Dyscyplina: Piłka nożna - Copa del Sol
Spotkanie: Shakhtar Donieck - Aalesunds FK
Typ: Shakhtar -1.5
Kurs: 2.20
Bukmacher: Bet365
Analiza:
W poniedziałkowy wieczór, w ramach pucharu Copa del Sol, staną naprzeciwko siebie drużyny Shakhtara i Aalesunds. Turniej towarzyski odbywający się w Hiszpanii, rozgrywa w tym roku swoją trzecią edycję, a do udziału jak co roku zapraszane są przygotowujące się do startu rozgrywek ligowych znacznie później niż w innych krajach drużyny, przeważnie skandynawskie. Największe wrażenie sprawiają szczególnie 3 marki: wspomniani wyżej Ukraińcy, Spartak Moskwa oraz FC Kopenhaga.
W swojej analizie bardziej skupię się na górnikach z Doniecka, bo są zdecydowanym faworytem, a i więcej informacji udało się zebrać na ich temat. Sytuacja w tym sezonie jest katastrofalna. Włodarze i kibice mierzyli w awans z teoretycznie łatwej grupy w
LM, a już nikt nie dopuszczał do siebie myśli, że nie uda się nawet wywalczyć prawa do gry w Lidze Europy na wiosnę. Shakhtar to drużyna z ogromnym potencjałem, mnóstwo świetnych Brazylijczyków, bardzo solidni i utalentowani Ukraińcy. Wierzę w to, że sportowa złość będzie w piłkarzach zza wschodniej granicy decydującą cechą, i za wszelką cenę będą chcieli zdominować rozgrywki na krajowym podwórku. Przygotowania do marcowego wznowienia ligi wkraczają w decydującą fazę. Do tej pory Donieck rywalizował z drużyną Etoile du Sahel i wygrał 4:1, ponadto przegrał po rzutach karnych nieznanym mi bliżej teamem. Poza tym, to, że Shakhtar poważnie podchodzi do turnieju w Hiszpanii, pokazuje nam fakt, że zwyciężyli oni w pierwszej edycji tego pucharu w 2010.
O ekipie Aalesunds mogę powiedzieć tylko tyle, że grali w eliminacjach do Ligi Europy w tym sezonie, przeszli nawet 3. rundą kwalifikacji, jednak na ich drodze stanęła drużyna AZ Alkmaar, która wygrała w dwumeczu 7:2, pozbawiając Norwegów złudzeń. Kadrowo obu dzisiejszych rywali dzieli przepaść... Skład Aalesunds to przede wszystkim Norwegowie, a kilku obcokrajowców jest z pewnością całkiem anonimowych dla większości kibiców piłkarskich. Drużyna jest na innym etapie przygotowań niż Shakhtar, gdyż oni w marcu ligę zaczynają, a nie kontynuują. Wydaje się zatem, iż nie będą się starali forsować w sparingach, żeby powoli wejść na najwyższe obroty. Do tej pory rozegrali spotkania kontrolne, w jednym z nich przegrali 0:1 z duńskim Brondby.
Podsumowując - łamię swoją naczelną zasadę, żeby nie stawiać spotkań towarzyskich, jednak ostatnio wszyściutkie mi siadły, więc czemu nie pójść za ciosem? Wierzę, że Ukraińcy podejdą do tego meczu profesjonalnie, i nie dadzą plamy, a wtedy bez problemu rozprawią się z rywalem, biorąc pod uwagę przepaść potencjałów dzielącą oba zespoły. Typuję 2:0, jak będzie - zobaczymy. Powodzenia

100