>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

ZAKOPANE (POLSKA) 16-17 styczeń 2009r.

Status
Zamknięty.
snajper 322

snajper

Forum VIP
ZAKOPANE 2009 - odrodzenie Adama Małysza??

Pełna nazwa: Wielka Krokiew
Miasto: Zakopane
Punkt HS: 134m
Rekord zimowy: Sven Hannawald - 140m
Rekord letni: Adam Małysz - 139.5m
Nachylenie progu: 10.5 st
Wysokość progu: 3m
Długość rozbiegu: 91m
Nachylenie zeskoku: 35.5 st
Pojemnosc stadionu: 50.000

Pierwszy konkurs w ramach Pucharu Świata odbyły się tu w 1980 roku, w obecności 40 000 widzów. W 1989 roku Rada Narodowa Zakopanego zmieniła patrona skoczni - został nim Stanisław Marusarz, zwany &quot;królem Wielkiej Krokwi&quot;. Ostatnii konkurs PŚ miał miejsce w sezonie 1998/99. W następnym roku Wielka Krokiew straciła homologację a zawody na niej odbywane wypadły z kalendarza FIS. Ostatnia została przyznana na posiedzeniu w Harrachovie pod warunkiem przebudowy skoczni, łącznie ze zmianą starej wieży sędziowskiej. Prace rozpoczęto 3 sierpnia 2000 roku, a większość zakończono już 4 miesiące później. Koszt prac wyniósł 2,2mln PLN. Oprócz zmiany parametrów (przesunięcie punktu konstrukcyjnego, zmiana kątu nachylenia progu i zeskoku, skrócenie zeskoku, zmniejszenie nachylenia wybiegu skoczni z 7 do 0 st.) przebudowano sieć kanalizacji burzowej oraz wykonano drenaż na zeskoku i wybiegu.
W 2004 roku wyłożono na skoczni igelit i Zakopane po raz pierwszy w swojej historiii otrzymało prawo organizacji Letniej Grand Prix w skokach narciarskich.
W mieście znajduje się klub TS Wisła Zakopane. Las dobrze chroni skocznię przed wiatrem.

Program zawodów Pucharu Świata w Zakopanem

15 stycznia (czwartek)

Godz. 15.00: oficjalny trening

Godz. 17.00: seria kwalifikacyjna

16 stycznia (piątek)

Godz. 15.30: seria próbna

Godz. 16.30: konkurs skoków

17 stycznia (sobota)

Godz. 15.30: seria kwalifikacyjna

Godz. 16.30: konkurs skoków

Czy Adam Małysz odzyska swoja forme w Zakopanym??​

robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
Na sam początek trzeba wyrazic swoje niezadowolenie z postawy najlepszych skoczków. W tym roku to nie będzie juz taki sam PS jak przed laty z emocjami itp. Oczywiście atmosfera zapewne pod skocznią bedzie dalej gorąca ale brak wielu najlepszych skoczków obniży range konkursów niestety. Brak Morgensterna, Larrinto, Jacobsena,Romorena, Hautamekiego, Kocha, Koflera , Olliego czy kilku innych jeszcze napewno będzie zauważalna. W ten sposób co prawda robi się miejsce dla POlaków którzy może wreszcie znajdą miejsca w 30, bo do jutrzejszego konkursu awansowali w komplecie ! ????
Patrząc przez pryzmat typera można jednak w dalszym ciągu znalesc kilka ciekawych typów. Moją uwage przykłuł szczególnie jeden typ. CHodzi tutaj o pojedynek Adama Małysza z Andim Kuetellem. Wiadomo Adaś trenował z Lepistoe w ostatnim czasie. Dzisiejszego dnia pokazał że potrafi daleko skakac. Na Wielkiej Krokwi przeważnie zajmowal czołowe lokaty. Szwajcar w dalszym ciągu skacze bardzo nierówno, wierze że Adam odda dwa dobre skoki jak za dawnych lat i pokaże niedowiarkom że POlak potrafi ;)

▶Adam Małysz-Andreas Kuettel
Typ: 1
Kurs : 1,57
bet365✅

M 0

mc71

Użytkownik
Myślę, że co najmniej 5 Polaków wejdzie do drugiej serii ???? Z typów bukmacherskich wydaje mi się ciekawy jeden z nich. Jest to pojedynek Elverum Sorsell vs Descombes Sevoie. Moją uwagę zwrócił wysoki kurs na norwega. Obaj skoczkowie skaczą równo w Zakopanym (oprócz pierwszego treningu, gdzie wyraźnie lepszy był francuz). Norweg po dobrym początku sezonu, miał ostatnio gorsze chwile, jednak wydaję sie że pomału odzyskuje formę. Natomiast skoczek &quot;trójkolorowych&quot; ma 3x mniej pkt. i nie wygląda na zawodnika, który mógłby błyskawicznie wskoczyć do czołówki. Savoie jest skoczkiem równym, jednak nie ma on w sobie &quot;błysku&quot; i nie potrafi oddać świetnego skoku. Tą zdolność ma za to Sorssell i myślę że dzięki temu &quot;błyskowi&quot; to on wygra w pojedynku panów o trudnych nazwiskach ????

Vincent Descombes Sevoie (FRA) vs Kim Rene Elverum Sorsell (NOR)
typ: 2✅
Kurs: 2.35 BAH

lukanio87 23

lukanio87

Użytkownik
Gregor Schlirenzauer - Simmon Amman 1 1.55

Dzisiaj zostana przeprowadzone pierwsze zawody na Wielkiej Krokwi w Zakopanem i tradycyjnie mozemy sie spodziewac sie wielkich emocji. We wczorajszych treningach i kwalifikacjach bardzo dobrze spisywali sie polscy zawodnicy, szczegolnie Lukasz Rutkowski, Adam Malysz, Stefan Hula i Marcin Bachleda. Kazdy z nas z pewnoscia bedzie liczyl na udany wystepy polskich reprezentantow, ale o zwyciestwo powinni rywalizowac ze soba aktualni liderzy Pucharu Swiata, Amman, Schlirenzauer i Loitzl. W moim typku o lepsze miejsce beda walczyc Schliri z Simonnem Ammanem. We wczorajszych treningach i kwalifikacjach lepiej spisywal sie Austriak i po ostatnich jego wystepach w Bad Mittendorf dzis wydaje sie byc glownym faworytem do wygranej.

ted 12,8K

ted

Forum VIP
G.Schlierenzauer- zwycięzca
typ: tak kurs: 1,95
Pod nieobecność kilku skoczków wzrastają szanse Gregora, jednak najwięksi rywale Ammann i Loitzl też tu skaczą co nie przekreśla szans typu. Schlierenzauer skacze tutaj bardzo równo, poszybował najdalej podczas kwalifikacji oraz na treningach był w czołówce chociaż skakał z niższej belki od innych. Rok temu tutaj wygrał ,skocznia z gatunku &#39;lężących mu&#39; i jesli pogoda nie pokrzyżuje zawodów to daje mu duze szanse.

snajper 322

snajper

Forum VIP
Zdarzenie: Czy Adam Małysz (POL) będzie w Top 6?
Typ: TAK
Kurs: 2.15
Bukmacher:
bwin

Wynik: 8 miejsce ⛔

Analiza:
Po treningach w Lahti pod okiem bylego trenera naszej kadry Hannu Lepistoe, Adam przygotowywal sie do konkursu w Zakopanym, aby nie zawiez swoich kibicow. Widac ze poprawil juz technike ktora ostatnio szwankowala. Szczegolnie mogl cieszyc skok na odleglosc 136m podczas II treningu. W kwalifikacjach skoczyl 124m ale waunki byly juz duzo gorsze (padajacy snieg)
Adam napewno jeszcze nie pokazal wszystkiego na co go stac. O psychike jestem spokojny, poradzi sobie i zajmnie miejsce w TOP6

krzysztof1985 68

krzysztof1985

Użytkownik
Kto lepszy
Emmanuel Chedal - Jakub Janda
typ: Chedal
kurs: 1,6
buk gb

Chedal mimo że ma 26 lat skacze na przyzwoitym poziomie, ostatnio Francuzi pod okiem nowego trenera robią znaczne postępy, regularnie kwalifikują się do 30. Mnie zaskakuje równa forma Chedala, on śmiało mieści się między 12-18 pozycją. Jakub Janda pomimo że ma fantastyczną sylwetkę w locie i głowę między czubami nart nie ma już takiej siły odbicia i nie pozwala mu to skoczyć daleko. Fakt że w Kwalifikacjach Janda błysnął, lecz dla mnie on jest bardzo himeryczny i nierówny, wątpię by dzisiaj mógł pofrunąć dalej od Chedala.

biesy 10

biesy

Użytkownik
Jakub Janda - Roman Koudelka 2 1.55
expekt

Za 20 min 1 seria konkursu, wczoraj na treningu koudelka byl dwukrotnie lepszy od jandy, ale to co zrobil przed chwila w serii probnej to juz nokaut 130 m, janda skoczyl o wiele wiele mniej 117, mysle, ze w konkursie bedzie podobnie

edit:✅ weszlo bez problemu ????

arsenal-5 0

arsenal-5

Użytkownik
Podsumowując konkursy w Zakopanem muszę przyznać, że forma oraz dyspozycja austriackich skoczków jest bardzo wysoka ! Loitzl w piątek a w sobotę Schlierenzauer pokazali, że najwyższy stopień podium tylko i wyłącznie należy się im. O skokach w Zakopanem można by pisać bardzo dużo, ale szczególnie interesującą postacią jest Kamil Stoch. Zawsze bacznie przyglądam się co prezentuje Kamil i muszę przyznać, że jestem mile zaskoczony formy na Wielkiej Krokwi. Miejsca 11 i 14 (czyli dwa razy w pierwszej piętnastce pucharu świata) pozwalają optymistycznie patrząc w przyszłość. Kolejne konkursy w Vancouver a tam na treningach oraz w kwalifikacjach bacznie będę przyglądał się formie i skokom Romana Koudelki, który w Zakopaniem bardzo mile i pozytywnie mnie zaskoczył. Myślę, że jeżeli jakiś bukmacher postawi go w parze z Małyszem to bez wahania na niego postawię. Oczywiście zobaczę jeszcze jak w kwalifikacjach poczynam sobie 19 letni Czech. To chyba tyle co do skoków ;p Polecam obserwować Kamila Stocha oraz Romana Koudelkę w Vancouver ! Można na tych skoczkach zarobić, jeżeli bukmacherzy wystawią im słabszych przeciwników... Pozdro.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom