>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

ZEN - Dyskusja ogólna

kombajn 453,5K

kombajn

Użytkownik
Hejo,

ja z trochę innej beczki - jaki jest maxymalny przelew do banku PL z lokalnego konta w pln. Nie mogę zrobuić przelewu do NBP... podatkowego...

1744401973024.jpeg

D 4,2K

damian09

Użytkownik
Otrzymane punkty reputacji: +585
kombajn 453,5K

kombajn

Użytkownik
CRS wchodzi od 1 stycznia 2026, efektywnie od 1 stycznia 2027 - tz. dane będą gromadzone od 1.01.2026 i przekazane po zakończeniu roku rozliczeniowego - nie wcześniej niz w 2027 roku. Teoretycznie ruchy na kontach sprzed 31.12.2025 'pozostają względnie bezpieczne' w myśl zasady "prawo nie działa wstecz".
Rachunek w ZEN, póki co, jest 'rachunkiem technicznym do usług ZEN (np. przedłużona gwarancja, cashbacki...)' - nie jest stricte 'rachunkiem bankowym' - nie podlega pod Ognivo (m.in. komornik nie zajmie tego rachunku)...
Poprawki CRS są zgodne z ramami sprawozdawczości aktywów kryptograficznych (CARF) OECD i dyrektywą DAC8 UE. Obie inicjatywy mają na celu zwiększenie przejrzystości podatkowej, w szczególności w odniesieniu do aktywów cyfrowych i kryptograficznych. Dostosowanie to zapewnia spójność międzynarodowych standardów sprawozdawczości podatkowej.
Tu chodzi o wyeliminowanie gotówki i przekształcenie ustroju w korporację...

link

D 4,2K

damian09

Użytkownik
kombajn kombajn to wiem że CRS wchodzi od 2026 dla instytucji pieniądza elektronicznego. Po prostu z tego linku z help center ZENa wygląda że oni już raportują. Więc czy wprowadzają w błąd czy na Litwie są inne wymogi co do raportowania? Bo sam CRS powstał w 2014 i się zastanawiam czy lokalnie np. Litwa może mieć swoje ustalenia które obowiązują wcześniej.

Do góry Bottom