Nalbandian D. - Moya C. 1.62(Partybets)
No cóż chyba pomału Argentyńczyk odzyskuje formę. Ostatnio grał słabo nie notował wyników na miarę swojej wysokiej lokaty w rankingu. I wydawało się, że tak samo będzie w Montrealu. Tymczasem zaskoczył, o ile mecz z Fallą dało się jakoś przewidzieć to już w starciu z Ferrerem większość ludzi Hiszpana widziała jako zwycięzce. David wygrał w dwóch setach, a później miał pecha nie tyle nawet trafiając na Djokę co trafiając na Serba w rewelacyjnej tego dnia formie. Dość powiedzieć że Novak niemal przez całego pierwszego seta miał 100% skuteczność pierwszego i drugiego serwisu.
Dziś przeciwnikiem Nalbandiana będzie Moya, który przegrał w Montrealu z Bagietą. H2H dla Argentyńczka i o dziwo wszystkie ich mecze rozegrano na nawierzchni, którą preferuje Moya, na clayu. Hard wydaje się być lepszą nawierzchnią dla Nalbandiana, co w połączeniu z dobrą ostatnio formą może dać zwycięstwo. Po niezłym trzeba przyznać kursie...
Nieminen J. - Spadea V. 1 1.55(expekt)
Fin dobrze pokazał się w Montrealu. Pokonał Juliena Benneteau w dwóch setach, a w drugiej rundzie trafił na nieźle grającego Wałkarza i niestety musiał uznać jego wyższość.Pokazał jednak niezłe możliwości, niezły serwis. Spadea jest kwalifikantem tego turnieju. W ostatniej jego fazie pokonał w dwóch setach Pavela, ale po dwóch tie-breakach. Wcześniej nawet po swojej półkuli nie grał w zasadzie nic. Kwale do Montrealu przegrał z Bastlem. Do tego wydaję mi się że Nieminen jest jednak lepszym tenisistą. Będzie to pewnie ciężki mecz, ale myślę, że górą wyjdzie Fin.
Safin M. - Kiefer N. 2 1.9 (Betsson)
Niemiec wraca do wysokiej formy. W Kanadzie pokonał po walce mocnego ostatnio Tursunova. A później miał podobny kłopot co Nalbi wpadł na Novaka i nie było co zbierać. Teraz też nie miał najszczęśliwszego losowania, ale moim zdaniem wygra. Rosjanin od dłuższego czasu gra tak jakby w tenisie już nic go nie interesowało. W Montrealu pewnie przegrałby z Sodą niestety Szwed skreczował, a pokonał Safina nie będą cy w jakiejś rewelacyjnej dyspozycji Rafa. Kiefer gra pewnie, gra dobrze i powinien awansować dalej. Dobrze postawić w Betssonie, bo zwracają za krecz, a Nicolas jak wiadomo to zawodnik kontuzjogenny.
Teraz typy mniej oczywiste:
Ferrer D. - Isner J. 2 2.2(Betsson)
Isner to rewelacja ostatnich tygodni. Finał z Roddickiem w Washington po kapitalnym turnieju, w którym pokonał Monfilsa, Haasa, Henmana i zaserwował około 150 asów. Za to Ferrer do którego mam słabość przede wszystkim za to, że walczy często pomimo kiepskiego nawet rezultatu ostatnio troszkę się pogubił. Niedawno jeszcze rządził na clayu( choćby na turnieju w Bastad) dziś coraz częściej przegrywa. W Umag z Moyą, w Montrealu zaś z Nalbandianem. Do tego wydaje się, że ostatnio ma problemy głównie ze swoim podaniem. Jeśli zaś będzie tak w tym meczu to niewielkie jego szanse. Isner to nie Acasuso, przede wszystkim pod względem serwisu. Mój imiennik z Hiszpanii może dziś mieć problemy...
Youzhny Mikhail - Hrbaty Dominik 2 3.45 (betsson)
Od przegranej z Cipollą w Poznaniu do pewnej wygranej z Robredo, a wcześniej Kohliem. Nawet Lleytonowi sprawił Słowak wiele problemów. Wydaje się, że jest w tej chwili w świetnej dyspozycji. Rosjanin jak dla mnie zaprezentował się słabo w meczu z Denką. Kiedy go przełamywał natychmiast tracił swoje podanie i nawet nie powalczył. Sądząc z ostatnich meczy Hrbaty może mu stawić opór...
Melzer, J - Karlovic, powyżej 24,5 mecze 1.85 (betsson)
Wysoki pułap, ale moim zdaniem możliwy do osiągnięcia. Po pierwsze faworyt Ivo ma z rywalem fatalny bilans. 3:0 i to dwa mecze na hardzie przegrane. Po drugie można było ostatnio zauważyć, że Ivo fatalnie gra przy podaniu przeciwnika, nawet przy drugim serwisie(vide mecz z Mirnyiem). A Melzer już w meczu z Blakiem pokazał, że umie grać twardo punkt za punkt. 7-6, 7-6 z Federerem jest pokłosiem fantastycznego serwisu Chorwata, ale przy podaniu przeciwnika było słabo. Moja prognoza to trzy sety pewnie dla Karlovicia, ale ja dziś ten mecz sobie odpuszczam. Nawet jeśli będą dwa sety to całkiem możliwe, że oba skończą się po tie breakach.
Z pozostałych typów moim zdaniem dziś wygra Ljuba. Drugi tydzień w turnieju kończonym na pierwszej rundzie to już by było za wiele. Dobrze wygląda też Sam.