>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Typy na żywo - Dyskusja [51]

Status
Zamknięty.
betlej 184

betlej

Użytkownik
Skąd taka opinia? Dotąd nie widziałem żeby ludzie skarżyli się na TMB, Alior chyba nie należy do Skarbu Państwa?
Z banków w Polsce banki spółdzielcze sa teoretycznie najbezpieczniejsze, w praktyce karta skrill ratuje zycie. Alior to chyba jeden z większych syfow, opinia osoby tam pracującej.

betlej 184

betlej

Użytkownik
Skąd taka opinia? Dotąd nie widziałem żeby ludzie skarżyli się na TMB, Alior chyba nie należy do Skarbu Państwa?
Pierwszą z nich stanowią tzw. transakcje ponadprogowe, a więc takie, których równowartość przekracza 15.000 EUR (1.000 EUR w przypadku niektórych rodzajów instytucji obowiązanych). Oznacza to, że Ministerstwo Finansów zbiera informacje na temat każdego przelewu, zakupu rzeczy, wpłaty, wypłaty bądź innej operacji dokonanej za kwotę większą niż 15.000 EUR.
Oprócz zwykłych obowiązków raportowych odnośnie wszystkie transakcji ponadprogowych instytucje obowiązane mają również szczególne obowiązki składania tzw. SAR-ów (Suspicious Activity Reports) odnośnie transakcji „podejrzanych”, tj. takich, których okoliczności wskazują, że mogą mieć związek z praniem pieniędzy lub finansowaniem terroryzmu.
Co dokładnie wie o nas Wielki Brat?
W 2011 r. GIIF otrzymał informacje o ponad 30,1 mln transakcji ponadprogowych. Dla porównania w latach 2008–2010 GIIF uzyskał od instytucji obowiązanych łącznie 88,3 mln informacji o transakcjach ponadprogowych.
Ponadto w 2011 r. w systemie informatycznym Generalnego Inspektora Informacji Finansowej zarejestrowano 2527 zawiadomienia opisowe o SAR-ach. Należy jednak również podkreślić, iż każde z takich zawiadomień może obejmować nie jedną transakcję, ale nawet kilkaset, o ile są ze sobą powiązane poprzez np. strony transakcji, okoliczności przeprowadzenia transakcji, zbliżony okres realizacji i/lub zaangażowanie tych samych wartości majątkowych. Oprócz tego w 2011 r. GIIF otrzymał od instytucji obowiązanych 24.408 informacji o pojedynczych transakcjach podejrzanych, w tym 24.382 transakcje były oznaczone jako podejrzane o pranie pieniędzy.
Skąd pochodzą informacje GIIF?
Zgodnie z przepisami dane do GIIF dostarcza kilkadziesiąt rodzajów tzw. instytucji obowiązanych, które muszą raportować transakcje pod rygorem odpowiedzialności karnej. Oprócz banków należą do nich m.in. organizatorzy gier losowych, zakłady ubezpieczeń, fundusze inwestycyjne, spółdzielcze kasy oszczędnościowo-kredytowe, fundacje, stowarzyszenia, ale i wszelacy przedsiębiorcy przyjmujących płatności za towary w gotówce o wartości równej lub przekraczającej równowartość 15.000 EUR. Ponadto w zakresie rejestrowania transakcji podejrzanych ustawowe obowiązki obciążają również przedsiębiorców prowadzących działalność w zakresie pośrednictwa w obrocie nieruchomościami, instytucje pieniądza elektronicznego, agentów rozliczeniowych, adwokatów, radców prawnych i prawników zagranicznych oraz biegłych rewidentów i doradców podatkowych.
W 2011 r. najwięcej informacji o transakcjach ponadprogowych pochodziło od banków (80,7%) i domów maklerskich (10%).
Natomiast w odniesieniu do SAR-ów warto zauważyć, że niemal połowa zgłoszeń pochodziła z sześciu instytucji, tj.: Banku PEKAO S.A., Banku Zachodniego WBK S.A., Banku Millennium S.A., Alior Banku S.A., ING Banku Śląskiego S.A. oraz Banku BPH S.A. Łącznie wszystkie banki złożyły 1835 SAR-ów (tj. 91,57%). Nie znaczy to, że tylko banki uprzejmie donoszą o swoich podejrzeniach na temat klientów.

Otrzymane punkty reputacji: +1
luke256 2,3K

luke256

Użytkownik
Miliony chcecie zarabiać, a 12% z wygranych wyrzucacie w błoto
ale jak Rafaloo wygralby z milion u zagranicznych potem kupilby sobie cos na pol miliona , sasiad doniesie zaraz ???? i co robic wtedy ma Rafaloo ? stawiac w STS 50 tys na kurs 1,01 ,zeby miec kwity?xd

betlej 184

betlej

Użytkownik
Hmm, nawet jak to rozbiję na 2, 3 przelewy to może być problem? Czytałem że jak leci Skrillem i przelew nie jest na kwotę większą jak 10k to raczej nie zgłaszają. Karty Skrill nie mam i nie chce mi się wyrabiać, bo nie wiem co ze Skrillem będzie od 1 kwietnia.
Napisz na prv nie bedziemy tu syfu robic

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom