Typ#3
Severin Freund - Peter Prevc - 1 (1.81) - Marathonbet - 24.11.2013 (13:30) - Stawka :3j
Drugim typem będzie pojedynek Niemiecko - Słowacki , w którym zmierzą się ze sobą Severin Freund i Peter Prevc . Tutaj według mnie szansę na powodzenie tego beta są nieco większe niż miało to miejsce w przypadku Stocha . Faworytem tego pojedynku według mnie jest zdecydowanie Niemiec , który posiada dużo większe umiejętności na skocznię w Klingenthal . Już dzisiaj wiadomo , że w jutrzejszym konkursie indywidualnym będziemy mieli dużo cięższe warunki niż miało to miejsce w konkursie drużynowym . Organizatorzy przewidują dosyć mocne podmuchy wiatru w plecy co automatycznie według mnie większe szanse daje Severinovi . Słowakom nie udał się okres przygotowawczy do zimy . Dwa obozy - w czym tylko jeden odbyty do końca na pewno nie pozwoliły szkoleniowcom odpowiednio przygotować skoczków do sezonu . Tutaj ostrzegam wszystkich tych , którzy będą kierować się wynikami z drużynówki . Słowacy już od dwóch sezonów udowodnili że w zawodach drużynowych są mega wyluzowani i potrafią zajmować najwyższe lokaty . Na następny dzień , kiedy przyjdzie skakać w indywidualnych ich próby już nie są takie wyśmienite . Tutaj podpieram się wynikami z tamtego roku , w których tą zależność widać gołym okiem . Słoweńcy to lotnicy - przy wietrze w plecy nie są oni wstanie osiągać najlepszych rezultatów podobnie jak Japończycy . Jeżeli chodzi o naszych zachodnich sąsiadów to u nich główny nacisk kładzie się na siłę . Często widać nie najlepszą technikę przy lądowaniu , ponieważ z każdego skoku starają się wyciągnąć maksimum . To opłaciło się w poprzednim sezonie , kiedy to po słabym 2011/12 roku wreszcie skoki w ich kraju wróciły na najwyższy światowy poziom . Freund to zawodnik ,,dużo '' lepszy jeżeli chodzi o technikę lądowania od większości swoich kolegów .
Reasumując - moim skromnym zdaniem tylko warunki pogodowe mogą spowodować że ten typ nie zostanie pokryty . Niemiec dla mnie jest na chwilę obecną dużo mocniejszym zawodnikiem( w dużo lepszej formie ) . Nawet po jego wynikach z serii treningowych i kwalifikacji pokazują że okres przygotowawczy przepracował bardzo dobrze . Jak będzie okaże się jutro ok. godziny 16:00 . Mam nadzieję że ostateczne wyjdzie na moje . Teraz jeszcze krótkie podsumowanie jak skakali obaj zawodnicy w tym tygodniu .
Freund :
Prevc :
1 seria treningowa - 122m 1 seria treningowa - 122m
2 seria treningowa - 133.5m 2 seria treningowa - 125m
Kwalifikacje - 136.5m Kwalifikacje - 135m
Drużynówka- 123m Drużynówka - 124.5m