Tommyy>> brakuje Ci nie tylko erudycji ale i ogłady.
Dla uniknięcia swojej kompromitacji usunąłeś matołku wpis, w którym zamieszczony przeze mnie fragment Lalki autorstwa Prusa -
w swojej ciemnocie mnie jako autorowi przypisujesz ???? a ja go zamieściłem w odpowiedzi na Twój idiotyczny zarzut, iż (wbrew temu co ja podałem jako tylko marginalną uwagę) ponoć w Lalce nie ma mowy o ruletce, w kontekście systemu na nią:
Gdzie Ty tam masz system do ruletki??? Nie pomyliłeś czasem książki lub tytułu ??? Może (bez urazy) to już obsesja po tylu latach kontaktu z systemami do ruletki.
Nikt Cię osiełku Porfirionie nie zachęcał ani nie namawiał dla zweryfikowania tego do wertowania tekstu Lalki, bo to co ja piszę jest zawsze pewne na 100% - a zatem miej pretensję do siebie, że jako prostak Lalki wcześniej nie czytałeś i chciałeś na piechotę w tekście powieści sprawdzić prawdziwość tego co ja napisałem.
Gdybyś miał IQ over 80 to byś nawet nie musiał na piechotę BEZOWOCNIE przeszukiwać tekstu I tomu Lalki (bo scena z ruletką jest w tomie II) a wykorzystał do tego celu najprostszą wyszukiwarkę, wpisując tagi: Lalka, Wokulski, ruletka, system - dzięki czemu błyskawicznie natrafiłbyś na jedno z kilkunastu opracowań o Lalce:
" Kupiec w hotelu przyjmuje różnych dziwnych interesantów, którzy chcą od niego pieniędzy za pomysły, towary czy usługi. Jeden chce go oprowadzić po Paryżu, drugi sprzedać trzydziestokulowy karabin, trzeci -
wyjawić system wygrywania w ruletkę..."
http://mediana28.blogspot.com/2015/04/co-trzeba-wiedziec-o-lalce.html
Kończę ten przecież ewidentnie przez Ciebie wywołany dialog - bo z takim prymitywem to ja nie mam o czym pisać - a prymitywem jesteś dlatego, że to Ty nie mając elementarnej wiedzy mnie zarzuciłeś napisanie nieprawdy (że o późniejszym autorstwie fragmentu Lalki nawet nie wspomnę...) w tej jak to zaznaczyłem marginalnej uwadze:
I tak na marginesie: system na ruletkę był już opisany przez Bolesława Prusa w Lalce (1887-1889) w tym rozdziale gdy podczas pobytu w Paryżu z Suzinem, do Wokulskiego zgłosił się pewien "wynalazca" systemu do ruletki...
której przesłaniem było to, że problematyka systemów na ruletkę ma długą historię a Ty rzuciłeś się na to jak głodny pies na kość z jatki, obnażając przy tym swoje nieuctwo a nic nie zyskując!