>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

W jaki sposób bukmacherzy sprawdzają, czy dokument tożsamości jest prawdziwy?

K 1

krasnalts

Użytkownik
No właśnie, zacząłem się zastanawiać nad tym pytaniem po rejestracji i wpłacie pieniędzy do Sportingbetu. Od razu pojawiła się plansza, która tam informuje, że trzeba złożyć dokument tożsamości do iluś tam dni. Jednak poniżej zauważyłem, że trzeba też podać numer dokumentu tożsamości (np. paszportu). Czy bukmacherzy faktycznie sprawdzają w jakiś sposób ten numer? W jaki sposób taki numer ma być sprawdzony? Wątpię, żeby mieli jakieś bazy z danymi wszystkich ludzi.

K 1

krasnalts

Użytkownik
No ok, ale mi nie chodzi o to, którzy bukmacherzy tego wymagają, tylko w jaki sposób mogą sprawdzić nr dowodu/paszportu czy nawet PESEL.

K 1

krasnalts

Użytkownik
Przy rejestracji u większości buków z tego co pamiętam nie podaje się ani peselu, ani żadnych innych numerów.
A jak oni mogą to porównywać z danymi konta bankowego? Banki im dają te dane tak po prostu?

bludek 367

bludek

Użytkownik
Od razu pojawiła się plansza, która tam informuje, że trzeba złożyć dokument tożsamości do iluś tam dni. Jednak poniżej zauważyłem, że trzeba też podać numer dokumentu tożsamości (np. paszportu).
Sam odpowiedziałeś na swoje pytanie: najpierw podajesz numer dowodu (tzn. że masz ten dowód tożsamości w ręku w momencie zakładania konta), a później wysyłasz skan tego dowodu, więc od razu mogą to zweryfikować. Być może prawo kraju w którym działa sportingbet wymaga takiego działania, być może to ich wewnętrzna polityka, bo faktycznie nie wielu bukmacherów wymaga na starcie numeru dowodu tożsamości.

Sprawdzić numeru dowodu, ani numeru PESEL nie mogą, bo gdyby dostęp do takich danych był powszechny to mielibyśmy lawinę wyłudzeń. Jednak sam prędzej czy później (najpóźniej przy wypłacie), będziesz musiał wysłać im skan dowodu zawierający te dane.

Dane konta bankowego, również są poufne i bank je chroni. Jednak jeśli wyślesz im przelew bezpośrednio z konta to od razu dowiedzą się kto jest właścicielem (szczegóły przelewu). Mogą też poprosić o skan wyciągu z widocznym numerem konta i danymi właściciela.

K 1,2K

kukla

Forum VIP
Tak jak napisał bludek - żaden bukmacher nie może mieć dostępu do &quot;bazy danych&quot; z numerami dowodów, peselami etc.
Czy jest inne źródło do sprawdzenia poprawności wpisanego numeru? Całkiem możliwe.
Pesel jest zabezpieczony. Jego ostatnia cyfra świadczy np. o płci danej osoby. Jak ta sprawa wygląda z numerem dowodu? Nie wiem ale całkiem możliwe, że podbnie i bukmacher już na wstępie wie, czy ktoś &quot;kombinował&quot;

wincent 150

wincent

Użytkownik
Jego ostatnia cyfra świadczy np. o płci danej osoby.
Wbrew plotce - przedostatnia cyfra PESELU określa płeć ;) (parzysta dla kobiet , nieparzysta dla facetów)
Dodatkowo można sprawdzić poprawność PESELU tak :
sprawdzić czy dany PESEL jest prawidłowy należy wykonać następujące działania:
Pierwszą cyfrę mnożymy przez 1,
drugą cyfrę mnożymy przez 3,
trzecią cyfrę mnożymy przez 7,
czwarta cyfrę mnożymy przez 9,
piątą cyfrę mnożymy przez 1,
szóstą cyfrę mnożymy przez 3,
siódmą cyfrę mnożymy przez 7,
ósmą cyfrę mnożymy przez 9,
dziewiątą cyfrę mnożymy przez 1,
dziesiątą cyfrę mnożymy przez 3,
jedenastą cyfrę mnożymy przez 1.
Tak uzyskane 11 iloczynów dodajemy do siebie.
Jeśli ostatnia cyfra tej sumy jest zerem to podany Pesel jest prawidłowy

Do góry Bottom