Philadelphia Eagles -1 HC @ 1,94 Pinnacle x 0,50j (9:17)
Philadelphia Eagles - Seattle Seahawks G 19:00 I 24.11 I #32 ( Wentz zagral beznadziejnie cztery straty , Seattle nie musialo za wiele robic aby wygrac ten mecz a mimo tylu strat Philli to i tak jak najnizszy wymiar kary ze strony SEA)
Nie mam za duzo opcji w tej kolejce ale kiedy otworzylem "slate of games" a to bylo we wtorek, wtedy pekl mi zab(ehh) w najdluzszym miejscu zeba, zaznaczylem na intuicje takie druzyny; Tampa Bay, NY Giants, Detroit, NY Jets oraz Philadelphie Eagles, nie znajac wtedy jeszcze jakie sa trendy spoleczne, nadeszla juz (prawie) Niedziela zadaje sobie pytanie, czy to czas aby uniknac grania na Seattle Seahawks?, odpowiedz ponizej.
Nie mam tutaj wyjscia jak uzyc psychoanalitycznej analizy i tak przegladajac/sprawdzajac jak podaza tlum to Seattle jest najpopularniejszym udnerdogiem na tablicy. Z moich wiadomosci wynika ze 80% grajacych siedzi na Seahawks oraz ponad 70% gotowki idzie na gosci, linia rowniez to podtwierdza z +3 przesunela sie na +1, jak i rowniez sa w TOP 3 popularych zakladow. Grajacy prubuja zaladowac sie do pociagu ktory dojechal juz na miejsce, poprostu Seattle jest juz tak na pompowane ze moze wybuchnac. Jezeli ktos sledziil moj temat
MLB Ballpark to dobrze znasz punkt 3 postu numer 1
" ..Jezeli druzyna wyglada swietnie w ostatnim meczu/meczach i wygrywa bo jest gospodarzem ,bo tam sa gwiazdy , bo jest popularna i wtedy ludzie ida i stawiaja na ta druzyne ,to wiedz o tym ze bedzie poskladana(zazwyczaj) badz uprzedzony co do tego typu zakladow...".
Wspomniałem o tym, specjalnie jak unikac opini publicznej, przykaldow nie trzeba daleko szukac, zwroc uwage na Falcons z ostatnich dwóch tygodni są doskonałym przykładem a
Orły są w tym tygodniu gotowe do zaskoczenia, a tymbardziej w domu, wyjazd Orlow bym uniknal ale nie w domu , tymbardziej ze ludzie widza Seattle jako 5-0 na wyjedzie a widzielismy co sie stalo z SF oni mieli 8-0 i wkoncu przegrali. Problem tlumu polega na tym ze Oni zobaczyli jak Seattle dobrze gra a tak naprawde Profesjonalni gracze siedzieli juz na Seattle od meczu SF, Tlum dopiero teraz zobaczyl i wskoczyl na Seattle, profesjonalisci jezeli nawet przegraja to i tak wyjda na plus a Tlum przegra - taka rola public betow.
Owszem ktos mnie zapyta czy to takie widzi mi sie , typ na nos , tak zeby cos napisac pod ten typ "niby" na czutke , czy mam jakies argumenty ku temu aby poprzec Eagles? Napewno nie jest tak ze Seattle to faworyt w 80% jakby tak bylo to kurs powinnien byc 1,20 ale ze to
NFL to niech nawet 1,44 ale jak widac tak nie jest i nawet nie spadl do tych rozmiarow na lini moneyline.
Dobra idzmy dalej czy sa ku temu jakies przeslanki. I tak Philla ma przewagę +2,6 nad Seattle w różnicy wygranych to juz wyraźny znak, że opinia publiczna może przeceniać Seahawks i niedocenić Orłów. I tak naprawde od czasu wygranej(Seattle) w San Francisco, która była ich pierwszą dobrą wygraną w całym sezonie, miałem juz zamiar szukac porazki Seahawks. Tak, Wilson był genialny. Ale reszta zespołu? Nie tak bardzo.
Zaglembimy sie nie co w ich bilans 8-2, wiec tak, maja dwie wygrane pod dogrywce! ,nastepne ich dwie wygrane padly przeciwko rezerwowym rozgrywajacycm, reszta spotkan z trzema druzynami AFC North poza Baltimore(przegrana) mogli wszystkie te spotkania latwo przegrac jak naprzyklad pamnietny dla mnie mecz z Cleveland na ktorych stawialem, slizneli sie w ostatnich minutach meczu wygrywajac chyba 4 punktami. Co to oznacza ze oni maja rzonice + 12 punktow i pokonali swych przeciwnikow taka ogolna roznica z czego +9 w dogrywkach!. Mimo tego ze rozwalili Arizone w pozostalych siedmiu meczach udalo sie wygrac jednym posiadaniem jak i kopami Zuerleina , wiec potencjalnie sa zespolem 5-5 - takim bilansem jak Orly. Owszem ktos powie ale wygrali to wygrali i maja 8-2, okej i tak jest, moim zadaniem jako analityka jest wykazac czy druzyna jest tak dobra jak ich obecny bilans, a tak w rzeczywistosci nie jest a czy to sie sprawdzi? przeczytaj analize meczu Cleveland - Bills tam byla taka sama sytuacja, grajacy szli w Bills bo mnieli lepszy bilans, po meczu mogli swoje kupony wyrzucic do smieci.
Seahawks mają dziury w obronie i secendary. Nawet ich teams od zadan specjalnych były beznadziejne. Wilson nie może wiecznie maskować tych braków ale jak narazie mu sie udaje pytanie jak dlugo. Dlatego numerem jeden jest ich rozgrywajacy ,to on we wiekszosci satystyk jest ostatnio liderem i swietnie mu idzie, wiec grajacy bazuja na nim ale Orly w ostatnim meczu zagrali poprawnie w obronie i niemozna im nic zarzucic, dlatego ze Orly graja w obronie "stout run" siódme miejsce w DVOA
Football Outsiders to brakuje im "wybuchowości" w ataku z powodu rozgrywajacego Wentz-a ktory sie meczy, pytanie sie nasuwa kiedy zaskoczy i zagra na miare swoich mozliwosci plus jest taki ze w domu lepiej gra niz na wyjedzie, wiec jezeli czegos ponim oczekiwac to wlasnie teraz.
Philadelphia z pewnością mają swoje wady. Ale ich secondary wykazal progres w ostatnich meczach, co powinno pomoc przeciw stawieniu sie Seattle. I chociaż w ataku sa bardzo ograniczoni, powinni odnieść pewne sukcesy w grze po ziemi przeciwko obronie w Seattle gdyz oni pozwalając na 4,8 jarda na zagranie (22 miejsce w
NFL). Myślę, że Wentz może również znaleźć swojich TE w kilku dużych zagraniach w grze gora, gdzie seattle dopuszcza na tych pozycjach wielu zagran dla przeciwnika.
W tym match-up oby dwie druzyny mocno beda sie opierac na grze po ziemi - obie zajmuja miejsc w pierwszej szostce w rush attemps na mecz z podobnymi zdobytymi jardami na zagranie, w tym przypadku obrona Philadelphi ma znaczaca przewage, zezwalaja tylko na 3,8 jarda na zagranie zajmujac wysokie szoste miejsce w lidze, wiec oczekuje ze Orly za graja dobrze po obu stronach pilki, w poprzednim sezonie Philla byla 4-6 ale ostatecznie zagrali w play-offs, napewno to nie bedzie gimnazjalny mecz dla Seattle tak jak mysli tlum , wiec odpowiedz sobie sam czy warto zagrac Seattle, kazdy ma swoja filozofie gry, ja pozostaje przy swoim wyborze Philla -1.