Miałem kiedyś sporo .. nie wiem, czy kontaktów, ale informacji z Portugalii. A zaczęło się, że napisałem do redaktora, z którym rozmawiała chyba
Piłka Nożna, czy jakiś inny portal.. Wpisałem nazwisko tego pana w Google i znalazłem maila. Napisałem (po angielsku, bo portugalski u mnie bardzo ograniczony). Odpisał, podał kilka linków do ciekawych info z Portugalii, niektóre łatwo znaleźć w wyszukiwarce, ale było kilka takich, do których nie dotarłbym sam, jakieś fora, itp., bardzo przydatne. Potem od niego wszystko się zaczęło, jakieś nowe osoby, z tych forów również.
Następnie, zupełnie przypadkowo, kiedy brałem udział w takim szkolnym programie międzynarodowym, poznałem Polaka, którego ojciec dostał pracę w Lizbonie i mieszkają tam już kilka lat. To pozwoliło jeszcze łatwiej pokonywać bariery językowe.
Jeśli chodzi o ligi angielskie, Bundesligę, PD, czy
Serie A, to chyba niepotrzebne są jakiekolwiek "kontakty" bo jest tak wiele stron dot. tych lig, że wszystkie potrzebne informacje można znaleźć..
Ale jeśli interesują Cię jakieś mniej znane rozgrywki to warto skupić się na jednym kraju, trochę poczytać w tamtejszym języku, przede wszystkim fora takie, jak to nasze. Później jakoś pójdzie, można nawiązać naprawdę ciekawe znajomości.