Dyscyplina:
Tenis,
WTA Madryt
Godz: 15:00
Spotkanie: Cirstea Sorana - Kasatkina Darya
Typ: wygrana Cirstea Sorana
Kurs: 2.80
Bukmacher:
1xbet
Analiza:
Na jutro są dwie "mocne" propozycje na
WTA Madryt, tj Bernarda Pera ML @ 2.32 vs Johanna Konta & Sorana Cirstea ML @ 2.79 vs Darya Kasatkina. Ja jednak decyduję się na moją ulubienice z dawnych lat, tj. rumuńską piękność, ciemnowłosą Sorane. Rumunka zapowiadała się na ścisły top, jednak dość szybko utknęła w gąszczu nowych nazwisk pojawiających się z dużą intensywnością w kobiecych rozgrywkach. Jej karierę można porównać do Alize Cornet, każdy wie że jest dobra, ale też wiadomo, że tu zawsze czegoś zabraknie do większego sukcesu na dużej tenisowej arenie. Dziś chyba sama Cirstea wie, że jej najlepszy
tenis ma się ku końcowi i to jest ostatni moment, aby się na coś lepszego załapać ... Ona ma 28 lat, a jej pierwsza gra, która mi wpadła w oko, to rok 2006 i wygrana bodajże w Sztokholmie nad Agnieszką Radwańską oraz 1/4 na French Open 2009, a tam zwycięstwa nad Cornet, Wozniacki i Jankovic (wszystko w mega stylu). Pomimo takiego wejścia w rozgrywki, potencjału, czy uniwersalności, Sorana główne sukcesy odnosiła na mniejszych turniejach, chodź sporadycznie potrafi zrobić sensacje, wyrzucając duże nazwisko w dobrym stylu na Wielkim Szlemie (np Johanne Konte na AO). Miałem okazję oglądać jej ostatnie gry na cegle i nie wchodząc w szczegóły tych spotkań, to zdecydowanie widać, że Cirstea jest w formie. Ona jest naprawdę mocna fizycznie, nie brakuje jej dynamiki, efektywnej gry i ciągłego nacierania do przodu. Rywalki widząc tak agresywną Sorane po drugiej stronie siatki szybko miękną, jak i tracą chęć do podjęcia dalszej walki. Rumunka potrafi wykrzesać swój najlepszy
tenis na czerwonym korcie, gdzie wolniejsze piłki dają jej możliwość do decydowania o przebiegu wymiany. Za to Darya Kasatkina mimo, że ostatnio podbiła swoją wartość (finał Indian Wells na twardym podłożu), to ta tenisistka nie zasługuje na takie faworyzowanie. Ponadto w moich oczach ona nie jest w tym konkretnym starciu żadną faworytką, a wystawione kursy przedstawiają tylko aktualny ranking. Kasatkina ewidentnie ma duży problem ze swoim tenisem na clay'u. Gra niczym Sara Errani, brakuje jej typowego strzału, bo gra kombinacyjna i świetnie ułożony nadgarstek w dzisiejszych czasach na takich kortach, na nikim większego wrażenia nie zrobi. Młoda Rosjanka potrafi grać ofensywnie, ale do tego potrzebuje twardej nawierzchni (niczym Agnieszka Radwańska). Dziś niestety mamy do czynienia z wersją "soft" Kasatkiny, która jest skazana na tenisowe lanie. Sorana Cirstea nie będzie przebierać w środkach, a ostre natarcie przeprowadzi już od pierwszej piłki, zachowawcza gra Kasatkiny nie zrobi na Rumunce żadnego wrażenia.
100