>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Zagadki :)

al_capone 29K

al_capone

Gangster
Ok, dobrzy z maty jesteście ????

następna, a po tej zagadka masakra ????

1zł = 100gr = 10gr*10gr = 0,1zł*0,1zł = 0,01zł = 1gr
Gdzie jest błąd w tym równaniu?

al_capone 29K

al_capone

Gangster
Taka jest poprawna odpowiedź: 3: 10gr*10gr=100gr^2 a nie 100gr. analogicznie 0,1zł*0,1zł=0,01 zł^2

Tak jak obiecałę, teraz coś trudniejszego, jak znajdziecie poprawną odpowiedź to jesteście naprawdę dobrzy z logiki:

Pięciu ludzi mieszka w pięciu różnych domach, z których każdy ma inny kolor. Wszyscy palą pięć różnych marek papierosów i piją pięć różnych napojów. Poza tym jeszcze hodują zwierzęta pięciu różnych gatunków.
Oprócz tego wiesz jeszcze, że:
-Norweg zamieszkuje pierwszy dom
-Anglik mieszka w czerwonym domu
-Zielony dom jest po lewej stronie domu białego
-Duńczyk pija herbatę
-Palacz Rothmansów mieszka obok hodowcy kotów
-Mieszkaniec żółtego domu pali Dunhille
-Niemiec pali Marlboro
-Mieszkaniec środkowego domu pija mleko
-Palacz Rothmasów ma sąsiada. który pija wodę
-Palacz Pall Malli hoduje ptaki
-Szwed hoduje psy
-Norweg mieszka obok niebieskiego domu
-Hodowca koni mieszka obok żółtego domu
-Palacz Philip Morris pija piwo
-W zielonym domu pija się kawę.
A teraz pytanie: Kto hoduje rybki?

Miłego główkowania :wink: ????

banji 13

banji

Forum VIP
Mi wyszło coś takiego:
Norweg w domu żółtym, pije wode, pali Gunhile i hoduje koty
Duńczyk,niebieski,herbata,Rothmanse,konie
Anglik,czerwony,mleko, Pall Male, ptaki
Szwed,biały,piwo,Phill Moris, Psy
Niemiec, zielony,kawa,Malboro RYBKI!!

al_capone 29K

al_capone

Gangster
Banji, albo taki dobry jesteś, albo pomogłeś sobie czymś.... ale to twoja sprawa
Taka mała ciekawostka: tą zagadke w/w wymyślił sam Albert Einstein. Podobno powiedział też, że 98% ludzi nie jest w stanie jej rozwiązać.

Jedziemy z następną:

Sędziwy pasterz pewnego dnia rzekł do swoich synów: &quot;Podaruję wam część swoich owieczek, ale musicie podzielić je sprawiedliwie. Najstarszy z was dostanie połowę, młodszy weźmie czwartą częśc, a najmłodszemy- piątą&quot; - po czym przyprowadził 19 owiec. Synowie szybko zabrali się do dzielenia prezentu ale natrafili na problem: przecież 19 nie dzieli się anie przez 2, ani przez 4, ani przez 5. Wrócili więc do ojca, przekonani, że starcowi zawodzi intelekt. Gdy jednak ten dowiedział się o ich kłopocie błyskawicznie go rozwiązał.
Co powiedział swoim synom pasterz?

banji 13

banji

Forum VIP
No tak, pomogłem sobie, kartką i dóługopisem, jak nie wierzysz to ci moge przedstawić cały sens mojego rozumowania, tylko troche to zajmie..........

A co do owieczek to najłatwiej by było jak by sie okazało że dziadek ma 20 owieczek i się pomylił mówiąc o 19 :mrgreen: , ale tak to 0 pomysłów......

L 45

laha

Forum VIP
Zabijemy wszystkie owieczki i podzielimy się mięsem lub poczekamy aż narodzi sie 20 owieczka.

P.S Zadam moją zagadke.

Jechał ojciec z synem samochodem. Mieli wypadek. Ojciec niestety nie przeżył, czyli umarł. Syn trafił w cieżkim stanie do szpitala. Od razu na blok operacyjny. Kiedy przyszedł chirurg oznajmił:
- Nie będę operować tego młodzieńca. To mój syn !!!

Pytanie: Kim jest chirurg dla operowanego młodzieńca???

miha13 0

miha13

Użytkownik
Laha, matka, albo ojciec2 (jesli ten pierwszy byl homo ;) ) ?

A z tymi owcami... nic mi do lba nie przychodzi...

al_capone 29K

al_capone

Gangster
Rozwiązanie do zagadki o owcach:
1/4 + 1/2 + 1/5 = 5/20 + 4/20 + 10/20 = 19/20.
1/20 pozostawia dla siebie ojciec, który oddal część swych owiec synom - część, czyli 19 owiec z 20. Dla siebie pozostawil jedna, a synom po kolejno 10, 5 i 4 owciec.

A z tym ojcem i synem, to albo matka albo :?: Hmm, &quot;Nie będę operować tego młodzieńca&quot; :?: :?:

banji 13

banji

Forum VIP
No to i ja z czymś pojade ????

W pewnym zadaniu wzięło udział 3 panów ustawionych w rzędzie, w taki sposób, że ostatni z nich widział 2 panów przed sobą, środkowy widział jednego pana przed sobą, a pierwszy nie widział żadnego. W niewidocznej dla nich skrzyni znajdowało się 5 czapek - 2 białe i trzy czarne. Asystent losuje czapeczki i nakłada każdemu z 3 panów na głowę, w taki sposób, że nie widzi on własnej czapeczki. Ostatniemu z nich zadano pytanie jaką czapkę ma na głowie. On spojrzał na dwóch panów przed nim i odpowiedział &quot;Nie wiem&quot;. środkowemu zadano to samo pytanie. On spojrzał na pana przed sobą i też odpowiedział &quot;Nie wiem&quot;. Zadano to samo pytanie pierwszemu z panów, a on przemyślawszy odpowiedzi poprzedników powiedział, że wie jakiego koloru czapkę ma na głowie.
Jak do tego doszedł?

al_capone 29K

al_capone

Gangster
Pierwszy musi mieć czarną czapkę. Gdyby dwóch pierwszych miało białą czapkę to ostatni wiedziałby, że ma czarną. Ale nie wie, więc dwóch pierwszych ma albo dwie czarne albo czarną i białą. Czyli któryś z pierwszej dwójki na pewno ma czarną czapkę, Gdyby pierwszy miał białą to ten za nim musiałby mieć czarną, ale nie wiedział jaką ma więc z tego wychodzi, że pierwszy musi mieć czarną.

Zagadka:
Pewien mężczyzna dał swojej żonie kwiaty. Wszystkie spośród nich, oprócz dwóch, to róże, wszystkie, oprócz dwóch, to tulipany i wszystkie, oprócz dwóch, to stokrotki. Ile kwiatów dostała żona?

Do góry Bottom