Dyscyplina:
Piłka Nożna -
Szwajcaria, Superliga
Godzina: 13:45
Spotkanie: Luzern - FC Basel
Typ: 2 i pow. 3,5 gola
Kurs: 4.15
Bukmacher: Betano
Analiza:
Witam wszystkich! Bardzo się cieszę się, że dobra passa trwa, a typy wchodzą tak lekko i pewnie. Dziękuję za kilka punktów reputacji i oczywiście liczę na więcej. Uwierzcie, że to mnie naprawdę motywuje, a przecież staram się zawsze wstawiać jak najdokładniejsze analizy byście mieli dane spotkanie rozłożone na czynniki pierwsze. Na dzisiaj także mam dla Was bardzo ciekawą propozycję. Zapraszam do analizy!
Po pierwsze, chciałbym zwrócić uwagę na to, że
liga szwajcarska uważana jest za bardzo overową. Niemal w każdej kolejce pada mnóstwo bramek, a takie wyniki jak 4-3 czy 5-1 nie są w tym kraju rzadkością. By zweryfikować te informacje warto zajrzeć do archiwalnych rezultatów z poprzedniego sezonu. Ja jednak skoncentruję się na obecnych rozgrywkach, w których odbywa się właśnie trzecia kolejka. W pierwszej nie było meczu, w którym nie padły chociaż 2 gole. W drugiej natomiast spotkania zakończyły się następującymi rezultatami: 1-5, 4-3, 4-1, 1-3, 1-2. Jak widzimy dosłownie każdy mecz obfitował w gole i w państwie tym zdarza się to naprawdę często. Tak jak już wspomniałem, trwa aktualnie kolejka trzecia i jak do tej pory są za nami 2 mecze zakończone wynikami: 4-1, 1-3. Czy w związku z tym możemy spodziewać się kolejnej overowej serii spotkań? To bardzo prawdopodobne.
Po drugie,
w analizie nie może zabraknąć krótkiej charakterystyki dzisiejszych rywali. Otóż zespół gospodarzy w poprzednim sezonie zajął miejsce trzecie co pozwoliło na grę w eliminacjach do fazy grupowej
LE, z których zresztą piłkarze Luzern już odpadli. Z kolei drużyna
FC Basel to aktualny mistrz Szwajcarii, który zdobył je siedem razy z rzędu. Można zatem stwierdzić, że ta ekipa całkowicie zdominowała swoją ligę. Świadczy o tym chociażby liczba punktów jakie zdobyła w trakcie poprzedniego sezonu. Było ich aż 83 w 36 spotkaniach (26 zwycięstw, 5 remisów, 5 porażek, bilans bramkowy to 88 goli strzelonych i 38 straconych). Nad drugim zespołem (Young Boys Berno) miała w końcowym rozrachunku 14 punktów przewagi, a nad trzecim (uwaga) - 29. Ponadto na 5 kolejek przed końcem zapewniła sobie już miejsce 1 i dlatego też w ostatnich kolejkach przytrafiły się Jej dwie porażki i jeden remis. Z kolei piłkarze Luzern do ostatniego meczu walczyli o miejsce gwarantujące grę w pucharach i ten cel udało się osiągnąć. Ostatecznie zdobyli 54 punkty (15 zwycięstw, 9 remisów, 12 porażek, bilans bramkowy to 59 goli strzelonych i 50 straconych). Można na tej podstawie zauważyć, że choć sporo strzelają to również sporo tracą. Porównując podane dane ze sobą nasuwa się jeden wniosek:
dzisiejsi przeciwnicy nie są ekipami na podobnym poziomie, gdyż FC Basel zdobywając prawie 30 punktów przewagi nad Luzern pokazało swoją dominację i wyższość. W związku z tym goli w tym meczu nie powinno zabraknąć.
Po trzecie, po tym niekrótkim choć koniecznym wprowadzeniu chciałbym przejść do głównego powodu, ze względu na który warto postawić na proponowany przeze mnie typ. Otóż FC Basel to drużyna, która ma zapewnioną grę w fazie grupowej Ligi Mistrzów bez przymusu grania w eliminacjach. W związku z tym początek sezonu ligowego jest niezwykle ważny, gdyż piłkarze robią wszystko co w swojej mocy by zdobyć jak najwięcej punktów i tym samym uzbierać jak największą przewagę nad rywalami. Jest to na tyle istotne, że
w połowie września rozpoczyna się faza grupowa Ligi Mistrzów, w której grają najlepsze zespoły z Europy. Zatem
za niespełna miesiąc drużynę FC Basel czekać będzie walka na kilku frontach, więc o bezbłędną grę w lidze będzie trudniej jak obecnie. By poprzeć te słowa faktami
warto odwołać się do poprzedniego sezonu kiedy FC Basel wygrało 8 meczów z rzędu i poległo dopiero w 9 kolejce. Co ciekawe porażka ta miała miejsce w rozegraniu meczu w pierwszej serii spotkań w fazie grupowej Ligi Europejskiej. Zatem można stwierdzić, że FC Basel do momentu konieczności rozegrania pierwszego meczu w pucharach, grało wręcz bezbłędnie, wygrywając bez względu na to czy u siebie czy na wyjeździe - dosłownie wszystko. Wyniki tych spotkań prezentują się następująco: 2-0, 2-3, 3-0, 1-3, 3-1, 1-3, 3-1, 2-1. Na ich podstawie można zauważyć, że FC Basel choć najczęściej zwyciężało zdecydowanie to rzadko kiedy zachowywało czyste konto. To całkiem pozytywna wiadomość patrząc na proponowany przeze mnie typ.
Po czwarte, jak już wspomniałem wcześniej
ekipa FC Basel całkowicie zdominowała poprzednie rozgrywki i to pod każdym względem! Jednak skoncentruję się tylko na
meczach wyjazdowych, gdyż dzisiaj także czeka piłkarzy z Bazylei mecz wyjazdowy. Otóż
na 18 spotkań, wygrali aż 12 razy, 3 razy zremisowali i ponieśli 3 porażki. Bilans bramkowy to: 44 bramki strzelone, 23 bramki stracone. Zdobyli najwięcej goli spośród wszystkich innych ekip, a dodatkowo stracili ich najmniej. Z kolei
zespół Luzern dosyć średnio radził sobie
w meczach domowych. Na 18 meczów wygrał zaledwie 8 razy, 5 razy zremisował i 5 razy przegrał. Bilans bramkowy to: 36 goli strzelonych i 23 gole stracone. Można zatem stwierdzić, że na pewno nie jest to drużyna grająca defensywnie. Zazwyczaj stara się atakować, a tym samym naraża się na kontrataki. W meczu dzisiejszym taka gra będzie skutkowała dużą ilością bramek, ponieważ FC Basel uwielbia takich przeciwników.
Po piąte, od roku 1998 ekipa FC Basel rozegrała aż 25 meczów na wyjeździe na stadionie dzisiejszego rywala. Z wiadomego powodu skupię się tylko na ostatnich 5 pojedynkach. Ich wyniki przedstawiają się następująco: 0-2, 0-3, 1-4, 1-3, 4-0. Jak widzimy
goli nigdy nie brakowało, a najwyższymi rezultatami zakończyły się spotkania z 2015 i 2016 roku, czyli całkiem niedawno. Co ciekawe, ostatni bezpośredni mecz wygrali piłkarze Luzern, jednak od razu podkreślam, że FC Basel miało już wtedy zapewnione mistrzostwo, a do tego grało w pół-rezerwowym składzie. Co więcej, piłkarze Luzern zażarcie walczyli o punkty, których potrzebowali do zajęcia miejsca na podium. Na podstawie podanych informacji można stwierdzić, że
bramki w meczu dzisiejszym padną, a ze względu na to, że FC Basel grać będzie w najsilniejszym składzie, zwycięstwo mistrza jest bardzo prawdopodobne.
Po szóste,
ekipa Luzern poza odbytym okresem przygotowawczym ma za sobą również dwumecz z włoskim Sassuolo w III rundzie eliminacyjnej do fazy grupowej Ligi Europejskiej. Pierwszy mecz odbył się w Szwajcarii
28 lipca i zakończył wynikiem 1-1. Natomiast rewanż miał miejsce
4 sierpnia gdzie zawodnicy Luzern przegrali 0-3, a
od 38 minuty grali w osłabieniu. Można w związku z tym stwierdzić, że gracze nie mieli zbyt dużo czasu na regenerację przed dzisiejszym, ciężkim starciem z mistrzem kraju. Ponadto grając w najmocniejszym składzie w 10 prawie przez 60 minut, dodatkowo na wyjeździe na pewno nie będą maksymalnie wypoczęci i świeży. Tak klasowa ekipa jaką jest FC Basel zrobi wszystko by to bezwzględnie wykorzystać.
Po siódme,
warto również zwrócić uwagę na potencjał ofensywny ekipy z jednego z większych miast w Szwajcarii. Otóż transfery przychodzące zdecydowanie przewyższyły transfery zawodników, którzy opuścili zespół. Zdravko Kuzmanovic przeniósł się do hiszpańskiej Malagi, a Breel Embolo wybrał ofertę Schalke Gelsenkirchen. W Ich miejsce przyszło aż 7 nowych zawodników z pola. Są to:
kolumbijski środkowy obrońca Éder Balanta, który przyszedł z argentyńskiego River Plate za 3.5 mln euro. Poza Nim do drużyny dołączyli:
paragwajski lewy obrońca Blas Riveros (z Olimpii Asuncion za 1.70 mln euro),
egipski prawy obrońca Omar Gaber (z Zamalek za 1.65 mln euro),
iworyjski defensywny pomocnik Geoffroy Serey Dié (z VfB Stuttgart za 1.20 mln euro),
norweski lewy pomocnik Mohamed Elyounoussi (z Molde FK za 3.20 mln euro),
helwecki ofensywny pomocnik Kevin Bua (z FC Zurich za 1.50 mln euro). Wypożyczony natomiast z AS Roma został
iworyjski środkowy napastnik Seydou Doumbia. Każdy z tych graczy wzmocnił drużynę, a pieniądze wydane i tak są mniejsze jak kwota uzyskana za Embolo, za którego FC Basel otrzymało prawie 28 mln euro. By udowodnić tezę, że to istotne wzmocnienia warto napisać, że
Balanta gra już w pierwszym składzie na środku defensywy, a Mohamed Elyounoussi czy Seydou Doumbia również grali w pierwszych dwóch kolejkach i nawet mają już na swoim koncie strzelone bramki. Zatem można stwierdzić, że świetnie wkomponowali się w zespół, który w pierwszych dwóch kolejkach strzelił już 8 goli, a stracił tylko 1. W związku z niniejszym bardzo trudno będzie Ich zatrzymać dzisiejszym gospodarzom. Nie zapominajmy o zawodnikach, którzy zostali w zespole jak np.
napastnik Marc Janko, który w poprzednich rozgrywkach wystąpił zaledwie
w 20 meczach i zdobył 16 goli,
pomocnik Matias Delgado, który wziął udział
w 28 spotkaniach i zdobył 11 bramek. Jak łatwo dostrzec, potencjał ofensywny jest duży, a dotychczas osiągane wyniki bardzo dobre. Kolejne więc zdecydowane zwycięstwo FC Basel jest bardzo prawdopodobne.
Podsumowując, podałem Wam naprawdę sporo argumentów przemawiających na korzyść proponowanego przeze mnie typu.
Jak doczytaliście do końca to już wiecie z jakiego powodu FC Basel jest dzisiaj faworytem. Macie również świadomość dlaczego w dzisiejszym spotkaniu najprawdopodobniej padnie sporo bramek. Dodatkowo zdajecie sobie sprawę jaką siłą dysponuje obecnie ekipa z Bazylei i w jakiej formie obecnie się znajduje. Mając to wszystko na uwadze wydaje mi się, że zwycięstwo FC Basel jest możliwe, a ze względu na bardzo silną formację ofensywną tej ekipy powinniśmy być świadkami chociaż 3 bramek zawodników z Bazylei. Oczywiście zespół Luzern jest w stanie strzelić chociaż 1 gola lub nawet więcej, gdyż gra u siebie i nieprzypadkowo zajął wysoką trzecią lokatę w poprzednich rozgrywkach. Jednak nawet jeśli gospodarzom powiedzie się ta sztuka to uważam, że FC Basel nie odpuści i strzeli więcej co akurat w tej lidze zdarzało się w przeszłości często.
Z innych typów proponuję stawianie na to, że FC Basel wygra (@1.85). Innym typem wartym uwagi jest typ, że obydwie drużyny strzelą gola, a w meczu padną przynajmniej 3 gole (@1.90). Ostatnią sugestią ode mnie jest typ, że FC Basel strzeli chociaż 2 gole w całym spotkaniu (@1.70).
Przepraszam za tak długą analizę. Chciałem tylko wszystkie argumenty dokładnie opisać. Mam nadzieję, że moja
praca nie pójdzie na marne. Życzę Wam powodzenia! Cześć
315