Spotkanie: PAOK - Ajax
Typ: Handicap na gole Remis(+1) europejski (Ajax ma wygrać jedną bramką)
Kurs: 3,75
Buk: Sportingbet
Oglądałem pierwszy mecz i powiem szczerze ten dziwny wynik Ajax sam sobie zafundował, gdyż przestał grać na 30 minut przed końcem meczu. Oczywiście Ajax jest lepszym zespołem ale nie potrafił udowodnić tego na boisku. Dość powiedzieć, że Ajax był bezapelacyjnie lepszym zespołem, a PAOK oddał w meczu jeden jedyny celny strzał.
Dziś wcale nie będzie łatwiej. Gorący stadion z fanatycznymi kibicami będzie dodatkowym handicapem dla gości. Ale pomimo to nie potrafię sobie wyobrazić, że taki zespół jak Ajax odpada w eliminacjach
LM na tym samym etapie co Lech Poznań
Piłkarze Ajaxu potrzebują zwycięstwa w tym meczu lub remisu bramkowego 2-2 lub wyższego. Wygraną Paok-u raczej odrzucam. To, że nasza piłka sięgnęła dna nie oznacza jeszcze, że upadek dotyczy całej europy. A jak już to podobno nam bliżej do Greków niż Holendrom przynajmniej jak chodzi o dług publiczny.
Martin Jol podał dzisiaj nazwiska dziewiętnastu piłkarzy, którzy polecą na środowy rewanż z PAOK Saloniki. W kadrze na to spotkanie brakuje kontuzjowanego Eyonga Enoha oraz nowego nabytku Ajaksu, Mounira
El Hamdaouiego. Kameruńskiego pomocnika w Grecji ma godnie zastąpić Rasmus Lindgren.
Kadra na mecz z PAOK :
Maarten Stekelenburg, Kenneth Vermeer, Gregory van der Wiel, Jan Vertonghen, Toby Alderweireld, Oleguer, Vurnon Anita, Daley Blind, Rasmus Lindgren, Demy de Zeeuw, Roly Bonevacia, Ismail Aissati, Christian Eriksen, Luis Suarez, Urby Emanuelson, Miralem Sulejmani, Siem de Jong, Hyun Jun Suk, Marvin Zeegelaar
Jak chodzi o PAOK to Zlatan Muslimović, ale także Vitolo i Vieirinha - wszyscy są gotowi do gry. Zagrać zaś na pewno nie będą mogli podstawowy bramkarz Kostas Chalkias (został zmieniony w Amsterdamie w 15. minucie przez Dario Kresica), obrońca Lino oraz ofensywny pomocnik Cristiano Oliveira.
Ajax cztery razy potykał się z zespołami z Gracji trzy razy wygrywająć. PAOK również cztery razy grał z zespołami z Holandii ale tylko raz wygrał.
Uważam, że jeżeli Ajax przygotowany jest do sezonu chociażby w 80% jest w stanie przeskoczyć PAOK. Nie spodziewam się zwycięstwa wyraźniego, ale myślę, że doświadczenie trenera Martina Jola pozwoli zespół zmotywować i odpowiednio ustawić na ten mecz.
Myślę, że mecz skończy się jednobramkowym zwycięstwem Ajaxu.
Na koniec ciekawostka, ostatnich kilka wyników Ajaxu w europejskich pucharach na wyjeździe:
25/02/2010
Liga Europejska UEFA Juventus vs. Ajax Amsterdam 0:0
02/12/2009
Liga Europejska UEFA FC Timisoara vs. Ajax Amsterdam 1:2
05/11/2009
Liga Europejska UEFA Dinamo Zagreb vs. Ajax Amsterdam 0:2
01/10/2009
Liga Europejska UEFA RSC Anderlecht vs. Ajax Amsterdam 1:1
27/08/2009
Liga Europejska UEFA Kwalifikacje Slovan Bratislava vs. Ajax Amsterdam 1:2
19/02/2009 Puchar UEFA Fiorentina vs. Ajax Amsterdam 0:1
27/11/2008 Puchar UEFA Hamburg vs. Ajax Amsterdam 0:1