18 brejków 50+, w tym 2 setki. W tym sezonie grał dotąd w 2 turniejach, w obu dotarł do rundy Last 16.
Zanotował wartościowe skalpy: Gary Wilson, Milkins, Mark Williams, Holt, Carter. Z wyjątkiem meczu z Holtem wszystkie pozostałe wygrał z handikapem 2+ frejmy. Przegrał z Gary'm Wilsonem i z Seltem.
Joyce zagrał 10 meczy 8-2, w tym 68 frejmów 39:29. Skonstruował 19 brejków 50+, w tym 6 setek. untów. Grał w 2 turniejach, w Rydze dotarł do finału, a w International
Championship odpadł w 2 rundzie. Wygrał m. in. z Lisowskim, Maflinem, Donaldsonem. Przegrał z Bingtao i Binghamem, obie porażki poniósł w kiepskim stylu.
Podsumowanie i wnioski: statystyki karier obu wskazują na przewagę
Joyce'a, który częściej wygrywa mecze, frejmy i buduje brejki, wreszcie częściej, choć niedoskonale dokonuje tzw. czyszczenia stołu. Statystyczna przewaga
Jonesa to skuteczniejsze wygrywanie decydujących partii na bardzo dobrym poziomie 58%, gdy
Joyce wygrywał decidery tylko w 49% przypadków. Na korzyść
Joyce'a w tym elemencie przemawia fakt, że w tym sezonie grał decidera już 3 razy i zawsze wygrywał (Slessor, Maflin, Lisowski).
Mimo, że generalnie bardzo zwracam uwagę na statystyki, to wydaje mi się, że w przypadku tego meczu należy skupić sie przede wszystkim na ostatnich kilkunastu miesiącach. W takim świetle bardziej obiecującym i rozwojowym graczem jest
Jones, który przełamanie się w poprzednim sezonie bardzo ładnie potwierdza w obecnym.
Joyce, mimo swojego wyczynu w Rydze nie przekonuje mnie.
Myślę, że ma on już bardzo ograniczone możliwości rozwoju, tym bardziej, że na tle zawodowców z czołówki wydaje się być mało zaawansowany technicznie. Doceniam jego cechy charakteru: ambicję, wolę walki, brak pokory wobec rywali. Jednak
dzisiaj spotka się, w mojej opinii, sprzecznej z rankingiem i statystykami, z zawodnikiem, który jest już od niego lepszy.
Jones przez ostatnie miesiące zbudował sportową pewność siebie, a na tym fundamencie szybko poprawi swój ranking. Stawiam na Walijczyka, bo widzę wartość w typowaniu jego zwycięstwa. Wiem jednak, że
Joyce nie podda się bez walki.
Stawka średnia - 5/10 jednostek.
100