Dyscyplina: Koszykówka - Pro B
Francja
Godzina: 20.00
Spotkanie: Rouen - Fos sur Mer
Typ: Fos sur Mer (włącznie z dogrywką)
Kurs: 2.44
Bukmacher: 1xbet
Analiza:
Drugi mecz półfinału fazy play off francuskiej Pro B pomiędzy ekipą Rouen a drużyną Fos sur Mer. W pierwszym spotkaniu Fos sur Mer zwyciężyli 79-75 - półfinał rozgrywany jest do dwóch zwycięstw. Ekipa Rouen zakończyła rundę zasadniczą na ósmej pozycji (bilans 17-17), w ćwierćfinale play off pokonali 2-1 Orleans, drużyna Fos sur Mer przystępuję do play off po zajęciu czwartego miejsca w tabeli (bilans 24-10), ćwierćfinał play off to 2-0 z Nancy. W rundzie zasadniczej Fos dwukrotnie zwyciężył z Rouen - 88-82 i 83-71. Za zdecydowanego faworyta w tej parze trzeba uważać drużynę Fos sur Mer, dużo mocniejsza personalnie drużyna, która z roku na rok jest coraz bliżej tego awansu - dwa ostatnie sezony to porażki w półfinale play off (w rundzie zasadniczej druga pozycja). Dla mnie dużym zaskoczeniem jest gra w półfinale Rouen, wyeliminowali mocnego kandydata do awansu Orleans, ale tam więcej chyba "zasługi" trochę niespodziewanie fatalnej dyspozycji, przede wszystkim w kluczowych momentach gry rywali, niż jakichś wybitnych występów ekipy Rouen. Pierwszy mecz w tej parze z bardzo dziwnym przebiegiem - do przerwy Fos prowadzi 46-16 przy naprawdę świetnej grze, a po przerwie przestają w ogóle grać (pudłują z łatwych pozycji, dużo strat i faulowania), dając rywalom dogonić wynik, ale przy wielkim szczęściu dla nich utrzymują tą wygraną. Po świetnym ćwierćfinale, gdzie bardzo pewnie pokonali mocną drużynę Nancy, mogło się wydawać, że podtrzymując tę formę, powinni też spokojnie poradzić sobie z Rouen, ale tak było tylko do przerwy - mam nadzieję, że w tym spotkaniu nie będzie już takich przestojów w grze drużyny Fos sur Mer. Ekipa Rouen ma już w tych play off cztery spotkania w krótkim czasie i na bardzo dużej intensywności, wszystkie przy bliskim wyniku, przy tak krótkiej rotacji (grali w tych spotkaniach praktycznie na siedmiu zawodników), na pewno większe zmęczenie, może w końcu odbić się na ich dyspozycji. W pierwszym meczu wcześniej z parkietu (zagrał niecałe 7 minut) przez uraz musiał zejść Bassoumba, ostatnio często wystawiany przez trenera Rouen Menarda w wyjściowej piątce - nie znalazłem info o tym czy zdoła się wykurować na to spotkanie, ale to też może mieć jakiś wpływ na jego dyspozycje, jeżeli ewentualnie zagra. W drużynie Fos nie ma żadnych informacji o urazach przed tym spotkaniem. Nie wiem czy ekipa Rouen będzie potrafiła jeszcze raz zaskoczyć silniejszego rywala, stawiam że nie, ale na pewno drużyna Fos sur Mer ma tutaj zdecydowanie mocniejsze argumenty czysto sportowe, żeby już po tym meczu cieszyć się z awansu do wielkiego finału - jeżeli zagrają swoje, z pełną koncentracją przez całe spotkanie, powinni mocno zawalczyć o tą wygraną.
144