Gauff vs. Cristian
Na chwilę chciałbym wrócić do turnieju kobiet, gdyż bardzo ciekawie zapowiada się mecz Amerykanki z Rumunką, niekoniecznie pod kątem stricte sportowym, ale bukmachersko. Bukmacherzy ponownie wystawili bardzo niskie kursy na Gauff, a ja nie mogę się do niej przekonać. Od jakiegoś czasu gra bardzo przeciętny
tenis, często przepycha spotkania, popełnia sporo niewymuszonych błędów i mówi się, że jest specjalistką od brzydkich zwycięstw. Turniej rozpoczęła od zwycięstwa nad Magdaleną Fręch, ale aż cztery razy została przełamana, popełniła 9 podwójnych błędów serwisowych, straciła 6 gemów, a Polka do tego miała problemy zdrowotne związane z plecami. Nie jest to dobra laurka dla Cori, ale wynik się zgadza czyli najważniejsza statystyka. Po bardzo solidnym Indian Wells wyraźnie obniżyła loty. W Europie zagrała słaby turniej w Stuttgarcie, a w Madrycie teoretycznie gładko ograła Rus oraz Yastremską, ale mecz z Ukrainką wcale nie był dobry, a ponownie bardzo rwany. Następnie odpadła ze swoją rodaczką Keys. W ostatnich meczach popełniła 8, 13 i 9 podwójnych błędów i takie coś trzeba bezwzględnie wykorzystywać, bo to są darmowe punkty, a co za tym idzie przełamywać rywalkę. Mecz z Fręch pokazał, że jest jak najbardziej do ruszenia. Cristian to utalentowana zawodniczka, której kariera ostatnio ruszyła do przodu. Pamiętamy jak ostatnio ograła wspomnianą Polkę po pięknym powrocie z 0-5. W Madrycie doszła do III rundy od kwalifikacji, grając bardzo dobry
tenis i dopiero odpadła ze znakomitą Collins, ale w meczu na żyletki, którego mogła spokojnie wygrać w dwóch setach. W Rzymie nie gra już na tak wysokim poziomie, bo w kwalifikacjach poległa z Grachevą, ale dostała się do głównej drabinki jako LL i w I rundzie wymęczyła wygraną z Avanesyan. W sumie trzy spotkania i wszystkie na pełnym dystansie. Jej problemem było trafianie pierwszym serwisem, gdyż było to tylko około 50%. Martwi też, że w każdym meczu musiała bronić sporej liczby break pointów, ale zdecydowaną większość obroniła. Serwis na pewno do poprawy, ale w wymianach radzi sobie całkiem dobrze i powinna wywierać presję na Gauff. Rola underdoga niewątpliwie powinna jej sprzyjać i może zagrać na większym luzie, niż wcześniej, gdy ciążyła na niej presja po udanym Madrycie, z teoretycznie słabszymi rywalkami. Myślę, że w końcu ktoś z drugiego szeregu ugryzie Gauff, bo ile można się ślizgać z meczu na mecz. Ona uczyniła z tego sztukę, ale jestem przekonany, że Rumunka będzie miała swoje okazje, tylko trzeba będzie je wykorzystać. Luźna ręka niewątpliwie jest wskazana, bo ona tylko może, a nic nie musi. Kursy są bardzo wysokie i według mnie przesadzone, a co za tym idzie nisko ustawione są linie gemowe i wydaje się, że ta opcja jest optymalna. Oczywiście jak ktoś lubi ryzyko może spróbować wyższą lub nawet seta.
powyżej 17,5 gemów @1,6
lub Cristian powyżej 1,5 przełamań @1,48 (
betclic)
Moje typy/analizy znajdziesz także TUTAJ!