>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<
Fortuna bonus

Ustawa hazardowa/ prawo hazardowe cz. 2

Status
Zamknięty.
wtf 48

wtf

Użytkownik
jesli to rzeczywiscie wchodzi w życie to trzeba sie wycofac z gamblingu online. Za duzo konsekwencji, a nawet jak nie to szkoda stresu...

Z 0

zabrzanin1985

Użytkownik
Wiem, że to może jest zabawne, ale pewnego dnia może się okazać, że człowiek obudzi się z ręką w nocniku...i nie będzie mógł nic zrobić...

Jakieś konkrety kiedy ta pseudoustawa wchodzi w życie ?

S 2K

szatan666

Użytkownik
Wiem, że to może jest zabawne, ale pewnego dnia może się okazać, że człowiek obudzi się z ręką w nocniku...i nie będzie mógł nic zrobić...

Masz setki artykułów na ten temat i wiele postów w temacie więc nie rozpierdalaj go takimi postami.

L 77

low

Użytkownik
Prędzej czy później wejdzie. Narazie czekamy na decyzje KE która będzie na koniec listopada.

Otrzymane punkty reputacji: +2
D 50

doradcapr

Użytkownik
Pierwsze, drugie, trzecie czytanie ustawy na posiedzeniu Sejmu, głosowanie w Sejmie, w Senacie, ew. kolejne w Sejmie, przekazanie i podpis Prezydenta, ogłoszenie ustawy - to tak w skrócie wygląda prawie każda ścieżka ustawodawcza.

Termin wejścia w życie tej ustawy zgodnie z projektem został określony na 3 miesiące po ogłoszeniu, także to dopiero jest początek drogi, bo aktualnie jest między pierwszym, a drugim czytaniem i konkretnego terminu nikt nie poda, a 1 kwietnia 2017 r. założony w projekcie nie jest już realny.

Jeżeli prace nad tą ustawą dalej będą się przeciągać to automatycznie przepis mówiący o wejściu w życie ustawy będzie zmieniany.

P 68

pawelcz41

Użytkownik
Pierwsze, drugie, trzecie czytanie ustawy na posiedzeniu Sejmu, głosowanie w Sejmie, w Senacie, ew. kolejne w Sejmie, przekazanie i podpis Prezydenta, ogłoszenie ustawy - to tak w skrócie wygląda prawie każda ścieżka ustawodawcza.

Termin wejścia w życie tej ustawy zgodnie z projektem został określony na 3 miesiące po ogłoszeniu, także to dopiero jest początek drogi, bo aktualnie jest między pierwszym, a drugim czytaniem i konkretnego terminu nikt nie poda, a 1 kwietnia 2017 r. założony w projekcie nie jest już realny.

Jeżeli prace nad tą ustawą dalej będą się przeciągać to automatycznie przepis mówiący o wejściu w życie ustawy będzie zmieniany.
Chyba coś pomyliłeś, po pierwsze w założonym projekcie miała wejść 1 stycznia 2017 a po drugie już pierwsze czytanie w sejmie się odbyło

L 124

lemko

Użytkownik
Obaj macie poniekąd rację.
1. Ustawa jest ogólnie pomiędzy pierwszym, a drugim czytaniem - jest w nadzwyczajnej podkomisji dotyczącej tej ustawy.
2. Z tego, co wiem to niecała ustawa podlega 3 miesięcznemu vacatio legis, można się domyślać, że bukmacherka temu nie podlega (głównie to dotyczy automatów).
Fragmenty ustawy miałyby wejść w życie 01.01.2017r., a inne (pewnie te o automatach) 01.04.2017r.. (ale o to pytajcie @art300)
3. Obecnie prace nad ustawą się przeciągają i te daty są pewnie mocno życzeniowe.
Ciekawy artykuł: &quot;Hazard: Firmy zawiniły, graczy wieszają&quot;
http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/993373,sluzby-za-gre-u-nielegalnych-bukmacherow-scigaja-obywateli.html
Wrzucałem wczoraj link do kolejnej analizy prawnej i dwa ciekawe fragmenty przytoczę, bo znalazłem na innej stronie (nie czytałem całej):
„niedokonanie notyfikacji w trybie Porozumienia TBT, a zwłaszcza uznanie go za regulację tworzącą przeszkody w handlu międzynarodowym, otwiera możliwość wszczęcia przez podmiot należący do WTO z Rzeczpospolitą Polską postępowania prowadzonego przed organami WTO”
Może się okazać, że ustawa hazardowa będzie jeszcze musiała zostać notyfikowana w Światowej Organizacji Handlu.
„Brak notyfikacji nie został uzasadniony postępowaniem w trybie pilnym. Zarówno otoczenie prawne jak i sytuacja rynkowa nie uzasadniają takiego trybu procedowania. Szczególne wątpliwości budzi fakt, że projektodawca, powołując się na konieczność ochrony społeczeństwa przed negatywnymi skutkami hazardu, jednocześnie chce wprowadzić państwowy monopol na określone sektory rynku hazardowego i zarazem dąży do znaczącego zwiększenia dostępności automatów do gier”
Sprzeczność z celami ustawy.

A 294

art300

Użytkownik
Dla mnie jest raczej oczywiste, że cele nie są adekwatne do środków. I vice versa.
A to rodzi dość proste pytania: czy oni są aż takimi idiotami, że nie potrafią nawet celów sformułować poprawnie? Czy raczej o kasę ( płynącą w ściśle określonym kierunku) i o politykę tu idzie?
Stawiam na to drugie.
Ustawa ma szansę być martwa. Jedna strona będzie twierdzić, że konkurenci są &quot;nielegalni&quot;, ale żadna nie powie &quot;sprawdzam&quot;, kierując sprawę do trybunałów. Szczególnie strona rządowa, bo rzecz jasna nie chce porażki. Druga strona też raczej nie, bo wolą działać zza granicy z przylepioną etykietką &quot;nielegałow&quot;, niż czynami sprowokować skuteczną zmianę prawa.
Ale to wciąż tylko gdybanie...

L 77

low

Użytkownik
Wg mnie będa mocno się starali, żeby nie popełnić błędu Kapicy niestety , tak odczytuje to co Janczyk mowil wczesniej.

P 68

pawelcz41

Użytkownik
Nie miał racji, ustawa nie jest zgdona z prawem UE cele w niej zawarte nie pokrywają się z jej treścią.
Poza tym widać o co tutaj chodzi, wcale nie o ochronę graczy a o kasę.
Monopol państwa to jest ochrona gracza przed skutkami hazardu nie bądźmy śmieszni
Poza tym widać o co tutaj chodzi, wcale nie o ochronę graczy a o kasę
Monopol państwa to jest ochrona gracza przed skutkami hazardu nie bądźmy śmieszni

A 294

art300

Użytkownik
Wg mnie będa mocno się starali, żeby nie popełnić błędu Kapicy niestety , tak odczytuje to co Janczyk mowil wczesniej.
Wątpię, żeby im się to opłacało.
Na wyświetlaczach czytników kuponów Lotto musieliby zamiast:

&quot;Brak wygranej, zapraszamy do gry&quot;

umieszczać coś w rodzaju:

&quot;Brak wygranej. Zastanów się co robisz!&quot;

;)

Jak śpiewa Placebo:

We need to concentrate
On more than meets the eye

;)

BTW, polecam:
https://www.youtube.com/watch?v=EipGZpAUBws