Dyscyplina:
Siatkówka, Lega Pallovolo
Serie A
Godzina: 18:00
Spotkanie: Civitanova - WITHU VERONA VOLLEY
Typ: WITHU VERONA VOLLEY
Kurs: 2.90
Bukmacher:
Superbet
Analiza:
To starcie to spotkanie o wszystko dla obu ekip, czyli to co lubię najbardziej. Brak możliwości odpuszczania. Wszyscy grają na 100% bez marginesu błędu. Nie ma opcji cofania się. Obie ekipy wygrały po 2 spotkania w fazie play-off. Jeden jak i drugi zespół wygrywał po jednym spotkaniu zarówno w roli gospodarza jak i na wyjeździe. Do tego również w sezonie zasadniczym zanotowały po jednym zwycięstwie i jednej porażce w bezpośrednich meczach. Dzisiejsze starcie rozstrzygnie kwestię awansu do półfinału walki o Scudetto Lega Pallovolo Seria A.
Po 22 kolejkach ligi włoskiej Lube zajęło 4 miejsce z 38 punktami, na które złożyło się 13 zwycięstw i 9 porażek. Tuż za nimi uplasowała się Verona z 37 punktami. Wygrali o jedno spotkanie więcej, bo 14 i przegrali tylko 8 co było drugim wynikiem w lidze. To wszystko dobitnie pokazuje jak równe są to zespoły. W moim odczuciu minimalnie lepszym zespołem, o większej siłę rażenia w ofensywie jest WithU Verona i stąd też mój typ w ich kierunku. Do tego dochodzi fantastycznie wysoki kurs w okolicach 3. Gdzie jak dla mnie kursy powinni rozłożyć się po równo na 1.90.
WithU Verona to przede wszystkim piekielnie mocna ofensywa oparta na niezwykle wysokich graczach: atakujący Maksim Sapożkov (213cm), przyjmujący Noumory Keita (206cm), przyjmujący Rok Mozic (200cm). Do tego znowuż mega wysocy środkowi: Grozdanov (208cm) i Cortesia (202cm). Nawet rozgrywający nie odbiega od reszty wzrostem, bo Spirito mierzy 199cm. Śmiem przypuszczać, że to najwyższa ekipa wśród zespołów z topu. Zasięg w ataku stoi na niezwykłym pułapie. Również ściana jaka są w stanie postawić na siatce jest czymś znakomitym. Należy jednak zaznaczyć, że bardzo dużym mankamentem tych dwumetrowców jest jakość przyjęcia. Z tym bywa bardzo różnie, jednak nawet po słabym przyjęciu mają możliwość spokojnego ataku na wysokiej piłce. Po drugiej stronie siatki Lube Civitanova, która wróciła z dalekiej podróży, bo w tej rywalizacji przegrywali już 0:2. Nie wydaje mi się jednak, żeby byli wstanie ograć tak wspaniale skomponowaną przez wybitnego trenera Rado Stojczeva Veronę. Tym bardziej , że byłoby to po raz trzeci z rzędu. Przyjęcie Civitanovy również jest wielką bolączką trenera Blenginiego. Yant czy też Nikołov nie są tuzami w tym elemencie. Ostatnio praktykują taktykę z przesunięciem atakującego Zaytseva na przyjęcie, a wystąpieniem młodego Nikołova na ataku. Wielkim atutem Lube jest magik rozegrania De Cecco. Jest wielką wartością dodaną.
Czas na garść statystyk:
4 mecz. Verona przyjęcie 48%, atak 54%, Lube przyjęcie 45%, atak 50%
3 mecz. Verona przyjęcie 53%, atak 59%, Lube przyjęcie 46%, atak 67%
2 mecz Verona przyjęcie 52%, atak 54%, Lube przyjęcie 54%, atak 56%
1 mecz Verona przyjęcie 48%, atak 45%, Lube przyjęcie 54%, atak 40%
To kolejny przykład na jak bardzo zbliżonym poziomie są obie ekipy. W tej rywalizacji faworyzowano Lube Civitanova. Jednak aktualni mistrzowie Włoch w tym sezonie nie pokazali niczego wielkiego. Presja jest po ich stronie, bo zakończenie sezonu na ćwierćfinale byłoby kolejną po odpadnięciu z
LM w 1/4 z tureckim Halkbankiem klęska ekipy Blenginiego. Co innego WithU Verona trenera Stojczeva. Na nich nikt nie nakłada wielkich oczekiwań, a grają w tym sezonie świetną siatkówkę. Według mnie to oni są faworytem w tym decydującym starciu. Siła ognia w ataku jest po ich stronie. Do tego przy tak znakomitym kursie jest to świetna opcja do gry. Awans dziś wywalczy młoda ekipa Rado Stojczeva - WITHU VERONA VOLLEY
100