Czosnek eliminuje 6 najgroźniejszych czynników ryzyka sercowo-naczyniowego
Lecznicze właściwości czosnku były znane już w starożytności. Badania wykazują, że ma on zaskakującą właściwość obniżania sześciu najgroźniejszych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Czosnek zawiera dużo allicyny, bardzo aktywnego naturalnego składnika. Zawiera także glikozydy, lektyny, prostaglandyny, witaminy z grupy B i witaminę E, antocyjaniny i flawonoidy, które również mają korzystne działanie na zdrowie.
Czosnek jest obecnie jedną z najwnikliwiej badanych roślin. W blisko 5000 artykułach naukowych udowodniono, że chroni przed nowotworami i infekcjami. Ale szczególnie godna uwagi jest jego skuteczność w przeciwdziałaniu chorobom układu sercowo-naczyniowego:
Czosnek obniża dyslipidemię, kluczowy czynnik rozwoju miażdżycy i powstawania zakrzepów: w dwóch metaanalizach przeprowadzonych odpowiednio w 2009 r. i w 2012 r. wywnioskowano, że czosnek skutecznie działał zarówno na obniżenie całkowitego cholesterolu, jak i trójglicerydów.
Badanie opublikowane w 2016 r. wykazało, że spożywanie ekstraktu z czosnku sprzyja zmniejszeniu rozmiarów blaszki miażdżycowej u pacjentów cierpiących na zespół metaboliczny. Badania wykazały, że aktywne substancje zawarte w czosnku hamują enzymy niezbędne do syntezy cholesterolu i redukują zjawisko utleniania LDL, co jest bardzo istotne w rozwoju miażdżycy.
Obniża poziom cukru we krwi: zmniejszenie poziomu cukru umożliwia zmniejszenie śmiertelności związanej z powikłaniami w układzie sercowo-naczyniowym. Metaanaliza, w której zgromadzono wyniki 7 kontrolowanych placebo badań klinicznych na łącznej liczbie 390 pacjentów cierpiących na cukrzycę, została opublikowana w 2015 r. Autorzy wykazali w niej, że czosnek znacząco obniża poziom cukru we krwi, gdyż może zmniejszyć insulinooporność komórek, stymulować wydzielanie insuliny, zmniejszyć wchłanianie glukozy w jelitach oraz stymulować rozwój komórek beta trzustki, wydzielających insulinę.
Zwalcza osadzanie się wapnia na ściankach tętnic: takie zwapnienie przyspiesza proces powstawania blaszki miażdżycowej. Badanie kliniczne przeprowadzone w 2004 r. na 19 pacjentach wykazało, że spożycie ekstraktu z czosnku przez rok pozwala obniżyć zwapnienie tętnic wieńcowych.
Reguluje funkcję osadzania się blaszki miażdżycowej: płytki krwi są niezbędne w procesie koagulacji, ale mogą również doprowadzić do zakrzepicy. Liczne badania wykazały, że dzięki suplementacji ekstraktem z czosnku można zapobiec osadzaniu się blaszki miażdżycowej u człowieka.
Działa przeciwzapalnie: białko C-reaktywne (zwane CRP) to marker stanu zapalnego powiązany z rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego. Badanie kliniczne przeprowadzone w 2012 r. wykazało, że ekstrakt z czosnku w połączeniu z koenzymem Q10 zmniejsza poziom CRP we krwi.
Zmniejsza ciśnienie tętnicze: około 50% incydentów sercowo-naczyniowych jest związanych z nadciśnieniem tętniczym.
Metaanaliza opublikowana w 2016 r., w której zgromadzono wyniki 20 badań klinicznych na ponad 900 pacjentach, wykazała znaczące obniżenie ciśnienia tętniczego zarówno w fazie skurczowej, jak i rozkurczowej u pacjentów z nadciśnieniem leczonych kuracją na bazie czosnku.
Chorobami serca i tętnic rządzą liczne i skomplikowane mechanizmy. Allicyna występująca w czosnku ma wyjątkową właściwość zwalczania jednocześnie wszystkich tych mechanizmów, co sprawia, że związek ten jest bardzo interesujący ze względu na właściwości ochronne.
Działanie allicyny można uzupełnić dwoma innymi cudami natury, których zalety dla układu sercowo-naczyniowego zostały potwierdzone naukowo. Są to karnityna, wzmacniająca mięsień sercowy, oraz koenzym Q10, który chroni tętnice przed ich utlenianiem.
Aminokwas, który wzmacnia mięsień sercowy
Twoje serce to Twój największy mięsień. Codziennie wykonuje 100 000 uderzeń (to jest średnio trzy miliardy uderzeń w ciągu życia), przepompowując 7000 litrów krwi, by nawodnić układ naczyniowy o łącznej długości 1,5 kilometra. Krew przenosi tlen, dzięki któremu natlenia komórki Twojego ciała. Jeśli nie otrzymują wystarczającej ilości tlenu, duszą się i szybciej obumierają, co przyśpiesza proces starzenia się i rozwój związanych z nim chorób.
Do wykonania tej ogromnej pracy Twój mięsień sercowy, myocardium, potrzebuje mnóstwa energii. Energię tę pozyskuje po części dzięki L-karnitynie, aminokwasowi umożliwiającemu transport kwasów tłuszczowych (paliwa) do wnętrza mitochondriów, âelektrowniâ znajdujących się wewnątrz każdej z naszych komórek.
Wg:miesięcznika Rośliny i Zdrowie