>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Unibet bonus 50% do 1000zł

Status
Zamknięty.
W 0

wymiotek

Użytkownik
Przyszło mi coś takiego na e-maila. Adres nadawcy był identyczny jak w Unibecie. W treści był link do strony. Kliknąłem go ale się nie logowałem. Zalogowałem się chwilę poźniej z normalnej strony Unibet.pl. Po 15 minutach miałem wyczyszczone konto. Radzę uważac. Nie wiem jak to się stało ale zostałem okradziony. Miał ktoś podobną sytuacje? Bo nie wiem co mam dalej z tym robić.

al_capone 29K

al_capone

Gangster
Adres nadawcy był identyczny jak w Unibecie
Na pewno nie był identyczny...
Typowy Phishing:
Przy tego rodzaju oszustwach sprawca posługując się ogólnie dostępnymi usługami internetowymi zmierza do wprowadzenia ofiary w błąd i wyłudzenia wrażliwych danych osobowych lub finansowych, tj. numer karty kredytowej, hasła, loginy, numery PIN. Dane, które pozwalają przejąć posiadane pieniądze, lub przejąć wirtualną tożsamość, co pośrednio może prowadzić też do utraty pieniędzy, a także może narazić ofiarę na utratę dobrego imienia itp. Często ofiara oszustwa dostaje wiadomość e-mail, mówiącą, aby się zalogować i potwierdzić swoje dane bankowe, dane do konta e-mail itd. Sprawcy potrafią tworzyć fałszywe maile, które do złudzenia przypominają oficjalne wiadomości od różnych organizacji i instytucji, takich jak banki, towarzystwa ubezpieczeniowe. Aby zmylić odbiorców, wykorzystują logo organizacji, instytucji czy podmiotu oraz imitują styl i szatę graficzną jej korespondencji. Wiadomość zwykle sugeruje użytkownikowi, aby kliknął odsyłacz w celu wprowadzenia swoich informacji osobistych. Po wejściu na link sugerowany
w korespondencji, nawet bez wprowadzania swoich danych, następuje zainstalowanie na komputerze użytkownika złośliwego oprogramowania wykonującego funkcje zdefiniowane przez sprawców („koń trojański”).
W jaki sposób uniknąć tego oszustwa? Jeżeli użytkownik otrzymał wiadomość od firmy, banku lub operatora poczty elektronicznej, z której usług nie korzysta – powinien zachować ostrożność przy jej odczytywaniu lub usunąć taką korespondencję. W przypadku otrzymania wiadomości od nadawcy podającego się za operatora poczty elektronicznej czy banku, w którym użytkownik posiada konto, należy go dokładnie przeczytać. Oszuści często nazywają używane przez siebie strony internetowe wykorzystywane do działań oszukańczych, bardzo podobnie do tych oryginalnych, np. http://twiter.com/ zamiast http://twitter.com/. Ponadto jeżeli nadawca prosi o podanie loginu, hasła itp. to również powinno wzbudzić naszą czujność ponieważ żadna z legalnie funkcjonujących firm, czy banków, nie żąda podawania takich informacji! Jeżeli mamy wątpliwości co do autentyczności wiadomości należy sprawdzić ją na oficjalnej stronie firmy, wpisując jej adres w wyszukiwarce, nigdy za pomocą linku podanego w otrzymanej wiadomości! Należy pamiętać, że przestępcy zainteresowani są wszelkiego rodzaju danymi, nie tylko związanymi z systemami płatności internetowych. Dlatego oszuści wykorzystując wyżej opisane metody wyłudzają nasze dane dotyczące kont poczty elektronicznej, portali społecznościowych, czy też gier on-line.

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
Oczywiście, ze nie mógł być identyczny. Email jest zamaskowany. I wiadomość poszła z tego: [email protected]
Tak jak zamaskowany jest adres strony.
Widzimy to: https://www.unibet.com/start
ale oszust jest tutaj, pod stroną zamaskowaną linkiem powyżej.
To jest polski cwaniaczek (chyba, że oszust podszywa się również pod uczciwą stronę będącą programem afiliacyjnym tego buka. Jeśli tak to sorry):
http://unibet.iq.pl/
Dostałem dziś email. Najśmieszniejsze, że nie mam konta w U n i b e t.

[...] . Kliknąłem go ale się nie logowałem. Zalogowałem się chwilę poźniej z normalnej strony Unibet.pl. [...]
Nie zalogowałeś się z tej strony (ze strony w domenie .pl). Ta np. domena u n i b e t.pl (oficjalna w tym sensie, że nienależąca do oszusta a należąca do osoby fizycznej, która z jakichś przyczyn, prawno pieniężnych nazwijmy je ???? nie chce nieprzyjemności ze strony U n i b e t) stanowi tylko przekierowanie na: https://pl.unibet.com/start jeśli mówimy o Klientach polskojęzycznych.

adamo80 17,4K

adamo80

Użytkownik
Byłem zmęczony po pracy i też w to odruchowo kliknąłem i się zalogowałem. Skapnąłem się po 1 minucie i zmieniłem hasło. Mam w każdym razie tam 0 na koncie więc raczej nie ma co czyścić, ale czy mam się czego obawiać ? Swoją drogą buki mogły by dawać więcej prawdziwych takich ofert lojalnościowych bo przychodzą ostatnio tylko takie.
Przyszło mi coś takiego na e-maila. Adres nadawcy był identyczny jak w Unibecie. W treści był link do strony. Kliknąłem go ale się nie logowałem. Zalogowałem się chwilę poźniej z normalnej strony Unibet.pl. Po 15 minutach miałem wyczyszczone konto. Radzę uważac. Nie wiem jak to się stało ale zostałem okradziony. Miał ktoś podobną sytuacje? Bo nie wiem co mam dalej z tym robić.
I jak mogli ci wyczyścić konto skoro wypłaty są wyłącznie tym samym kanałem co wpłaty np z przelewów24 na twoje konto lub z twojej karty wyłącznie na twoją kartę. W każdym razie bez względu ma kwotę ja bym poszedł na policję bo nie dość, że bukmacherka sama w sobie potrafi ostro spowodować spadek kasy to jeszcze tacy cwaniacy żerują.

piotrex007 122,6K

piotrex007

Użytkownik
W każdym razie bez względu ma kwotę ja bym poszedł na policję bo nie dość, że bukmacherka sama w sobie potrafi ostro spowodować spadek kasy to jeszcze tacy cwaniacy żerują.
Tak, pójść na policję, że wyzerowali gościa z konta w Unibecie, który nie jest firmą zarejestrowaną w Polsce i gra w nim jest u nas nielegalna ????

adamo80 17,4K

adamo80

Użytkownik
Tak, pójść na policję, że wyzerowali gościa z konta w Unibecie, który nie jest firmą zarejestrowaną w Polsce i gra w nim jest u nas nielegalna ????
I właśnie na takim podejściu żerują takie polaczki cwaniaczki. Jako, że mam wykształcenie prawnicze podam taki przykład - właściciel agencji towarzyskiej wie kto zabił jego dziewczynę, ale nie podaje tej informacji na policji bo boi się pociągnięcia do odp. karnej. To działa na tej samej zasadzie z tym, że gra u zachodnich buków nie jest nielegalna tylko na granicy prawa zaś wyłudzenie i oszustwo co zrobiła ta menda to już grubsza sprawa zagrożona wieloletnią odsiadką. Szacuje się, że w Polsce gra w zachodnich firmach ok 0,5 miliona ludzi. Miejscem zawarcia każdego zakładu nie jest terytorium Polski tylko zgodnie wykładnią Komisji Europejskiej kraj gdzie zarejestrowano buka, względnie niedookreślony &quot;Internet&quot;. Sporów interpretacyjnych jest tyle co prawników i nie słyszałem jeszcze żeby jakakolwiek prokuratura w Polsce oskarżyła kogoś o to, to już szybciej skarbówka może coś zrobić, ale nie ma takiej opcji, że zgłasza się poszkodowany na policję, a ta donosi na niego o jakieś zakłady bukmacherskie jak go jakaś menda okradła na kasę. Ja jak bym stracił nawet grosze to bym poszedł na policję. Np w sądach penitencjarnych bardzo często osoby nie mają pracy legalnej tylko na czarno i czy uważasz, że są powiadamia o tym jak się dowie - skarbówkę, albo wydział kontroli legalności zatrudnienia ? Otóż nie - cieszy się, że skazany ma pracę i tak to działa analogicznie w kontekście złodziej - osoba grająca u buka.

D 3,2K

dawczan

Użytkownik
Kliknąłem go ale się nie logowałem. Zalogowałem się chwilę poźniej z normalnej strony Unibet.pl. Po 15 minutach miałem wyczyszczone konto.
Jak to jest możliwe ? Skoro nawet kliknąłeś w adres www z tego feralnego maila to skoro się nie zalogowałeś to skąd ten oszust miał Twoje hasło i login ? I jak je wypłacił ? Skrill chyba odpada, bo musi być ten sam z którego przyszło ? Zmienił konto bankowe na koncie w Unibet ? Nie bardzo rozumiem jak to jest tak łatwe do przeprowadzenia...
Jako, że mam wykształcenie prawnicze
tako dziwi mnie, że piszesz dalej trochę pierdoły...
właściciel agencji towarzyskiej wie kto zabił jego dziewczynę, ale nie podaje tej informacji na policji bo boi się pociągnięcia do odp. karnej.
Co ma piernik do wiatraka ? Mówimy o phishingu, a Ty o zabójstwie...I to i to poważne, ale jednak nie można porównywać oszustwa internetowego do zabójstwa. Dwie całkiem różne i inne sprawy. Ponadto jeśli właściciel agencji wie kto zabił, a nie poda tego to sam sobie ukręca bat, bo ten jego klub - agencja nie poziała za długo. A jeśli wyjaśni sprawę to kto wie ? Ale to takie głupie gdybania.
To działa na tej samej zasadzie z tym, że gra u zachodnich buków nie jest nielegalna tylko na granicy prawa
Nie ma prawnie takiego stwierdzenia, że coś jest na granicy prawa. Mamy absurdalną ustawę, która zabrania grac u bukmacherów nie mających siedziby w Polsce i koniec kropka. Czy się to komuś podoba czy nie tak brzmi ta ustawa i takie są jej założenia. To, że jej założenia są niewykonalne - przynajmniej jak na razie - to już inna sprawa. Tak samo inną sprawą jest jej korelacja z przepisami UE, ale to rownież jeszcze nie zostało do końca wyjaśnione. Więc do rzeczy - na chwilę obecną wygląda to tak, że idąc z tym na policje kolega przyznaje się, że łamał przepisy ustawy grając u bukmachera, który nie ma siedziby w Polsce i co za tym idzie nie odprowadza podatków. Wątpię, aby policja miała dostateczna wiedze w tym temacie i pewnie nie jeden by nawet nie wiedział co to Unibet. Ale gdyby sprawa trafiła dalej ten phishing byłby badany, ale tak samo mógłby kolega być badany pod względem złamania przepisów ustawy anty hazardowej. Jeśli stracił 100 zł gra nie warta świeczki. Jeśli stracił 2000 zł można się poważnie zastanawiać. To jest trochę jak z Amber Gold. Ludzie na maxa poszkodowani, a Prokuratura zaczyna prowadzić postępowania przeciwko tym ludziom o źródło ich dochodów i skąd mieli takie a nie inne kwoty, które wpłacali do Amber. I co poniektórzy porezygnowali z roszczeń, bo mieliby przez to jeszcze większe problemy. Tyle ode mnie.

djgregor 55

djgregor

Użytkownik

Ale jaja i fart jeżeli to prawda
Używam dwóch e-maili i na jednego z nich założyłem konto w unibecie około 2 tygodnie temu.
Dzisiaj wracam z pracy i patrze w temacie wiadomości bonus 50% do 500 PLN.
Otworzyłem i przeczytałem że dla lojalnych graczy itp i wtedy sobie przypomniałem że założyłem na drugiego e-maila konto w unibecie.
Zalogowałem się na drugiego i tam nie było żadnej takiej wiadomości.
Na szczęście na unibet nie wchodziłem jeszcze, dużo tam nie mam ale na dobre buty starczy.
I co teraz robić jeżeli to prawda i może mi wyczyścić? Usunąć ciasteczka, przywrocenie systemu na wczoraj? Czy jak zaloguje się normalnie na unibeta to nic złego nie stanie się?

adamo80 17,4K

adamo80

Użytkownik
Do kolegi dawczan - tak użyłem pewnych skrótów myślowych w tym wszystkim. Chciałem oczywiście porównać skalę zabójstwo-oszustwo z sutenerstwem - bukmacherką. Jest wiele działań na granicy prawa np. w podatkowym, bardzo wiele. To nie jest tak wszystko czarno-białe, jak jesteś prawnikiem powinieneś wiedzieć o tym doskonale. Dokładnie się nawet nie wgłębiałem w ten temat, bo dla mnie nawet jak jest taki przepis to jest to martwy przepis bo w Polsce grają tak setki tysięcy ludzi, ale swojego czasu czytałem różne analizy prawnicze, nie chce mi się przytaczać i są bardzo różne zdania. Jak by analizować zapis o zakazie gry u obcych buków to ktoś kto jedzie do Monte Carlo nie mógłby zagrać w ruletkę ? z tego co pamiętam to jest zakaz gry u obcych buków, ale na terytorium RP, dlatego wszystkie firmy w swoich regulaminach zawierają zapis, że miejscem zawarcia zakładu jest np. Malta... w każdym razie to temat do innego działu.

E 3

e63

Użytkownik
Wchodzę właśnie na maila i z tego samego adresu co podał autor dostałem maila, że bonus 50% ale do 500 zł o takiej treści:
&quot;Jako lojalny gracz Unibet możesz skorzystać ze wspaniała oferty reload bonus! 50% do 500PLN! Już dziś dokonaj depozytu do 1000 PLN, aby cieszyć się dodatkową gotówką w wysokości 500 PLN. Aby zarejestrować się do promocji zaloguj się na
https://www.unibet.com/
i dokonaj depozytu. Po dokonaniu depozytu twój stan konta zostanie podwojony w przeciągu 24 godzin. W każdej chwili możesz zrezygnować z bonusu z ustawieniach mojego konta.&quot;
Mail ten w ogóle nie zawiera żadnej grafiki tylko sama treść więc dałeś się totalnie zmanipulować bo zawsze jak dostaję maile czy to z Betssona czy BAH a nawet Fortuny jest jakaś grafika co już by mi dało do myślenia...

adamo80 17,4K

adamo80

Użytkownik
Wchodzę właśnie na maila i z tego samego adresu co podał autor dostałem maila, że bonus 50% ale do 500 zł o takiej treści:
&quot;Jako lojalny gracz Unibet możesz skorzystać ze wspaniała oferty reload bonus! 50% do 500PLN! Już dziś dokonaj depozytu do 1000 PLN, aby cieszyć się dodatkową gotówką w wysokości 500 PLN. Aby zarejestrować się do promocji zaloguj się na
i dokonaj depozytu. Po dokonaniu depozytu twój stan konta zostanie podwojony w przeciągu 24 godzin. W każdej chwili możesz zrezygnować z bonusu z ustawieniach mojego konta.&quot;
Mail ten w ogóle nie zawiera żadnej grafiki tylko sama treść więc dałeś się totalnie zmanipulować bo zawsze jak dostaję maile czy to z Betssona czy BAH a nawet Fortuny jest jakaś grafika co już by mi dało do myślenia...
Zgadza się, zmęczenie i głupota, na całe szczęście nie miałem tam żadnej kasy i zdążyłem zresztą zmienić dane do konta, ale miałem niestety takie samo gdzie indziej i nie mogę się tam już zalogować, ale też nie miałem tam środków. Tak czy inaczej ta menda zdobyła pewno dane adresowe, imię i nazwisko oraz nr konta i nie jestem pewien na 100%, ale raczej nie nr karty kredytowej. Czy np. grozi mi to, że gdzieś odsprzeda te dane i np ktoś weźmie na mnie jakiś kredyt czy coś takiego ? Może zmienić dowód, jak myślicie ? Miał ktoś już tak, że miał problemy inne niż wyczyszczenie konta ?

pagni 138

pagni

Użytkownik
Jeżeli po dosłownie minucie od feralnego kliknięcia wylogowałem się i zalogowałem z normalnej strony i zmieniłem hasło to coś mi w przyszłości grozi ? ( w tej chwili na koncie nie mam praktycznie nic )
Ps a swoją drogą to buki mogliby częściej dawać reload bonusy dla lojalnych graczy :)

adamo80 17,4K

adamo80

Użytkownik
Jeżeli po dosłownie minucie od feralnego kliknięcia wylogowałem się i zalogowałem z normalnej strony i zmieniłem hasło to coś mi w przyszłości grozi ? ( w tej chwili na koncie nie mam praktycznie nic )
Ps a swoją drogą to buki mogliby częściej dawać reload bonusy dla lojalnych graczy :)
Ja dokładnie tak samo więc podbijam pytanie.

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
[...] Aby zarejestrować się do promocji zaloguj się na
i dokonaj depozytu. [...]
Nie wiem jak w innych przeglądarkach ale gdy wchodzicie z Firefox&#39;a to po najechaniu kursorem na link, w dolnym lewym rogu monitora powinien się Wam pojawić link właściwy, czyli link oszusta.
I polecam w ogóle, taką metodę sprawdzania adresów.

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
[...] Czy np. grozi mi to, że gdzieś odsprzeda te dane i np ktoś weźmie na mnie jakiś kredyt czy coś takiego ? [...]
Jeśli się na Tobie i wielu innych osobach nie obłowił, to przecież niewykluczone, że będzie chciał sobie to odbić w jakiś sposób.
Miał być zysk.

adamo80 17,4K

adamo80

Użytkownik
Jeśli się na Tobie i wielu innych osobach nie obłowił, to przecież niewykluczone, że będzie chciał sobie to odbić w jakiś sposób.
Miał być zysk.
Dzięki za pocieszenie ???? Pytałem jednak nie kolesi rozsiewających czarne wizje tylko osoby, które z doświadczenia stały się ofiarami takiego przestępstwa i nie zostały im wyczyszczone środki. Czy miały innego typu problemy. Właśnie rozmawiałem na czacie. To jedno konto mam już zablokowane, dowiem się z jakiego IP nastąpiła zmiana hasła i przekażę tą informację adminowi forum. Na całe szczęście tam były tylko moje dane adresowe, które prawdopodobnie to już mogły wyciec tysiące razy z firm ubezpieczeniowych czy teleinformatycznych więc nic strasznego się nie stało. Nr konta to tylko pierwsze kilka cyfr, reszta była zasłonięta.
Do osoby, która popełniła to przestępstwo - Życzę ci mendo aby cię szybko złapali i zamknęli w jednym z naszych przytulnych domów z kratami.

A 226

adiqq

Użytkownik
To jedno konto mam już zablokowane, dowiem się z jakiego IP nastąpiła zmiana hasła i przekażę tą informację adminowi forum. Na całe szczęście tam były tylko moje dane adresowe, które prawdopodobnie to już mogły wyciec tysiące razy z firm ubezpieczeniowych czy teleinformatycznych więc nic strasznego się nie stało. Nr konta to tylko pierwsze kilka cyfr, reszta była zasłonięta.

Do osoby, która popełniła to przestępstwo - Życzę ci mendo aby cię szybko złapali i zamknęli w jednym z naszych przytulnych domów z kratami.
podejrzewam, że nie dowiesz się z jakiego IP nastąpiło włamanie na konto - wydaje mi się że takie dane udostępnią tylko policji gdy ta prześle oficjalne zapytanie w tej sprawie

adamo80 17,4K

adamo80

Użytkownik
podejrzewam, że nie dowiesz się z jakiego IP nastąpiło włamanie na konto - wydaje mi się że takie dane udostępnią tylko policji gdy ta prześle oficjalne zapytanie w tej sprawie
No na czacie konsultant mi napisał, że mi wyślą na maila wszystkie te informacje. Zobaczymy. IP zresztą i tak było pewno jakoś zamaskowane przez jakiś tunel więc nie wiele to da. Jak by większa grupa osób się zgłosiła na policję to by coś zrobili w tej sprawie, niestety jedną mogą olać. Z 2 strony ta menda świetnie się bawi. Pamiętam jakieś pół roku temu było to samo, tylko wtedy oczywiście wiedziałem o co chodzi, a wczoraj odruchowo się zalogowałem. Gościu jest nadal na wolności, a organy ścigania nic nie wiedzą. Mam więc taką propozycję dla osób, które boją się ujawniać swój wizerunek z obawy o jakąś odpowiedzialność za grę u buków (choć dla mnie to jak pisałem wcześniej paranoja), żeby wysłały do swoich lokalnych prokuratur zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa bez podawania swoich danych lub podając, ale uzasadniając wiedzą np zdobytą na tym forum. Przypominam, że podstawą wszczęcia postępowania karnego może być nawet notatka prasowa. Zresztą niewykluczone, że i tak jest już prowadzone jakieś postępowanie w tej sprawie.

S 1,1K

slukasz123

Użytkownik
Pisalem kiedys w tej sprawie do unibetu i napisali ze przekieruja sprawe do odpowiedniego dzialu a poki co nic nie zrobili......Na szczescie mam inny e-mail tutaj na forum niz na unibet wiec nie mam sie co obawiac tez otrzymalem podobnego e-maila......

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
Dzięki za pocieszenie ???? Pytałem jednak nie kolesi rozsiewających czarne wizje tylko osoby, które z doświadczenia stały się ofiarami takiego przestępstwa i nie zostały im wyczyszczone środki. Czy miały innego typu problemy. [...]
Po pierwsze, nie jestem &quot;kolesiem&quot;.
Po drugie, zazwyczaj nie jestem drobiazgowy.
Jednak przypomnę Ci w tym miejscu, że zapytałeś w trzech oddzielnych zdaniach na otwartym forum w taki sposób:
[...] Czy np. grozi mi to, że gdzieś odsprzeda te dane i np ktoś weźmie na mnie jakiś kredyt czy coś takiego ? Może zmienić dowód, jak myślicie ? Miał ktoś już tak, że miał problemy inne niż wyczyszczenie konta ?
Zapytałeś. Próbuję Ci pomóc ale nie czarną wizją ale racjonalnym myśleniem.
Nie, myśleniem życzeniowym. I nie miałem zamiaru Cię &quot;pocieszać&quot;.
Czy będziesz bardziej spokojny, jeśli nie znajdziesz tutaj nikogo, kto nie miał żadnych problemów oprócz wyczyszczenia konta?
Przecież to, czy jest na Forum taka osoba czy jej nie ma,
w ogóle nie ma przełożenia na Twoją konkretną sytuację.
Jeśli byłbym przestępcą, wykorzystałbym Twoje dane tak, aby na nich zarobić. Po to ukradł Twoje dane.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom