>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<
  • Przypomnienie i prośba o zapoznanie oraz stosowanie się do wymienionych wytycznych odnośnie rozliczania swoich typów na forum!
    TUTAJ!

Vikersund HS-225m [11-13 luty 2011r]

Status
Zamknięty.
robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
Koflera też nie będzie - zwrot. Poza tym w Vikersund nie pojawią się: Freund, Bodmer, Schmitt, Uhrmann, Hocke, Freitag, Hula, Loitzl, Bardal, Karelin, Prevc, Fettner..
Dokładnie.
Tutaj zresztą znajdziecie liste startową -&gt; [URL='http://skijumping.pl/wiadomosci/12985/PS-w-Vikersund-O-1600-pierwsze-treningi-/']http://skijumping.pl/wiadomosci/12985/PS-w-Vikersund-O-1600-pierwsze-treningi-/ [/URL]

Kolejna para na Tobecie Matti Hautamäki - Michael Uhrmann czyli jak ktoś z pary nie wystartuje to będzie zwrot?
Tak, będzie zwrot i nie ma co szukac nawet takich par.

Jeśli Jon Aaras skacze 219 m, Vilberg metr bliżej, to ten rekord paść musi
Obyś miał racje i zawody były pamiętne na długie lata ;) Przyznam, że kuszące są kursy, że to Ammann pobije ten rekord. Bo tego na Romoerena @1,90 to nie rozumiem kompletnie ????
Na Simiego @9,00 i kusi strasznie.
Drugim z kandydatów miałbym Schlierego, ale jemu Tepes obniża czesto belke, a on potem mu bije brawo :p No, ale kurs @12,00 też z kosmosu przy tym co jest na Romoerena. Trzeba też zanzaczyc, że przy tym typie widnieje zapis :
&quot;Who will be the ski jumping world record holder after Vikersund World Cup 11-13.2?&quot;
A więc liczą się chyba dzisiejsze treningi, jutrzejsze i niedzielne zawody.

Chyba lekko dla zabawy wezme sobie

Simon Ammann nowym rekordzistą w długości lotu @ 9,00 Betsafe

Jeszcze popatrzyłem w oferte innych buków poza Betsafe i tak w Tobet wyczaiłem

Koch - Morgenstern Typ : Koch @ 1,65 Tobet

I póki co starczy typów ode mnie, może po kwalifikacjach wieczorem jeszcze coś dogram;)

obserwator-m 9,1K

obserwator-m

Forum VIP
Bo tego na Romoerena @1,90 to nie rozumiem kompletnie
Ktoś wcześniej też nie rozumiał... Jeśli nie padnie nowy rekord, to rekordzistą pozostanie Romoeren i zagadka rozwiązana:grin:
Też myślę, że jeśli już ma paść rekord to Simon lub Koch, Simon lubi odpalić czasem jakiś niesamowity skok, a Koch wiadomo...

grokreutz 7

grokreutz

Użytkownik
Jeśli Jon Aaras skacze 219 m, Vilberg metr bliżej, to ten rekord paść musi
Tutaj nie do końca się z Tb. zgadzam gdyż :
Jeśli w konkursie w pierwszej serii jest 40 zawodników to po skoku takiego Jona [ ok 5 na liście startowej ] przykładowo , wydaje mi się że belka od razu pójdzie dość dużo w dół , potem przyjdzie skok zawodnika z numerem ok 28 też poleci daleko na ok 233 m to belka znów dla najlepszych pójdzie w dół ... I teraz zależy jak Ci najlepsi skoczą , ja osobiście uważam że Ci z pierwszej 10 będą dolatywać do ok 235-8 metra . Bo jestem wręcz przekonany że zanim pierwsza dziesiątka odda skok to belka pójdzie przynajmniej 2 , 3 razy w dół . Myślę że to taki rzut orzełkiem czy padnie rekord czy nie .
Reasumując - WSZYSTKO ZALEŻY OD TEPESZA .

grokreutz 7

grokreutz

Użytkownik
Łoooo To mnie zatkałeś ... I to ostro ???? To co ? Rekord już mamy ? Czy to jeszcze nie oficjalnie ?

Robson // Z tego co wiem to z treningów rekordy się nie licza. Tylko kwale bądź konkurs. Pzdr

tomex94 16

tomex94

Użytkownik
Wg TVP rekord świata się liczy ;)

&quot;243 metry! Evensen pobił rekord świata!
Źródło: SPORT.TVP.PL

Podczas treningu przed kwalifikacjami do sobotniego konkursu na &quot;mamucie&quot; w Vikersund Johan Remen Evensen pobił nieoficjalny rekord świata w długości skoku! Norweg uzyskał aż 243 m! Poprzedni rekord należał do jego rodaka Bjoerna Einara Romorena, który w 2005 roku skoczył w Planicy 239 m.&quot;

edit: Komentator z Eurosportu potwierdził, że mamy nowy rekord świata. Ci, którzy zagrali, że padnie w ten weekend nowy WR mogą się już cieszyć :razz:

snajper 322

snajper

Forum VIP
Z tym rekordem jest tak:

1) FIS nie notuje oficjalnych rekordów w długości skoku rzekomo w trosce o bezpieczeństwo w rzeczywistości po to aby nie wypłacać premii finansowych za rekord.

2) FIS ustaliło że rekordy skoczni można ustanawiać tylko w kwalifikacjach do konkursów PŚ i w samych konkursach PŚ

3) Tak czy siak skok Evensena jest najdłuższym w historii i jest nieoficjalnym rekordem świata w długości skoku narciarskiego

Ale w myśl przepisów FIS nie jest to rekord skoczni co nie przeszkadza temu aby wszyscy podawali jako rekord skoczni właśnie skok Evensena. Co też będzie miało miejsce

Na marginesie ostatnim oficjalnym rekordem świata notowanym przez FIS w długości skoku jest chyba skok Piotra Fijasa - 194 m.

grokreutz 7

grokreutz

Użytkownik
1) FIS nie notuje oficjalnych rekordów w długości skoku rzekomo w trosce o bezpieczeństwo w rzeczywistości po to aby nie wypłacać premii finansowych za rekord.
Co do tych premii to nie wydaje mi się aby byłby to główny powód tych rekordów . Przecież i tak ta premia nie jest nie wiadomo jak wysoka żeby taki związek jak FIS nie mógł jej wypłacić - Takie jest moje zdanie ????

grokreutz 7

grokreutz

Użytkownik
-2.9 za wiatr ? Tylko -2.9 ? Coś mi tu nie gra ... Może się na tym nie znam ... Ale mi się wydawało że w dolnej fazie lotu dostał ostry wiatr pod narty ... I na początku pomyślałem że punktów będzie ok -10 , 15 ... A tu proszę tylko -2.9 . Jak dla mnie dziwne ...

pezio 33,1K

pezio

Użytkownik
M. Koch - J. R. Evensen 1 @2

Kurs piękny. Evensen dziś miazga, 2 razy ustanawiał rekord. Ale wiadomo nie od dziś że to król treningów na mamutach. Ile razy latał znakomicie w trenach by w konkursie głównym nagle spuchnąć i ledwo dolecieć do 185m. Tak było w Harrachovie i Obertsdorfie. Jeśli nawet jutro będzie w czołówce to przecież Koch także znakomity lotnik, dzisiaj 241,5m w II treningu. Zważywszy na tendencje do psucia ważnych skoków moim faworytem jest tutaj regularny na mamutach Austriak.

grokreutz 7

grokreutz

Użytkownik
Też podzielam zdanie Pezio. Koch jest powtarzalny . W konkursie jestem pewien że odda dwa dobre skoki .
Co do Betsafe ... Fajny zakład na przeczucie przygotowali : Ile będzie wynosił najdłuższy skok jutrzejszego konkursu :
Over 246.75 m 2.20
Under 246.75 m 1.60
Co do tego typu to myślę że będzie Over . Analizować to tu nie ma co . Na tej skoczni wystarczy lekki podmuch pod narty dla kogoś z pierwszej 10 PŚ i już mamy bardzo daleki skok . Nie bardzo wierzyłem organizatorom że można tu skoczyć powyżej 245 metrów - Ale się pomyliłem . Co do tego typu to liczę na wypowiedź Robsona ????

Otrzymane punkty reputacji: +2
konrad140 2,5K

konrad140

Forum VIP
Z tego co widzę ta skocznia nie wybacza błędów. Multum skoków od 100m do 150 , jak na takiego mamuta lipa trochę. Jutro pewnie zobaczymy 2 konkursy w jednym :|
Ja bym coś proponował może na Małysza , co skok to lepiej , mówić , że coraz bardziej mu się ta skocznia podoba i coraz lepiej mu się skacze. Jutro poprzeglądam pary wiec może coś wrzucę. Może rekord Adama ? ;)

K 35

krasny2

Użytkownik
Myślę, że dalszego skoku nie zobaczymy tu Evensen to skoczył ale gdyby był wyżej w pucharze świata to by skakał z niższej belki najlepiej obrazuje to że Adam miał pawie 200 metrów i to by było 6 miejsce. Oni się babrają tą belką wiedzą kto skoczy dalej i będą ja obniżać ale sądzę, że w zawodach będzie to niska belka już na starcie (4) w dodatku ciężko taki skok będzie im ustać chyba tylko Kocha na to stać ale on niczego udowadniać nie musi a przecież zaraz mistrzostwa świata.

konrad140 2,5K

konrad140

Forum VIP
Też mi się wydaje , że aż tak dalekiego skakania nie zobaczymy. 246m i problemy z lądowaniem Evensena. Mistrzostwa za pasem i zarówno zawodnikom zależy jak i org , żeby cała &quot;elita&quot; się tam stawiła. Loty , żeby nie zawieść kibiców po 220-230. Ale na więcej chyba nie mamy co liczyć. Chyba , że komuś podwieje ;)

sanchez1 93

sanchez1

Użytkownik
Kolejna para na Tobecie Matti Hautamäki - Michael Uhrmann czyli jak ktoś z pary nie wystartuje to będzie zwrot?
Za każdym razem, gdy dana para zostanie unieważniona dostaniesz zwrot. Tak samo jest w przypadku meczów piłkarskich i innych dyscyplin.

krzysztof1985 68

krzysztof1985

Użytkownik
Koch-Amman
@1
1,4 ⛔
Jeżeli ktoś ma latać na mamutach to wysocy zawodnicy pokroju Kocha, Evensena, Schliriego. Z całym szacunkiem ale Amman jest dobry lecz brakuje mu tej powierzchni nośnej. Koch sami widzieliście 241,5 z palcem w d...
Amman puszczony z 1 belki niżej skoczył 212,5.
W Oberstdorfie Koch pokazał co znaczy &quot;powierzchnia nośna&quot; cały sezon cieniutko ale na mamuty to zawodnik jak znalazł.

Schlierenzauer - Małysz
@1
1,6 ✅
Adam dość dobrze spisuje się tutaj, lecz nie ma błysku, w dodatku jedynie raz Adam będąc u szczytu formy skakał na Mamutach doskonale i latał daleko (sezon 2006/2007 lub 2007/08) już nie pamiętam dokładnie, wtedy gdy wygrał 3x z rzędu w Planicy.
Gregor powoli wraca do formy, jego warunki fizyczne są zdecydowanie lepsze, mimo że jest młody to na mamutach lata bardzo dobrze.
W treningach skakał średnio: odpowiednio
184,5m oraz 223,5 m lecz to był trening - a trening to trening - wyczucie skoczni i takie tam
Adam w treningach: 199,5m oraz 214,5m
Obaj mieli zapewniony udział w konkursie lecz analizując skoki &quot;kwalifikacyjne&quot; to Gregor 227m a Adaśko 218.
Dodatkowo Adamowi na mamutach nie wychodzi 1 skok, jeden ma bardzo dobry drugi średni. Na Gregora to będzie za mało a kurs wg mnie Value ;)

sumada90 19,8K

sumada90

Forum VIP
VS

Thomas Morgenstern - Gregor Schlierenzauer 2 1,85 Unibet ✅

Morgensternowi zajęcie drugiej pozycji w dzisiejszych zawodach do zapewnienia sobie upragnionej Kryształowej Kuli. Jednak nie jest on zbyt dobrym lotnikiem. Za to młody wracający do formy Schliri z konkursu na konkurs pokazuje się z coraz lepszej strony. Także skoki treningowe i kwalifikacyjne pokazały, że jest w nim cos z lotnika. Myślę, że w tym pojedynku powinien lepiej się zaprezentować Gregor.

VS

Martin Koch - Johan Remen Evensen 1 2,00 Unibet ⛔

Moim zdaniem, jest to para, która dziś będzie walczyć o zwycięstwo. Evensen, który wczoraj dwa razy poprawiał rekord świata w długości lotu, dziś z pewnością będzie liczyć na najwyższy stopień podium. Koch, zwycięzca ostatnich indywidualnych zawodów, który odpuścił kwalifikacje, także jest w wysokiej formie i wydaje mi się, że tylko on w optymalnych warunkach może zaszkodzić rekordowi Evensena. Stawiam na Kocha, ponieważ on jest teraz najlepszym lotnikiem i powinien sobie poradzić z nie zawsze równo skaczącym Norwegiem.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom