AKO: 2,03 | 6/10j
Suarez-Navarro – Zakopalova 2 @ (1,49 Pinnacle)
Hiszpanka to zawodniczka, która jest groźna przede wszystkim na kortach ziemnych, ewentualnie na wolnych kortach twardych. Na pewno nie jest to tenisistka, która dobrze czuje się w szybkiej hali. Jestem mocno zaskoczony jej wygraną w 1 rundzie z Niculescu. Meczu nie widziałem, ale patrząc na statystyki to wydaje mi się, że mecz stał na bardzo niskim poziomie.
Jeśli chodzi o Zakopalovą to jest zawodniczką, która potrafi odnaleźć się prawie na każdej nawierzchni. Oprócz słabego meczu w 2 rundzie AO prezentuje się w tym sezonie bardzo solidnie. W tym roku zdążyła już zaliczyć finał turnieju
WTA. Mowa oczywiście o Shen Zhen, w decydującym meczu przegrała w 3 setach z Li Na. W Paryżu broni punktów za półfinał z ubiegłego roku. Moim zdaniem nie powinna mieć problemów z awansem do ćwierćfinału.
Cibulkova – Bartens 1 @ (1,36 Pinnacle)
Cibulkova po świetnym turnieju w Sydney niespodziewanie odpadła z
Australian Open w 2 rundzie. Często tak bywa, że po bardzo dobrym turnieju, przychodzi czas na słabszy. Zapewne trochę odpoczęła, potrenowała i ma zamiar zrobić dobry wynik w Paryżu. Na „dzień dobry” rywalka średniej klasy, która ma za sobą już 4 spotkania w tym turnieju. Co ciekawe w decydującej rundzie kwalifikacji przegrała, jednak do turnieju głównego udało jej się „wskoczyć” jako LL. W 1r. pokonała Tamire Paszek, która w tym sezonie jest w wyjątkowo słabej dyspozycji.
Różnica klas ogromna, do tego Słowaczka potrafi grać w hali. Myślę, że będzie łatwo i szybko w stronę Cibulkovej.
Mladenovic(+1,5 sets) – Wickmayer 1 @ (1,75 Unibet) | 3/10j
Mladenovic sprawiła chyba największą niespodziankę w 1 rundzie, eliminując Goerges. Pokazała w tym spotkaniu sporo pozytywnego tenisa oraz niesamowity charakter. Posiada bardzo dobre warunki fizyczne i dobrze odnajduje się w szybkiej, paryskiej hali. Gra przed własną publicznością bardzo ją motywuje i myślę, że minimum 1 seta z Wickmayer powinna wygrać.
Belgijka to wymagająca rywalka, która w dwóch ostatnich latach grała tutaj solidnie. Jednak w 1 rundzie nie zrobiła na mnie wielkiego wrażenia i wydaje się, że jest do „ugryzienia”.