Dyscyplina: Piłka Nożna - Europa, Eliminacje Mistrzostw Świata
Godzina: 20:45
Spotkanie: Andora - Portugalia
Typ: Andora +4 HA (przegrana 4 bramkami = zwrot)
Kurs: 1,93
Bukmacher: Lvbet
Analiza:
Przeglądając kursy na obecne spotkania eliminacyjne, zauważam że zainteresowanie tymi rozgrywkami jest świetną okazją dla bukmacherów na pewny zysk. Większość kursów jest mocno zaniżona i szczerze mówiąc bardziej opłaca się grać na sensacje niż na tzw. "liderów". Osobiście wybrałem mecz z największym rozstrzałem kursów, gdzie buk na którym gram najczęściej daje na gospodarzy kurs @38, a Portugalię @1,02.
Sytuacja w tej grupie jest już zamknięta. Pewne jest, że
Portugalia i
Szwajcaria będą walczyć o awans z pierwszego miejsca a wszystko rozstrzygnie się w bezpośrednim spotkaniu w ostatniej rundzie. Ewentualna porażka, którejś z ekip nie zagraża im zbytnio, ponieważ obecnie
Portugalia zajmuje pewne pierwsze miejsce w barażach dla zespołów zajmujące drugą pozycję. Andora gra o pietruszkę jednak oglądając ich ostatnie spotkanie stwierdzam, że poważnie podchodzą do rozgrywek i nie zaczną sobie sami strzelać bramek
. Pierwszy mecz zakończył się wysokim zwycięstwem Portugalii 6:0, więc dzisiejszy typ wydaje się być błędny, jednak moja analiza wykazała, że może być to jedna z niespodzianek.
Andora jest zupełnie inną drużyną na swoim stadionie przy dopingu kibiców, co najlepiej obrazuje zestawienie spotkań wyjazdowych z tymi, którymi byli gospodarzami:
Wyspy Owcze- wyjazd porażka 1:0/ u siebie remis 0:0,
Węgry- wyjazd porażka 4:0/ u siebie wygrana 1:0,
Szwajcaria- wyjazd porażka 3:0/ u siebie porażka 1:2.
Najbardziej imponujący jest dla mnie jednak bilans bramkowy, gdzie w 4 spotkaniach Andora ugrała 2:3 z kompletem 1-1-2. Ostatnie dwa spotkania grali na wyjazdach przegrywając ze wspomnianą Szwajcarią, jednak tylko różnicą 3 bramek.
Portugalia z kolei dużo lepiej radzi sobie w meczach domowych, gdzie zdobyła praktycznie 2x więcej bramek (18 u siebie, 10 na wyjeździe). Przekładając to na mój typ wynik domowy 6:0 możemy podzielić przez 2
. Ostatni mecz wyjazdowy nie był gradobiciem goli, gdzie miesiąc temu wygrali z Węgrami zaledwie 0:1. Najsłabszej drużynie w tabeli również wbili 3 bramki, niespodzianką był tylko mecz z Wyspami Owczymi 6:0 na wyjeździe, gdzie bardzo szybko rozwiązał się worek z bramkami.
To co przemawia przeciwko typowi to odległość Portugalii od Andory (grają praktycznie u siebie) oraz to, że mają z tyłu głowy, że prawdopodobnie zakończą rywalizację na drugim miejscu i każda bramka jest na cenę złota w barażach. Natomiast psychologiczne argumenty za moim typem to zbliżający się wtorkowy mecz z Szwajcarią, w którym będą musieli zagrać na 110 % swoich możliwości. Osobiście liczę, że zespół mierzy w pierwsze miejsce w grupie i wszystko ustawi pod spotkanie wtorkowe, dlatego dzisiaj zagra na 80 % swoich możliwości i spokojnie wygra 2:0, 3:0. Powodzenia
!
93