Linette vs. Krejcikova
Małe finały sezonu powracają do kalendarza po kilkuletniej przerwie spowodowanej pandemią, więc siłą rzeczy te rozgrywki nie będą kojarzone przez osoby, które tenisem interesują się od niedawna. Panie, które nie dostały się do
WTA Finals, spotykają się w Zhuhai i grają we własnej formule o końcowy triumf, a bywa i tak, że te same zawodniczki grają w obu finałach, gdyż mogą wejść z rezerwy lub grać w deblu jak w przypadku Krejcikovej. Dziś jednak jest tutaj i zagra w grupie z Linette oraz Kasatkiną, więc muszę przyznać, że te zestawienie prezentuje się bardzo mocno jak na standardy zaplecza finałów. Magda jest zdecydowanym underdogiem i w mojej opinii wypada jej zagrać tu swój najlepszy
tenis czyli wyluzować się, puścić rękę i pokazać co ma najlepszego. Poznaniankę ogranicza tak naprawdę mental, o którym często wspominała, a jak działa głowa to mogliśmy zobaczyć choćby na
Australian Open i kilku innych turniejach. Niestety tych zawodów było zaledwie kilka, ale zapunktowała w nich na tyle solidnie, że pozwoliło to na osiągnięcie życiowego rankingu i zadebiutowanie w tym turnieju, co powinno być dla niej dużą nobilitacją. Ostatnio jednak zawodzi, dużo przegrywa (porażki z Martic i Sawinych) i te kursy z jednej strony nie mogą dziwić, ale z drugiej Linette ma tyle duży potencjał, że w roli underdoga może się sprawdzić i nie ukrywam, że na to liczę. Polka ma na tyle duże umiejętności, że może rywalizować z szeroką czołówką. Cała presja będzie na Czeszce, lecz na chłodno analizując w wymianach znacznie wyżej stawiam Barborę, która należy do bardzo cierpliwych oraz stabilnych mentalnie zawodniczek. Z drugiej strony miała w tym sezonie spotkania, w których mocno zawiodła i nie poznawałem jej (Andreeva, Bronzetti czy Tauson). Ostatnio zrobiła finał w Zhengzhou, lecz tam lepsza okazała się Zheng, lecz wyraźnie było widać progres. Ostatni raz spotkały się przed rokiem w Dosze i zdecydowanie lepsza była Krejcikova, więc czas na wyciągnięcie wniosków. Barbora może mieć z tyłu głowy, że przed sobą ma jeszcze
WTA Finals oraz finały Billie Jean King Cup, więc czeka ją istny maraton.
powyżej 18,5 gemów @1,51 (
forBET)
(zabrakło 1 gema i głowy!)
Moje analizy znajdziesz także TUTAJ!