>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

UFC Fight Night 36: Machida vs Mousasi 15.02.2014

Status
Zamknięty.
to-ten-cham 286

to-ten-cham

Użytkownik

Data: 15 lutego 2014
Miejsce: Arena Jaragua, Jaragua do Sul, Brazylia
Transmisja: FOX Sports 1

Walka wieczoru:
185 lbs: Lyoto Machida (20-4) vs. Gegard Mousasi (34-3-2)

Główna karta:
185 lbs: Ronaldo Souza (19-3) vs. Francis Carmont (22-7)
170 lbs: Erick Silva (15-4) vs. Takenori Sato (17-8-7)
170 lbs: Viscardi Andrade (17-5) vs. Nicholas Musoke (11-2)
145 lbs: Thiago Tavares (18-5-1) vs. Zubair Tuhugov (15-3)

Walki w Fight Pass:
145 lbs: Charles Oliveira (16-4) vs. Andy Ogle (9-3)
155 lbs: Joe Proctor (8-2) vs. Cristiano Marcello (13-5)
145 lbs: Rodrigo Damm (11-6) vs. Ivan Jorge (25-3)
155 lbs: Jesse Ronson (13-3) vs. Francisco Trinaldo (13-3)
135 lbs: Yuri Alcantara (28-5) vs. Wilson Reis (17-4)
145 lbs: Felipe Arantes (15-6-1) vs. Maximo Blanco (9-5-1)

K 326

kurekq

Użytkownik
Lyoto Machida (20-4) vs. Gegard Mousasi (34-3-2), walka potrwa pełen dystans.
Uważam, że ta walka będzie ciekawym (lub nudnym) pokazem kickbokserskich umiejętności z obu stron. Machida walczy z kontry, czeka na błędy przeciwnika, rzadko kiedy wykazuje się dużą agresją. Uważam, że Mousasi będzie próbował oszukać Lyoto w stójce wykorzystując swój bardzo dobry boks i będą to &quot;kickbokserskie szachy&quot;.
Obaj zawodnicy nie są bardzo agresywni, obaj zawodnicy są szalenie trudni do skończenia, szykuje się więc decyzja.
Kursy na over 3,5 już w okolicach dwa, zapewne na pełne 5 rund będzie 2,25 albo nawet więcej. Zdecydowanie polecam.

Otrzymane punkty reputacji: +6
napoleoni 1,3K

napoleoni

Użytkownik
kurekq bardzo mądrze prawi. Machida to baaaaardzo nudny zawodnik, a przy tym bardzo skuteczny. Odczucia co do obu zawodników &quot;zrobiły&quot; ostatnie walki, Machida brutalnie skończył Munoza, Mousasi męczył się ze słabym Latifim (tylko że był wtedy kontuzjowany, a mimo to boksersko zmiażdżył w stójce rywala, w końcu Gerard miał nawet jechać na olimpiadę w Londynie w boksie), ale... Lyoto to tak jak kolega wyżej wspomniał zawodnik zależny od tego co pokaże rywal, jeśli znajdzie szanse na skontrowanie, może to brutalnie wykorzystać, jeśli rywal walczy skutecznie i nie popełnia błędów, nie sądzę żeby Dragon przeważał. Oboje przechodzą z półciężkiej, Lyoto swój efektowny debiut ma już za sobą, Gerard uwielbia wędrówki między wagami, był już w ciężkiej, był nawet w półśredniej (!), w średniej też miał kilka walk, do tej pory w tej kategorii wagowej wygrał wszystko.
Win Ronaldo Souza KO (upkick)
Win Melvin Manhoef Submission (triangle choke)
Win Yoon Dong-Sik Decision (unanimous)
Win Denis Kang Submission (triangle choke)
Win Steve Mensing TKO (punches)
Win Evangelista Santos TKO (punches)
Win Damir Mirenic TKO (punches)
Win Kyacey Uscola TKO (punches)
Win Alexander Kokoev Decision (unanimous)

warto poczekać bliżej walki, ponieważ Mousasi niestety jest kontuzjogennym zawodnikiem, ale ilość rund większa niż 3,5 czy też jakiś handi punktowy dla Gerarda wygląda całkiem optymistycznie

to-ten-cham 286

to-ten-cham

Użytkownik
1,25 STS Jeśli czytacie czasem moje analizy, wiecie że przy typowaniu ostatniego starcia Weidmana z Silva, przy typie na Weidmana napisałem że jedynym człowiekiem na tą chwilę, na którego bym postawił przeciw aktualnemu mistrzowi jest właśnie popularny Aligator. Niestety prędko nie zobaczymy tych dwóch panów na przeciwko siebie, ponieważ Weidman zmierzy się z Belfortem, a Aligatorowi został rzucony na pożarcie Francis Carmont.
Francuza mogą dobrze kojarzyć fani polskiego mma, stoczył 5 pojedynków w KSW, z czego 4 wygrał, 1 przegrał uznając wyższość Karola Bedorfa. Francis trenuje w słynnym Tristar Gym, czyli przypomnę, z takimi jak GSP, R. MacDonald, J. Makdessi, I. Menjivar, Y. Jabouin, M. Ricci itd...Pragnę wspomnieć że każdy z w/w, oprócz GSP, przegrał swoją ostatnią walkę na przestrzeni ostatnich gal.
Tristar który ostatnio słabo przędzie, jego zawodnicy dają najnudniejsze pojedynki w UFC, każdy uważnie trzyma się swojego indywidualnego gameplanu, unikając bezpośredniej bitki, przeciągając walki do decyzji i licząc na łaskawość sędziów. Myślę że sztab Tristaru został już dawno rozgryziony przez inne sztaby, a talenty z Tristaru się wypalają. Oglądając walki francuza stwierdzam że jest on nudny, mimo 6 walk wygranych w UFC (głownie nad C. Camozzi, L. Larkin, C. Philippou-decyzje), to francuz oprócz warunków fizycznych, niczym szczególnym nie zachwyca.
Co do faworyta tej walki czyli brazylijskiego Aligatora, byłego mistrza federacji Strikeforce, posiadacza czarnego pasa bjj oraz judo, wielokrotnego złotego medalistę oraz mistrza świata w zapasach oraz grapplingu, jestem pewien, że jest lepszy w każdym elemencie walki od francuza. JACARE SOUZA po utracie tytułu mistrza wagi średniej Strikeforce na rzecz Luke Rockholda, stoczył 5 walk, wszystkie kończąc przed czasem, z czego 4 walki w 1rd. Dla największej organizacji świata JACARE stoczył 2 pojedynki, poddając C. Camozzi, z którym Francuz się męczył oraz ostatnio zjadając doskonałego judoke w postaci Y. Okami&#39;ego.
Jak już wcześniej wspomniałem JACARE to świetny zapaśnik oraz grappler, skurwiel jest okropnie silny, zrobił wielki progres w stójce, stając się jednocześnie explosywnym strikerem,
jego rekord to 19-3, z czego 14 wygranych przez poddania, 2 przez KO i tylko 3 decyzje.
Mimo tak niskiego kursu 1,25, JACARE to dla mnie PEWNIAK tej gali, liczę ża Carmont nawet nie zdąży zrealizować swojego gameplanu, jak zostanie sponiewierany, w końcu Souza idzie po pas.
Nie mogę się doczekać jak ALIGATOR wpełznie do oktagonu:grin:.
JACARE SOUZA BY KO/TKO/DQ

K 326

kurekq

Użytkownik
Jacare Souza - Francis Carmont 1 1,25
Francis Carmont jest w miarę podobnym zawodnikiem do Yushina Okamiego, czyli zawodnika, który został ostatnio zdewastowany w pierwszej rundzie przez Jacare. Kilka argumentów, dla których ten typ nie ma prawa nie wejść:
- Francis Carmont jest typem zawodnika, który wymęcza decyzje po nudnych walkach w klinczu - ta taktyka jest totalnie zła na Souze, który jest potwornie silnym zawodnikiem i w klinczu nic z nim nie wymęczysz, a co najwyżej wylądujesz na plecach.
- Ostatnio Souza zdemolował mega solidnego Okamiego, więc nic nie wskazuje na to, że z Carmontem miałby problemy
- Carmont nie jest eksplozywnym gościem, który będzie potrafił wykorzystać błąd Souzy w stójce i tam trafić go ciężkim ciosem
- Carmont męczył decyzję z zawodnikami słabszymi od siebie fizycznie, teraz walczy z potworem pod tym względem.
Nie widzę nawet najmniejszego argumentu dla Carmonta, więc kurs 1,25 na Souze atrakcyjny.

salonowiec 616

salonowiec

Użytkownik
kurekq dobrze moim zdaniem przewiduje tą walkę : dwóch świetnych zawodników da prawdopodobnie nudnawą walkę.
Czyli mało akcji, prawdopodobna decyzja po 5 rundach . Machida jest &quot;nielubiany&quot; przez sędziow. Dwie ostatnie przegrane walki przez decyzje z Rampagem, potem z Davisem to kontrowersyjne decyzje.
Czy z Mousasim może być podobnie?
Moim zdaniem tak, tym bardziej, że Ormianin to troche niedoceniany zawodnik. Ostatnio tułał się w Strikeforce, gdzie nie miał możliwości sprawdzenia się z najlepszymi. A potencjał ma taki, że szczyty powinny stać dla niego otworem.
Gegard to inteligentny zawodnik, umie wyzyskiwać słabości przeciwnika, ograniczać silne strony.
Mousasi (by split decision)
3.15 5Dimes

Zawodnicy są na rożnych etapach kariery. Krokodyl dostał kolejnego przyspieszenia i już pewnie ostrzy zeby na mistrza Weidmana/Belforta a Carmonta zanim rozkwitł już zaczyna gnić
Popieram przedmówcow. Szczegolnie Cham ładnie opisał chyba degrengolade Tristar gymu.
Nie zdziwie sie jak znowu Souza zafunduje brutalne KO w 1 r.

marqs3lby 10K

marqs3lby

Użytkownik

kurekq dobrze moim zdaniem przewiduje tą walkę : dwóch świetnych zawodników da prawdopodobnie nudnawą walkę.

Czyli mało akcji, prawdopodobna decyzja po 5 rundach . Machida jest &quot;nielubiany&quot; przez sędziow. Dwie ostatnie przegrane walki przez decyzje z Rampagem, potem z Davisem to kontrowersyjne decyzje.
A co z faktem że gala jest w Brazylii? Nie ma to większego znaczenia przy tego typu dywagacjach?

salonowiec 616

salonowiec

Użytkownik
A co z faktem że gala jest w Brazylii? Nie ma to większego znaczenia przy tego typu dywagacjach?
Praktyka wskazuje, ze nie ma to znaczenia.
Na przykład walka Machida - Davis odbyła sie w Rio de Janeiro. Jak wspomniałem Amerykanin wygrał przez decyzje .Werdykt został nominowany przez sherdoga jako przewał roku

napoleoni 1,3K

napoleoni

Użytkownik
Tu raczej nie chodzi nawet o sympatie sędziów, a o styl walki. Mousasi w ostatniej walce z Latifim, miał 80 celnych ciosów. Machida uzbierał tyle samo w... 5 ostatnich walkach RAZEM. Ciężko dawać rundy komuś kto wyprowadza niewiele ciosów, kto rzadko sprowadza rywala do parteru, a dodatkowo nie wykazuje inicjatywy bo głównie czeka na ruch rywala i kontrę. Najlepszy przykład, walka z Davisem, to Davis miał 2 sprowadzenia, przy porównywalnej ilości ciosów (20 w ciągu 15 minut walki, no comment) to Mr. Wonderful dostał wygraną. Co z tego że Machida jeśli już uderzy to jest to bardzo efektowne, jeśli tych znaczących elementów do punktowania jest bardzo mało...

bene 240

bene

Użytkownik
Machida vs Mousassi
Zapowiada się tzw. snooozefest. Generalnie lekko faworyzuję Machidę, ze względu, że nie wiadomo na co aktualnie stać Gegarda. Scenariusz tej walki to 5 rund punktowania i pasywności z obu stron. Zawodnicy będą wykluczać na wzajem swoje umiejętności, obaj dobrzy strikerzy i walka będzie prowadzona w stójce. Nie ruszam tej walki za duże stawki. Machida jeśli nie kończy walki to przechodzi do wyrównanych decyzji, dlatego ten kurs jest dość wysoki na Machidę.
typ: Machida win via Decision (nawet może Split)

Karmont vs Souza

Miałem tej walki nie ruszać i odradzać stawianie myśląc, że Karmont może znów pocisnąć nudną decyzję. Jednak słuchając wielu komentarzy i opinii ekspertów (również Waszych opinii) jednak nikt nie daje szans Karmontowi, że jednak nie ta liga zawodników.Także nie pozostaje nic jak zgodzić się z Wami i grać dużą kasę. Souza to wszechstronny zawodnik i nie musi obawiać się o płaszczyznę w walce w jakiej się znajdzie. Ciekawy tylko jestem zakończenia bo naprawdę tutaj może zdarzyć się każdy scenariusz.
typ: Ronaldo win

Alcantara vs Reis

Dla mnie Alcantara to zawodnik z potencjałem. Jego walki zawsze efektowne szczególnie pierwsze minuty. Reis solidny zawodnik, ale jak dla mnie nie ta liga. Obstawiam tu szybkości i agresje ze strony Alcantary. Reis prawdopodobnie desperacko będzie próbował obalać, czym prędzej czy później zagazuje się lub natrafi na jakieś kolano lub uppercut. Obstawiam szybkie zwycięstwo Alcantary pod koniec pierwszej rundy jak Reis zda sobie sprawę że nie ma nic na Alcantarę.
typ: Alcantara win via TKO round 1

Te trzy typy powyżej moim zdaniem godne opisania i polecenia (jedynie na Machidę bym lekko uważał). Stawiam również w main cardzie wszystkich zawodników Brazylijskich AKO około 4.0 zł. Typowa gala żeby zadowolić publiczność:
Silva vs Sata - no proszę typowa walka na odbudowanie już gatekeepera Silvy, walka nie wyjdzie poza pierwszą rundę.
Musoke - Andrade - trochę bardziej wyrównana walka, ale myślę że pozycja walki u siebie Andrade i daleka podróż Musoke wpłyną na przebieg walki. Andrade via TKO

Ogle vs Olivieira (to samo co Silva)
Z underdogów obstawiał bym:
Rodrigo Damm
Christiano Marcelo (tu upatruję duże szanse)

A jak Panowie z Tumenovem? Zna go ktoś ?

Otrzymane punkty reputacji: +2
tomek-host 29

tomek-host

Użytkownik
oglądałem kilka walk Tumenova , niezły dzik w stójce - silny cios (walki na youtube) myślę żeby w to wejść , a Ildemar wirtuozem nie jest ;)

napoleoni 1,3K

napoleoni

Użytkownik
http://www.youtube.com/watch?v=ZOXMdW9QfvY
185 lbs: Lyoto Machida (20-4) vs. Gegard Mousasi (34-3-2) 2 2.90

Kursy przesadnie faworyzujące Machide. Mousasi 7 lat młodszy, a prawie 2 razy więcej walk w karierze niż Lyoto (!). Machida od 7 lat w UFC. Najważniejsze osiągnięcie, zdobycie pasa w 2009 roku. O tamtej pory jego dalsza kariera wyglądała jednak bardzo słabo. Znokautowany przez Shoguna, porażka przez split z Rampage&#39;m, efektowne KO nad Couturem, który miał wtedy 48 lat (!), porażka z Bonesem, kontrowersyjne, ale jak dla mnie bardzo słabe walki z Hendo i Daviem, jedna wygrana, druga przegrana. Zmiana wagi na niższą, zaowocowała pięknym KO nad Munozem. Machida to nadal znane nazwisko, dlatego praktycznie po jednej walce mówi się że może walczyć o pas w wadze średniej. Jego rywal, Gegard Mousasi to jeden z najbardziej niedocenianych zawodników ostatnich lat, mimo iż w 2008 uznano go za zawodnika roku. Były mistrz PRIDE. Były mistrz Cage Warriors. Były mistrz DREAM. Były mistrz Strikeforce. Poza pasem UFC zdobył dotyczas WSZYSTKO co tylko można było osiągnąć w MMA. Od 2006 roku ledwie w 2 walkach nie odniósł wygranej, w obu odejmowana mu punkty za niedozwolone kopnięcia. Reasumując, starcie Karateki który walczy głównie z kontry, jest bardzo szybki, przez co często wykorzystuje błędy rywali do efektownych nokautów. Z drugiej, wybitny i wszechstronny kickbokser, który święcił sukcesy również w boksie. Machida parteru jak dla mnie nie ma żadnego, mimo czarnego pasa BJJ. W starciu z kimś o takiej stójce jak Mousasi, może stracić główny argument walki z kontry, Mousasi spokojnie jest w stanie punktować rywala, a w klinczu, do cóż, czarny pas Judo po stronie Gegarda. Mam wrażenie że zarazem Mousasi jest zbyt niedocenianiany, a Machida przeceniany. Lyoto nic specjalnego od dawna nie pokazuje, poza 1 efektownym KO. Mousasi wraca po kontuzji, właściwie tylko to może być jego minusem. Jeśli sędziowie nie zrobią czegoś głupiego, czuje 3 rundową dominacje Mousasiego, wbrew temu co wskazywałyby kursy. Jak dla mnie pozycja Machidy w światowym MMA jest niesamowicie przesadzona, to nie jest aż tak dobry zawodnik.

Jacare vs Carmont odpuszczam, faworyt zdecydowany, ale mam dziwne przeczucie niespodzianki więc nie będę ryzykować.

http://www.youtube.com/watch?v=BqaCypHLbOY
http://www.youtube.com/watch?v=PVq7hWMueDI
http://www.youtube.com/watch?v=KNAY2Zf_Rj8
dla porównania Machida.
http://mover.uz/watch/UXZJO6Fj

145 lbs: Rodrigo Damm (11-6) vs. Ivan Jorge (25-3) 2 1.65

Batman to przykład zawodnika który ma znakomity bilans, ale głównie nabijany Brazylijskimi kelnerami. Patrząc jednak wnikliwie na pokonane nazwiska, pokonywał (głównie poddawał) zawodników będących w dobrej dyspozycji, mających całkiem dobre rekordy. Rodrigo Damm, 8 ostatnich walk 5 porażek, 1 kontrowersyjna wygrana. Reasumując, bez zbędnych szczegółów, Ivan Jorge ma lepszy bilans, walczył z lepszymi zawodnikami i z grubsza wydaje się lepszym zawodnikiem, Rodrigo lubi powalczyć w parterze, a tam Jorge jest zdecydowanie mocniejszy. Kurs 1.65 więc można pograć, mimo iż wiadomo, Brazylijczycy zawsze mogą zaskoczyć zarówna na plus jak i na minus.
http://www.youtube.com/watch?v=7PnXzVHk-2A

135 lbs: Yuri Alcantara (28-5) vs. Wilson Reis (17-4) 1 1.35

Alcantara jest po prostu lepszym zawodnikiem. Kolejne starcie 2 Brazoli, szokuje mnie że aż tak nisko w karcie, przecież Yuri niedawno nie dał się pokonać przed czasem przez samego Urijah Faber&#39;a. Nie ma co się rozwodzić w tym temacie, Alcantara to wyższa liga niż Reis.

bene 240

bene

Użytkownik
Będę miał przyjemność widzieć galę na żywo, jeśli ktoś się wybiera z Was dajcie znać na priva można by było się zgadać w Londynie gdzieś.

Sorry wyprzedziłem fakty, chodziło mi o Gustafsson vs manuwa

E 285

embotron

Użytkownik
Napoleoni &gt; Super analiza walki Machida Musasi, zgadzam sie i mam takie samo zdanie, ale jestem przekonany, ze teraz w UFC kazdy main event ma 5 rund, wiec 3 rundy dominacji Musasiego to troszke nie pasuje, jezeli sie myle prosze o poprawke ????
bene &gt; gala jest w Brazylii, nie w Londynie?

napoleoni 1,3K

napoleoni

Użytkownik
#embotron, tak, przejęzyczenie, oczywiście wszystkie main eventy i walki o pas trwają 5 rund ????
Myślę że Mousasi może mieć 2 gameplany. Jeden z nich to identyczna walka jak jego pierwsze starcie w UFC, więc spokojne punktowanie w dystansie, co oczywiście jest niebezpieczne ze względu na kontrataki Machidy. Druga to przeniesienie walki do parteru.
http://www.youtube.com/watch?v=MrTKIN95alU

bene 240

bene

Użytkownik
A ja wam mówię, że szkoda kasy na Gegarda. Zawodnik wraca po ciężkiej kontuzji nie walczył ponad rok (Latifiiego nie liczę). Machida stoczył w tym czasie 3 walki i w każdej wyglądał dobrze (tak może nudno, ale taki jest Machida). Już widzę gameplan Gegarda, czekanie, czekanie, inteligentna walka i wyrównane rundy. Ponad to kaliber zawodników z którymi mierzyli się zawodnicy bez porównania. Stawianie na zawodnika wracającego po ciężkiej kontuzji walczącego z top 5 wagi średniej to nie najlepszy pomysł.
edit: Jeszcze jedno. O tym gdzie walka będzie się odbywać będzie decydować Machida (patrz. być może zawodnik z najlepszym defensywnym wrestlingiem w UFC, który nie dał za obalać sie Daviesowi patrz być może najlepszemu wrestlerowi w UFC). Machida obalał zawodników mianujących się Olympian Grecko-Roman-Wrestling. Czarny pas Judo Gegarda? Chyba wiadomo kto w 9/10 przypadkach wychodzi zwycięsko w przypadkach wrester - judoka. Także sorry taki mamy klimat, ale nie znajduję żadnych argumentów na to, iż do Gegard miałby decydować gdzie walka będzie prowadzona.

napoleoni 1,3K

napoleoni

Użytkownik
@bene
Machide pamiętam jeszcze z czasów, gdy miał być kolejnym Andersonem Silvą, jarano się nim nie mniej niż teraz Weidmanem czy Jones&#39;em. Tyle że facet po prostu nie bronił się wynikami ani stylem walk. Praktycznie każda walka, poza tą z Munozem wygląda w ten sam sposób, jest nudna, Machida nie wyprowadza wielu ciosów, nie notuje sprowadzeń, nie szuka poddań, nic, zero. Z kim on ostatnio wygrywał? 43 letni Hendo? 48 letni Couture? Mousasi leczył kontuzjowane kolano, ale o ile wiem ta kontuzja jest od dawna wyleczona, po prostu czekano na dobry moment do powrotu. Powrót po rocznej przerwie? Niedawno pewien Amerykanin wrócił po rocznej przerwie spowodowanej kontuzją i 2 razy pokonał Andersona Silvę. Rankingami bym się zupełnie nie sugerował, bo są w tym momencie tak samo realne jak miejsce Sonnena w TOP10 półciężkiej gdy przechodził dla walki z Jonesem. To najprawdopodobniej będzie bardzo wyrównana walka, a kursy tego typu to zwykła przesada.
Poziom rywali? Wspominany przez was Jacare który to ma przecież być lepszy zarówno od Belforta jak i Weidmana został znokautowany przez Mousasiego. Mark Hunt poddany. Manhoef również. OSP w ostatnich latach przegrał właśnie tylko z nim. Czy to są źli rywale? Walka bardzo bliska, oczywiście nikt nie mówi w pakowaniu tutaj większej kasy, ale ja skłaniam się w kierunku Mousasiego.

PS.
Machida obalał zawodników mianujących się Olympian Grecko-Roman-Wrestling.
Sprowadzenia Machidy w ostatnich 10 walkach
Munoz- 0
Davis- 0
Hendo- 1
Bader- 0
Jones- 0
Couture- 0
Rampage- 1
Shogun II- 2
Shogun- 0
Rashad- 0
ZALEDWIE 4 SPROWADZENIA NA 10 WALK
A o to jak Machida został sprowadzany
(Munoz 0 prób sprowadzeń)
(Davis 2 sprowadzenia na 10 prób)
(Hendo 1 sprowadzenie na 2 próby)
(Bader 0 prób sprowadzeń)
(Jones 1 sprowadzenie na 2 próby)
(Couture 0 sprowadzeń na 3 próby)
(Rampage 1 sprowadzenie na 1 próbę)
(Shogun 0 sprowadzeń na 1 próbę)
(Shogun 0 sprowadzeń na 4 próby)
(Rashad 0 prób sprowadzeń)
78.9% skuteczności obrony sprowadzeń w przeciągu 10 walk.

Zatem łatwo wywnioskować że Machida ma dobrą obronę sprowadzeń, ale sam praktycznie nie sprowadza. Głównie dlatego że trzyma rywali na dystans i cały czas znajduje się w defensywie, rzadko kiedy rusza do ataku, więc jedyne sprowadzenia po błędach rywali. Akurat w parterze to nawet znaleziony w Laysach czarny pas BJJ (sorry, ale nie wiem za co te pasy rozdają w Brazylii, tak samo Junior Dos Santos ma czarny pas a sam przyznał że ma nikłe pojęcie o parterze). Machida to nie zapaśnik a karateka, więc od starcia zapaśnik vs judoka, łatwiej określić to jako karateka vs kickboxer

karciarz 26,3K

karciarz

Forum VIP
Viscardi Andrade (BRA) - Nico Musoke (SWE)
1 2 - Kto wygra?
Typ: Nico Musoke (SWE)
Kurs: 2.10

Przyznam, że walka ciężka do typowania; oceniam szansę po 50%.
Nie są to wszechstronni zawodnicy. Za Andrade stoi dobry parter, natomiast za Musoke stójka. Andrade trenuje BJJ i będzie pewnie starał się walkę sprowadzić do parteru, ale na przeciwko siebie będzie miał stójkowicza. Warto uwagę zwrócić na fakt, że Viscardi ma dziurawą obronę, często przyjmował sporo ciosów na twarz, bo nie przyłożył się do obrony.
Dlatego scenariusz na tą walkę może być prosty: Nico wygrywa przez TKO.
Trafi swoim silnym ciosem w dziurawą gardę Andrade i będzie po walce.
Warto zwrócić uwagę, że Nico ma problemy ze swoją wytrzymałością, więc jeśli uda mu się trafić przeciwnika, to walka może zostać zakończona nawet w pierwszej rundzie.
Jako, że szanse oceniam po 50, to biorę wyższy kurs.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom