Maria vs. Fernandez
Spotkanie o półfinał turnieju na amerykańskim betonie, który bezpośrednio poprzedza US Open. Faworytką meczu jest Fernandez, lecz jakąś bardzo zdecydowaną i jak najbardziej istnieje tutaj furtka do powalczenia dla Marii. Fakty są takie, że obie zawodniczki w ostatnim czasie spisują się dobrze, a nawet bardzo dobrze. Niemka zaliczyła półfinał w Warszawie, następnie triumfowała w Barranquilli, a tutaj ograła Grachevą, a walkowera oddała jej Kalinina, więc może czuć się wypoczęta, mimo dość napiętego grafiku. Fernandez z kolei zagrała dobrze w Waszyngtonie, Montrealu i tutaj ma już dwa zwycięstwa, a nie poszło jej tylko w Cincinnati. Na pewno warto podkreślić, że grała w silniejszych turniejach. Nie ogrywała może zawodniczek z topu, ale wygrane z Noskovą, Haddad Maią czy Perą już coś znaczą. Maria należy do zawodniczek niewygodnych, bo gra ofensywnie, często stylem serwis & wolej, ale też posiada bardzo przyzwoitą defensywę oraz groźny slajs, który najlepiej sprawdza się na trawie. Stricte tenisowo jednak Fernandez stoi wyżej, a mam na myśli grę z głębi kortu. Trochę dwa różne światy i jestem ciekaw, która na tym wyjdzie lepiej. Dziś upatrywałbym szansy w asach, licząc, że ten mecz nie będzie zbyt krótki. Średnia asów na betonie dla Fernandez to 3 asy, a dla Marii 4, więc czysto matematycznie ten typ się broni. Kanadyjka lubi poszukać asów, gdyż dysponuje leworęcznym serwisem, który jest według mnie swego rodzaju handicapem. Tatjana z kolei szuka asów, ale też dobrze returnuje i Leylah może mieć problem ze zrobieniem średniej. Kanadyjka w ostatnich pięciu meczach inkasowała kolejno: 3, 0, 2, 4 i 0 asów, ale trzy z tych spotkań były bardzo krótkie. Jeśli chodzi o Niemkę to zaliczała: 4, 4, 2, 4 i 5 asów z czego aż cztery z nich były krótkie, więc na pewno jest to optymistyczne. Obie potrafią to robić i bazując na potencjale istnieje spora szansa na pokrycie, chyba że mecz będzie mocno jednostronny, a jedna z pań zwyczajnie "nie dojedzie". Warto podkreślić, że linia w
betclic jest najniższa na rynku, a można też spotkać aż o dwa oczka wyższą.
powyżej 4,5 asów @1,85 (
betclic)
Statystyczna zapowiedź kobiecego US Open - polecam sprawdzić TUTAJ
Moje analizy znajdziesz także TUTAJ!