Dyscyplina: Piłka Nożna - Europa, Euro - Kwalifikacje
Godzina: 20:45
Spotkanie: Macedonia - Luksemburg
Typ: 1
Kurs: 1.53
Bukmacher: Bet365
Analiza:
Na dzisiejszy, dla futbolowego światka w Europie przede wszystkim eliminacyjny wieczór, wybrałem spotkanie w ramach wspomnianych eliminacji do EURO 2016 we Francji gdzie naprzeciw siebie w Macedonii wybiegną jedenastki gospodarzy i Luksemburga. Wiele się już o tym meczu na forum pisało, lecz o dziwo nikt nie zagrał czystej jedynki. Pewnie dlatego, że jeszcze rano kursy nie były wysokie, ale teraz ciągle rosną i w większości buków przekroczyły już pułap 1.50. Typ naprawdę warto zagrać, gdyż jest on z tych bardzo wysoce prawdopodobnych. Na początku jasno i otwarcie trzeba sobie powiedzieć, że żadna z tych drużyn nie prezentuje wysokiego poziomu. Ostatnie mecze Macedończyków to prawdziwa przeplatanka porażek i remisów. Ostatnimi czasy przegrywali z Hiszpanami 5:1 (budujące jest tutaj strzelenie przez Macedończyków bramki, bądź co bądź do niedawna najlepszej ekipie świata, która i tym razem prezentuje jeden z najwyższych poziomów w Europie), przegrali również 2:0 z Chinami w meczu towarzyskim jak i również z Kamerunem. Remisowali natomiast po 0:0 z Chinami i Katarem. O dziwo Luksemburczycy prezentują nieco bardziej wyrównany poziom (częstsze remisy) i wydawać by się mogło, że są na fali wznoszącej. Ich ostatnie 5 meczów to kolejno: remis z Białorusią, remis z WŁOCHAMI (nie chce mi się grzebać w statystykach ale istnieje prawdopodobieństwo, że to najlepszy wynik luksemburskiej reprezentacji w historii), przegrali znacząco 5:1 z Belgią, zremisowali 0:0 z Wyspami Zielonego Przylądka i wysoko 1:4 przegrali z Czarnogórą. Jak widać ostatnie rezultaty Luksemburczyków są naprawdę dobre, a remisu z Włochami nie powstydziłaby się żadna federacja na świecie, o tyle uważam, że mimo wszystko nie prezentują jeszcze choćby średniego europejskiego poziomu, który gwarantują Macedończycy. Należy też tutaj dodać, że Macedonia u siebie gra naprawdę solidny futbol. Fakt, przegrywają z drużynami, które prezentują naprawdę wysoki poziom jak choćby z Kamerunem czy Szkocją, ale ze średniakami pokroju Łotwy, Walii czy Bułgarii wygrywają. A należy dodać, że i tak mimo wszystko wymieniane przeze mnie drużyny oferują dużo wyższy poziom niż Luksemburg. Na wyjazdach Luksemburg spisuje się słabo. O ile już wspominałem o tym wybryku i sensacyjnym remisie z Włochami, o tyle Belgowie, Portugalczycy i Rosjanie nie mieli dla piłkarzy z Luksemburga tyle wyrozumiałości, wysoko ich pokonując. Ponadto po sromotnej porażce z Hiszpanią, Macedonia zdaje sobie sprawę, że to najwyższa pora by chociaż powalczyć o miejsce premiowane awansem. Grupa, w której są jest naprawdę wyrównana i 2 miejsce jest jak najbardziej w zasięgu piłkarzy z Macedonii. Zwycięstwa na własnym stadionie z takim zespołem jak Luksemburg jest po prostu ich obowiązkiem. W meczu o punkty obie reprezentacje nie miały do tej pory przyjemności grać ze sobą, grały jednak ze sobą w meczach towarzyskich dwa razy i po tych dwóch meczach bilans bezpośrednich spotkań jest remisowy. W ostatnim meczu, który odbył się 29 lutego 2012 roku niespodziewanie wygrał Luksemburg pokonując Macedończyków 2:1, ale wcześniej, dokładnie 20 sierpnia 2008 roku to Macedonia rozgromiła w Luksemburgu drużynę gospodarzy 1:4. Ranking FIFA też na korzyść Macedończyków. Ich reprezentacja notowana jest na 112 miejscu, natomiast Luksemburg sklasyfikowany jest na 127 pozycji.
Wydaje mi się, że po takim kursie jaki oferuje nam bet365 jest to po prostu bet dnia. Nie widzę innej możliwości niż zwycięstwo Macedończyków. Polecam i życzę powodzenia!
53