Witam po krótkiej przerwie
Jako, że karta walk trochę nam się uszczupliła przygotowałem analizę całej karty walk i tak jak to już miało miejsce na końcu w tabelce podam co warto zagrać.
Zaczynamy, kursy:
FORTUNA
Gale
UFC rozpocznie walka
Charliego Ontiverosa z Stevem Garcia.
Pierwszego z panów w
UFC oglądamy przez to, że uratował walkę Hollandowi wychodząc tam na short notice i przegrywając przez werbalne poddanie się po tym jak Holland nim rzucił o matę i za to teraz dostaje drugą szansę ale nie oszukujmy się Ontiveros to nie poziom
UFC, nawet na mniejszych galach w
USA nie pokazywał się na tyle dobrze by dostać się chociaż do DWCS co też pokazuje jego poziom.
W walce Ontiveros skupia się na stójce i próbie skończenia tam swojego rywala przy czym sam naraża się na kontrę rywala, zapasy i pater są mu dalekie.
A Steve Garcia w
UFC też znalazł się jako zastępca w przegranej walce z Luisem Pena, jednak tam Steve bardzo ładnie wypadł i wywarł na mnie dobre wrażenie, jest to solidny, wszechstronny zawodnik.
W starciu z Ontiverosem widzę go jako tego, który będzie rozdawał karty czym samym wygra te walkę.
Kursy słusznie wskazują na Garcie i na niego też idzie mój typ.
Drugą walką jest walka kobiet Lupita Godinez vs debiutantka, która szykowała się do walki na DWCS, dla polskich fanów powinna być znana z walki z Ariane Lipski czyli Silvana Gomez Juarez, która to owej Ariane napsuła trochę krwi przegrywając dopiero decyzją po 5rd.
Lupita już w
UFC walczyła w debiucie przegrała spiltem z doświadczoną Jessicą Penne ale pokazała się tam ładnie, potrafiła tam obalić Penne w stójce też solidnie.
Silvana to bardzo solidna rywalka, dobra stójka i bardzo mocne i częste lowkicki, które na pewno będą używane aby szybką i ruchliwą na nogach Lupite trochę spowolnić.
Faworytką jest Lupita ale czy słusznie? uważam, że kursy powinny być bliższe.
Trzecia walka Charles Rosa vs Damon Jackson i tutaj sprawa jasna, bardziej wszechstronny Rosa vs bardzo jednopłaszczyznowy grappler bez stójki Jackson, co prawda tdd Rosy jest słabe ale też próby obaleń Jacksona to nie jest światowy poziom a walka zaczyna się w stójce a tam Rosa będzie przeważał, jednak jest to zbyt mało dla mnie by w jakiś stanowczy sposób polecać Rose jako typ.
Czwarta walka to popularny Mołdawski King Kong czyli Alexander Romanov vs Jared "Zerowe TDD" Vanderaa i tutaj sprawa bardzo prosta otóż niepokonany Romanov, będzie obalał Vandere i tam będzie mógł mu zrobić co tylko będzie chciał tak samo jak zrobił to Spivak w walce z Vanderą. Nie ma co tutaj się rozpisywać i tracić czas, Romanova warto pograć.
Piąta walka to Chris Gutierrez vs Felipe Colares, bardzo ciekawe starcie ale też moim zdaniem o dość dużym i widocznym faworytem jakim jest Chris, bardzo solidny zawodnik o świetnej stójce z mocarnymi, atomowymi, piekielnymi LOWKICKAMI i do tego solidne TDD a po drugiej stronie klatki stanie Brazylijczyk Felipe Colares, mniej bijący, mniej doświadczony i lichym procencie udanych obaleń, przez co zostanie rozbitymi a w najgorszym wypadku wypunktowany przez Gutierreza.
Szósta walka to walka kobiet Mariya Agapova vs Sabina Mazo i tutaj nie traciłem czasu na analizę i odpuściłem.
Siódma walka powracający do żywych po dwóch wygranych z rzędu Eliott vs Matheus Nicolau, który także wrócił po dwóch latach przerwy i nie jednogłośnie ugrał decyzję na swoją korzyść w walce z Manelem Kape, ale nie wypadł tam jakoś imponująco.
Eliott natomiast w tych dwóch wygranych wyglądał bardzo fajnie przez co uważam, że trochę krwi napsuje rywalowi.
Ósma walka, czyli co me Randy Brown vs Jared Gooden i tutaj widzę faworyta w postaci Jamajczyka Randego Browna, który jest lepszym, wszechstronniejszym zawodnikiem z fajnym dla oka stylem walki, w stójce więcej i celniej bije Randy, szybciej się porusza i ma zdecydowanie lepsze cardio, parteru raczej nie będzie tutaj szukać, Gooden sam go nie obali a w stójce poza lucky punchem nie widzę jego szans na sukces.
Dziewiąta walka to już walka wieczoru i walka kobiet, która o dziwo jest bardzo fajna i fajnie się zapowiada.
Marina Rodriguez typowa stójkowiczka rodem z muay thai vs Mackenzie Dern, wyborna grapplerka bjj.
Moją faworytką tutaj jest Dern, jednak będzie ona musiała uważać w stójce na ciosy Mariny i szukać mądrych obaleń albo klinczu i z niego wciągnąć w gardę rywalkę a jak już obie panie się wylądują w parterze to już będzie bardzo blisko do poddania i wiktorii Dern.
Przez co uważam, że kurs na wygraną Dern jest atrakcyjny.
Tabelka: " Co warto pograć"
1.Randy Brown(1.38) wszechstronność, kondycja i doświadczenie sprawią, że Jamajczyk wygra.
2. Chris Gutierrez(1.37) dobra stójka, lowkicki, dobre tdd to pozwoli Chrisowi wygrać.
3. Steve Garcia(1.28) doświadczenie nabyte na porządnych rywalach i większa wszechstronność pozwolą pokonać gościa, któremu daleko do poziomu UFC.
4.Alexander Romanov(1.15) zapasy, zapasy i jeszcze raz zapasy zrobią robotę i King Kong pozostanie niepokonany.
I taki ciekawszy wyższy kurs Mackenzie Dern wygra przez poddanie: 2.00