Kupon #148 (lipiec #12)
FC Zhetysu - Lech Poznan [x2] 1,25
CSF Zimbru Chisinau - Bangor City FC [1] 1,55
Stawka: 1,2j
AKO: 1,94
Ew. wygrana: 2,32j
Na początek zadam pytanie jak wyobrażacie sobie ligową piłkę w Walii? Ja jako siłową, z wieloma pojedynkami powietrznymi, pozbawioną bajecznych zagrań technicznych, z ostrymi wejściami na wślizgu. Jednak oczywiście nie opieram swojej analizy tylko na wyobraźni. Na youtube znalazłem cały mecz między tymi drużynami i fragmenty oglądnąłem. Mogę z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że wiele się w swoich przypuszczeniach nie myliłem, a piłkarze Bangor City z Ryanem Giggsem czy Garethem Bale mają wspólną tylko narodowość. Tamto spotkanie skończyło się bezbramkowym remisem, choć przez zdecydowaną większość czasu to Zimbru kontrolowało jego przebieg. Mołdawianie byli przy piłce o wiele dłużej i wymienili o dużo więcej podań. Różnica jeśli chodzi o rozgrywanie akcji i o technikę zawodników jest nawet większa niż się spodziewałem na korzyść Zimbru. Piłkarzom ze stolicy Mołdawii piłka nie przeszkadzała, dobrze radzili sobie z wyprowadzaniem akcji i grą pod presją. Bangor opierało się przede wszystkim na wybiciach byle dalej od własnej bramki i liczeniem na to, że napastnik przejmie to zagranie. Z reguły jednak wracało ono do piłkarzy gości.
Nie można powiedzieć, że drużyna Zimbru tworzy trzon reprezentacji Mołdawii, jednak jest kilku zawodników, którzy w kadrze występowali. W przeciwieństwie do Bangor City, z których żaden zawodnik nie miał kontaktu z seniorską piłką reprezentacyjną. Po tym co widziałem w pierwszym meczu , stwierdzam, że wynik bezbramkowy Walijczycy powinni odebrać jako dobry rezultat, a Zimbru u siebie nie pozostawią złudzeń kto zasługuje na awans do kolejnej rundy i wygra pewnie spotaknie na własnym boisku.
Kupon #149 (lipiec #13)
FK Aktobe - FC Torpedo Kutaisi [1] 1,75
Stawka: 2j
Ew. wygrana: 3,5j
Ten mecz rzucił mi się w oczy jako pierwszy przy analizowaniu par rewanżowych. drużynę Aktobe pamiętam z wcześniejszych sezonów europejskich pucharów i jak na tę fazę rozgrywek jest to drużyna solidna, posiadająca w składzie piłkarzy nieprzypadkowych. Mówię tutaj szczególnie o trzech podstawowych reprezentantach Uzbekistanu i kilku reprezentantach Kazachstanu. Są też piłkarz wystepujący w kadrach Litwy, Mołdawii i Kirgistanu. I to nie tacy, którzy tylko zdążyli zadebiutować, ale rozegrali już dużą liczbę spotkań. Aktobe w lidze Kazachskiej, z tego co zdołałem wywnioskować jest finansowo najmocniejsze, świadczy o tym również to, że od kilku lat nieprzerwanie grają w europejskich pucharach, a jeśli odpadają, to z drużynami z pewnością bardziej rozpoznawalnymi niż gruzińskie Torpedo. Np. rok temu była to rosyjska Alania Władykaukaz, która wygrała dopiero po karnych, a dwa lata temu nie kto inny jak AZ Alkmaar, z którym Aktobe potrafiło nawet wygrać 2:1 u siebie. Liga kazachska jest mniej więcej na półmetku, bo po 16 kolejkach. DO tej pory Aktobe zajmuje 5. miejsce, ale w czołówce jest bardzo ciasno, także nawet jedno zwycięstwo może ich przesunąć na sam czub tabeli. Dodajmy, że Aktobe u siebie nie przegrało ani jednego spotkania. I to, że w Kazachstanie piłka ligowa trwa w najlepsze, to kolejny argument za gospodarzami jutrzejszego meczu.
Torpedo Kutaisi to trzecia drużyna ligi gruzińskiej, a w ich składzie nie znalazłem zawodników z tak bogatym doświadczeniem w piłce międzynarodowej. Zaledwie dwóch zawodników miało kontakt z dorosłą kadrą Gruzji. Torpedo ostatni raz w pucharach grało 6 lat temu i dostało baty od BATE Borysow w pierwszej rundzie kwalifikacyjnej, więc to mówi samo za siebie o ograniu tej drużyny w pucharach. Widziałem jakiś śmieszny skrót pierwszego meczu, kręcony zza bramki i tam przez większość meczu w ataku byli Gruzini, jednak ich gra była dosyć prosta i opierała się na wrzutkach z boku boiska. Przyglądnąłem się też ostatnim sparingom obydwu drużyn i mogę powiedzieć, że u jednych i drugich gra w obronie wygląda dosyć... radośnie. Jednak jeśli chodzi o wyprowadzanie akcji to Aktobe wygląda korzystniej i potrafią sobie tworzyć groźne okazje pod bramką przeciwnika. W jutrzejszym meczu zapewne to Aktobe będzie kontrolowało grę, nie pozwalając na wiele Gruzinom, sądzę, że stworzą sobię kilka dogodnych okazji i wygrają mecz z niedoświadczonymi w rozgrywkach europejskich piłkarzami Torpedo. Kurs również dosyć przyjemny.
Kupon #150 (lipiec #14)
FK Metalurg Skopje - Birkirkara FC [1] 1,32
Myllykosken Pallo-47 - Elements Cefn Druids [1] 1,12
Kalmar FF - Cliftonville FC [1] 1,21
Stawka: 2,15j
AKO: 1,79
Ew. wygrana: 3,84j