Dyscyplina:
Piłka Nożna â
Ameryka Południowa,
Copa Libertadores
Godzina: 02:45
Spotkanie: Indenpendiente del Valle â Boca Juniors
Typ: 1 i pow. 2,5 gola
Kurs: 4.55
Bukmacher: Betano
Analiza:
Witam wszystkich. Niestety typ wczorajszy także nie wszedł. Oglądałem cały mecz Sao Paulo i można powiedzieć, że niewykorzystane sytuacje się bezlitośnie zemściły. Najpierw czerwona kartka dla Maicona za bezsensowne odepchnięcie, a potem 2 stracone gole i przed rewanżem wygląda to naprawdę nieciekawie. Dzisiaj rano przejrzałem forum i nikt nie przewidział takiego przebiegu tego spotkania. No cóż, niespodzianki się zdarzają. Na dzisiaj wybrałem drugie półfinałowe starcie w
Copa Libertadores. Czy ewentualne zwycięstwo Independiente z utytułowaną drużyną Boca Juniors powinniśmy traktować jako sensację? Czy Argentyńczycy mający w kadrze kilka gwiazd będą potrafili skutecznie odeprzeć ataki Ekwadorczyków? Czy na pewno faworytem tego dwumeczu jest ekipa Los Xeneizes (Genueńczyków, jak nazywana jest drużyna Boca Juniors ze względu na to, że została założona przed pięciu włoskich imigrantów pochodzących z Genui)? Na te i na inne pytania odpowiem w dalszej części analizy! Poza tym postaram się rozwiać wszelkie wątpliwości, a na końcu zaproponuję Wam inne typy warte wzięcia pod uwagę. Wszystkie podane przeze mnie informacje są oparte na faktach i twardych statystykach głównie z bieżącego sezonu, więc można powiedzieć, że to obiektywne kompendium wiedzy. Zatem zaczynamy? Po pierwsze, ekipa Indenpendiente del Valle jest w trakcie sezonu i od połowy czerwca rozegrała już 5 spotkań ligowych. Z kolei drużyna Boca Juniors od połowy maja rozegrała tylko 2 mecze (mecz towarzyski i mecz w 1/32 finału Copa Argentina). Można zatem stwierdzić, że dzisiejsi gospodarze są w rytmie meczowym, a goście tak na dobrą sprawę od ponad miesiąca nie grali z poważnym przeciwnikiem meczu o wysoką stawkę. Po drugie, warto zwrócić uwagę na formę jeśli chodzi o mecze domowe ekipy ekwadorskiej. Otóż w samej lidze jest to 6 zwycięstw, 1 remis, 2 porażki (bilans bramkowy 15-11), z kolei w
Copa Libertadores wygląda to następująco: 5 zwycięstw, 1 remis, 0 porażek (bilans bramkowy 11-4). Jak łatwo dostrzec, jest to drużyna overowa, a szczególnie skutecznie gra w Lidze Mistrzów Ameryki Południowej. Ponadto można stwierdzić, że własny stadion to twierdza, której nie zdobył żaden zespół. Rezultaty spotkań w
Copa Libertadores rozegranych u siebie przedstawiają się następująco: 1-0 z paragwajskim Guarani, 1-1 z chilijskim Colo Colo, 2-0 z peruwiańskim Melgar, 3-2 z brazylijskim Atletico-MG, 2-0 z argentyńskim River Plate, 2-1 z meksykańskim U.N.A.M. Pumas. Na podstawie tych wyników można zauważyć, że Independiente potrafi wygrywać praktycznie z każdym. Nieważne czy przyjeżdża ekipa słabsza piłkarsko czy teoretycznie dużo lepsza, gdyż Independiente za wszelką cenę za każdym razem chce wykorzystać atut własnego boiska i wygrać mecz, najlepiej przynajmniej 2 golami by w rewanżu mieć większy komfort psychiczny. Po trzecie, chciałbym skoncentrować się teraz na dyspozycyjności drużyny argentyńskiej w meczach wyjazdowych bieżącego sezonu. A więc, w lidze wygrali tylko 1 raz, 2 razy zremisowali i aż 5 razy przegrali (bilans bramkowy 2-9). Z kolei w
Copa Libertadores prezentuje się to następująco: 2 zwycięstwa, 3 remisy, 0 porażek (bilans bramkowy 5-3). Na podstawie podanych wyników można stwierdzić, że zespół Boca Juniors całkowicie rozczarowuje w lidze, ale w Lidze Mistrzów gra o wiele lepiej. Dokładne wyniki meczów w
Copa Libertadores to: 0-0 z kolumbijskim Dep. Cali, 1-1 z boliwijskim Bolivar, 1-0 z argentyńskim Racing Club, 2-1 z paragwajskim Cerro Porteno, 1-1 z urugwajskim Club Nacional. Jak widzimy, rezultaty osiągane na wyjeździe w obecnej edycji
Copa Libertadores były bardzo przyzwoite. Jednak należy podkreślić, że za każdym razem to zespół Boca Juniors był faworytem, więc potrafił się z tej roli w odpowiedni sposób wywiązać. Do tej pory nie mierzył się z drużyną, która przystępowała do meczu jako teoretycznie silniejsza. To oznacza, że dzisiejszy mecz będzie pierwszym kiedy Boca Juniors nie jest faworytem, więc wywiezienie korzystnego wyniku będzie piekielnie ciężkim zadaniem do zrealizowania. Po czwarte, należy wspomnieć o tym z jakiego powodu to Independiente jest dzisiaj faworytem, a nie ekipa argentyńska. Jeden powód już podałem (znakomita dyspozycja w meczach domowych), a drugiej przyczyny należy szukać w położeniu stadionu. Jest on bowiem położony bardzo wysoko nad poziomem morza co sprawia, że drużyny nieprzyzwyczajone do takiego grania, najzwyczajniej w świecie tracą szybko siły i nie potrafią się odpowiednio zorganizować by grać swoje. Zresztą w obecnym sezonie grała tu już niemniej utytułowana jak Boca Juniors, ekipa River Plate i poległa, podobnie było w meczu z brazylijskim potentatem Atletico-MG. Po piąte, warto zwrócić uwagę na bardzo wysoką formę zespołu Independiente. Ostatnie spotkania pokazują, że zespół czuje się pewnie na boisku. Widać to w liczbie stwarzanych sytuacji strzeleckich, a także w ilości trafionych bramek. Znakomita seria zaczęła się od meczu z liderem tabeli ekwadroskiej (Barcelona S.C.), kiedy Independiente wygrało 2-1. Następnie graczom trenera P. Repetto udało się pokonać wicelidera tabeli, czyli ekipę Emelec i to na wyjeździe (2-1). Potem było kolejne wyjazdowe zwycięstwo z Mushuc Runa (3-1), a ostatni mecz to bramkowy remis z ligowym słabeuszem Delfin, ale statystyki meczowe pokazują, że Independiente stworzyło całe mnóstwo sytuacji. Chyba myślami byli już przy dzisiejszym spotkaniu w
Copa Libertadores. Jak widzimy, wyniki zespołu są zadowalające, forma przyszła we właściwym momencie. Po szóste, można się zastanawiać czy zespół Boca Juniors po długiej przerwie jest w stanie dzisiaj powalczyć jak równy z równym. Piłkarze z pewnością są wypoczęci na czele z Carlosem Tevezem, ale czy to wystarczy by nie przegrać dzisiaj z tak dobrze dysponowanym rywalem? Po siódme, chciałbym zaznaczyć, że Independiente powinno dzisiaj zwyciężyć jeśli chce zachować szanse na awans do wielkiego finału, ponieważ na wyjazdach w tej edycji
Copa Libertadores gra się Im ciężko. U siebie potrafią zdominować praktycznie każdego przeciwnika, natomiast na wyjeździe bronią całym zespołem, a nawet jak stracą gola to nie zmieniają tej taktyki. Nie ma co ukrywać, Boca Juniors ma w składzie lepszych zawodników, więc trzeba wykorzystać atut własnego boiska i dzisiaj wygrać. Gdy o tym piszę przypomina mi się dwumecz River Plate. Ekwadorczycy wygrali pierwszy mecz u siebie 2-0, a na wyjeździe przegrali 1-0 choć River Plate stworzyło w tym meczu około 30stu (!) sytuacji strzeleckich. To pokazuje jaką drużyną jest Independiente. Warto jeszcze dodać, że zespół ten ma w swoim składzie bramkarza w wyśmienitej formie, który w ostatnim meczu ligowym dostał wolne od trenera (Daniel Librado Azcona Salinas). Tak się składa, że oglądałem ostatnie spotkania i muszę przyznać, że ten człowiek ma duże umiejętności, świetny refleks i bez wątpienia jest pewnym członkiem swojej ekipy. Ponadto liderem defensywy jest Ekwadorczyk Arturo Rafael Mina Meza, który całkiem niedawno grał w pierwszym składzie reprezentacji na Copa America. Często zapuszcza się pod pole karne przeciwnika i wykorzystuje swój wzrost oraz siłę. Jak do tej dwójki dodamy napastnika Jose Angulo, który w ostatnich meczach imponuje formą to dojdziemy do wniosku, że Independiente to groźna drużyna, z którą każdy powinien się liczyć. Zgodnie z tym co napisałem na początku chciałbym podać Wam inne typy, które warto wziąć pod uwagę. Przede wszystkim stawianie na zwycięstwo Ekwadorczyków wydaje się być świetnym posunięciem. Ta ekipa w
Copa Libertadores w obecnym sezonie wygrała większość spotkań, dzisiaj musi podtrzymać tę passę by z optymizmem patrzeć na mecz rewanżowy (aktualnie kurs na betano wynosi @2.17). Poza tym warto pomyśleć nad tym by postawić na to, że Independiente strzeli chociaż 2 gole w całym meczu, gdyż jak pokazały dotychczasowe spotkania w Lidze Mistrzów, jeden gol Im nie wystarcza, za to 2 gole różnicy po pierwszym meczu to względnie wystarczający wynik. Kurs na te zdarzenie wynosi aktualnie @2.80. Innym ciekawym rozwiązaniem wydaje się być typ na pow. 2,5 gola w całym meczu (@2.85). Na koniec chciałbym podzielić się z Wami swoją prognozą na te spotkanie. Wydaje mi się, że dzisiejszy mecz może być podobny do tego z Atletico-MG kiedy Independiente zwyciężyło 3-2 czy do meczu z U.N.A.M. kiedy Ekwadorczycy wygrali 2-1. A dlaczego tak mi się wydaje? Otóż Boca Juniors to silny zespół i stać Go na strzelenie choć jednego gola na wyjeździe. Natomiast Independiente na własnym boisku jest przyzwyczajone do zwycięstw, więc jeśli Argentyńczycy coś strzelą to Ekwadorczycy będą dążyli do strzelenia choć jednego gola więcej. Przepraszam za tak długą analizę. Chciałem byście mieli wszystkie informacje zawarte na jednej stronie. Życzę Wam i sobie wygranej dzisiaj w nocy! Powodzenia!
355