Dyscyplina:
Tenis, Hopman Cup
Godzina: 12:00
Spotkanie: Thanasi Kokkinakis-Alexander Zverev
Typ: Kokkinakis
Kurs: @3.60
Bukmacher:
Fortuna
Analiza:
Siema. Za 6 godzin rozpocznie się spotkanie pomiędzy dwoma młodymi i niewątpliwie zdolnymi zawodnikami, gdzie zapewne po zobaczeniu typu popukaliście się w głowę, ale do rzeczy. Mecz dopiero niedawno powracającego po 2 letniej przerwie 21 letniego Australijczyka Kokkinakisa, a największym zaskoczeniem ubiegłego sezonu 20 letniego Niemca Alexandra Zvereva. Kursy wystawione przez bukmacherów nie dają zbyt wielkich szans na powodzenie, jednak ja postaram się Was przekonać, że warto pójść w stronę Australijczyka. Alexander Zverev.. Zawodnik ten w ubiegłym sezonie pokazał, że mimo 20 lat wchodzi do top 5 rankingu
ATP jak do siebie. Pokonywał najlepszych w tym sporcie, a regularnością i ogromną energią cieszył oko oglądających jego spotkania, jednak pod koniec sezonu coś powoli zaczęło się zmieniać. Ktoś może pomyśleć, dobra, koniec sezonu to pierwsze z brzegu przegrane przeciwko emerytowanym Tsongą czy Robinem Haase przed większym turniejem mogły mu się przydarzyć, tak, ale jest jedno ale.. Młody Niemiec ostatnimi czasy bardzo często na korcie wygląda jakby miał zejść z tego świata, zupełny brak energii, koncentracji i przyczyną takiego stanu jest uwaga.. wegetarianizm. Sportowiec, który zawodowo uprawia sport, gdzie nie raz trzeba wybiegać sobie zwycięstwo, a po tym szybko się zregenerować przechodzi na wegetarianizm? Przecież to komiczne. Niedawno oglądałem trening młodszego i starszego Zvereva i po intensywności czy zapałowi do treningu można odnieść wrażenie, że to Mischa ma 20 lat. Jego rywalem jak już wyżej pisałem będzie 21 Kangur, zapewne niewielu o tym wie, ale zawodnik ten ma bardzo duże kontakty w świecie tenisowym, bo jak inaczej wytłumaczyć fakt, że po zaledwie jednym wygranym meczu na trawie dostał zaproszenie na wielki turniej w Londynie, gdzie w pierwszej rundzie odesłał do domu Milosa Raonica, 2-0. Jeszcze wcześniej po przerwie i braku wyników dostał dziką kartę na French Open, gdzie zdołał nawet urwać seta Nishikoriemu, mało tego. Równo 5 lat temu, czyli miał zaledwie 16 lat grał już w Hopman Cup z Hiszpanem Verdasco, gdzie przegrał 6-7, 3-6. Fernando jak na tamte czasy (2013) był na prawdę solidnym graczem, widać, że organizatorzy pokładają w nim ogromne nadzieje. Tak się składa, że oglądałem ostatnio jego pojedynek z Vaskiem Pospisilem i na pierwszy rzut oka widać ogromną poprawę kondycji, co przełożyło się na lepszą regularność, a sam zawodnik w porównaniu do tego co było przykładowo na USO w pojedynku z Serbem Tipsą zmienił się nie do poznania, tam padł jak kawka po 2 setach i nie wiedział co się dzieje. Czyli podsumowując można zauważyć, że się nie obijał. Osobiście widzę Value w tym typie i wierzę w lepsze wyczucie kortu przez Kokkinakisa jak i ogromny doping publiczności, jednak w tej konfrontacji na pewno nie da się powiedzieć, że szansa na powodzenie tego typu jest oszałamiająca. Nie wiem jak zachowa się Australijczyk, czy nie zje go presja i nie zwątpi, chociaż osobiście myślę, że da z siebie wszystko i jutro zaskoczy niejednego typera.
Powodzenia!
260