P
102,3K
przestrzalninja
Użytkownik
tak, ale chyba nie jest to pewne na 80 procent, ze to sie stanie? w ostatnich wyborach prezydenckich 1 tura 14,9 miliona wyborcow, druga tura 16,9 miliona wyborcow. czyli ponad 13 procent roznicy. a frekwencja wyniosla wtedy 55procent w 2 turze. teraz zapowiada sie na wiecej. calkiem inna sytuacja na scenie politycznej, ale duda o 500tys. zwiekszyl przewage nad komorowskim. komorowski robil wtedy wszystko, zeby przejac wyborcow kukiza, nawet referendum. na dude powinno byc 1,4-1,45 a nie 1,23. chodzi mi o kursy netto ;p lewica ma spora luke miedzy sondazami partii a biedronia, wiec ta luka gdzies swoje glosu ulokuje/ulokowala. byc moze w holownii, bo jak pisalem lewica a nie lewactwo. dudzie slupek nie drgnal, wiec zakladam, ze to holownia przejal czesc glosow lewicy, reszta na swoim poziomie jest. to tylko moje dywagacje, moze za miesiac cos sie zacznie klarowac. nie jest pewne, ze glosy konfederacji pojda na dude i jakie poparcie bedzie mial bosak.
jak widac o wyniku 2 tury ostatnich wyborow zadecydowaly glosy osob, ktore nie poszly w 1 turze na wybory i bylo to wiecej niz 8 procent do przejecia czyli trzeba miec gdzies 15-20 procent wiecej glosow tzn. duda musi miec wiecej w 2 turze niz 1. przy zalozeniu, ze roznica bedzie taka jak byla i frekwencja tez. ostatnie wybory parlamentarne zmobilizowaly bardzo duzo osob, ktora nigdy nie uczestniczyla w wyborach teraz moze byc podobnie i poki co ja nie wiem, w ktora strone to pojdzie.
jak widac o wyniku 2 tury ostatnich wyborow zadecydowaly glosy osob, ktore nie poszly w 1 turze na wybory i bylo to wiecej niz 8 procent do przejecia czyli trzeba miec gdzies 15-20 procent wiecej glosow tzn. duda musi miec wiecej w 2 turze niz 1. przy zalozeniu, ze roznica bedzie taka jak byla i frekwencja tez. ostatnie wybory parlamentarne zmobilizowaly bardzo duzo osob, ktora nigdy nie uczestniczyla w wyborach teraz moze byc podobnie i poki co ja nie wiem, w ktora strone to pojdzie.