Dyscyplina:
Piłka Nożna - Ekwador,
Serie A - Pierwsza runda
Godzina: 00:00
Spotkanie: Independiente del Valle â Delfin SC
Typ: 1 i pow. 2,5 gola
Kurs: 2.63
Bukmacher: Betano
Analiza:
Witam wszystkich! Dziękuję za głosy reputacji, to naprawdę mnie motywuje do wstawiania na forum jeszcze bardziej skrupulatnych analiz! Na dzisiaj wybrałem spotkanie z pierwszej ligi ekwadorskiej, które rozpocznie się równo o północy czasu polskiego, więc czasu na stawianie nie zostało dużo. W związku z tym zapraszam do analizy! Na samym początku chciałbym, żebyście wiedzieli, że rozpatrzyłem proponowany przeze mnie typ pod kątem nie tylko ostatnich meczów, ale wszystkich rozegranych w roku 2016. Drużyna Independiente wkrótce przystępuje do pierwszego spotkania półfinałowego w
Copa Libertadores z argentyńskim potentatem Boca Juniors (8.07.16), więc mogłoby się wydawać, że mecz ligowy odpuszczą, ale po przeczytaniu dalszej części analizy sami zadecydujcie czy do tego rzeczywiście dojdzie. Zapraszam! Po pierwsze, zespół dzisiejszych gospodarzy jest w wyśmienitej formie. Nie dość, że zaliczył 3 zwycięstwa z rzędu, to strzelił w tych pojedynkach aż 7 goli tracąc po 1 bramce na mecz (2-1, 1-2, 1-3). Co więcej, warto podkreślić, że najpierw pokonał wicelidera tabeli (Barcelona S.C.), a następnie na wyjeździe rozprawił się z aktualnym liderem tabeli ligi ekwadorskiej (Emelec). Natomiast w kolejce ostatniej pokazał klasę wygrywając mecz mimo faktu, że od 4 minuty już przegrywał. Te rezultaty i okoliczności w jaki zostały uzyskane jasno wskazują, że piłkarze Independiente są w świetnej formie i myślę, że nawet zbliżający się dwumecz w
Copa Libertadores nie jest w stanie Im przeszkodzić w wygraniu meczu najbliższego. Po drugie, Independiente ma położony stadion na dużej wysokości co niejednokrotnie skutecznie utrudniało grę przeciwnikom, gdyż płuca pracują zupełnie inaczej w trakcie meczu tak dużo metrów nad poziomem morza. Potwierdzają to wyniki spotkań tegorocznych rozegranych na tym obiekcie. Było ich 14 i tylko 1 raz padł remis (1-1 z Colo Colo w
Copa Libertadores 19.02.16). Ponadto w meczach tych aż 11 razy wygrywało Independiente, ale przytrafiły się także 2 porażki. Najpierw z Emelec 0-2 dokładnie 5.03.16, a następnie z U. Catolica 1-4 dokładnie 9.05.16. O ile Emelec to jedna z silniejszych krajowych ekip to U. Catolica jest średniakiem, więc pewnie niektórzy zastanawiają się jak to możliwe, że Independiente przegrało tak zdecydowanie. Już wyjaśniam. Spotkanie te zostało rozegrane zaledwie 4 dni po wyeliminowaniu wielkiego River Plate z
Copa Libertadores w 1/8 finału. Akurat tak się składa, że oglądałem tamten wyjazdowy mecz i choć Ekwadorczycy przegrali to i tak awansowali dalej dzięki zwycięstwu 2-0 w pierwszym meczu. Zatem mecz z U. Catolica mieli prawo sobie odpuścić by zregenerować siły przed kolejnymi potyczkami szczególnie po tak spektakularnym osiągnięciu jak wyeliminowanie utytułowanej drużyny River Plate. Jak pokazują statystyki, percepcja ta dała korzyści, gdyż kolejne spotkania w większości ułożyły się po myśli Independiente. Po trzecie, po dogłębnej analizie spotkań Independiente doszedłem do następującego wniosku: piłkarze tego klubu nie przechodzą obok meczu, zawsze dają z siebie maksimum. Ponadto zauważyłem, że jak grali mecz ligowy na własnym stadionie kilka dni przed meczem w
Copa Libertadores to zawsze wygrywali takie spotkanie. Tak było w meczu z Dep. Cuenca, który wygrali 2-1 (7.02.16) by kilka dni później przegrać na wyjeździe z paragwajskim Guarani 2-1 (11.02.16). Kolejny taki przypadek miał miejsce na początku kwietnia. Najpierw pokonali zespół Mushuc Runa 2-1 (3.04.16), a potem odnieśli zwycięstwo z zespołem brazylijskim Atletico-MG 3-2 na własnym obiekcie (7.04.16). Trzeci i ostatni taki przykład można podać na podstawie wyników z początku maja. Najpierw Independiente pokonało ekipę River Plate Ecuador 3-0 (21.05.16) by później przegrać wyjazdowy mecz z meksykańskim U.N.A.M. 2-1 (25.05.16), ale i tak awansować do półfinału rozgrywek Pucharu Wyzwolicieli Amerki jak nazywane są rozgrywki
Copa Libertadores po serii rzutów karnych. To nieprawdopodobne, ale takie właśnie są fakty. Jak łatwo dostrzec, dosłownie w każdym spotkaniu ligowym na własnym obiekcie rozgrywanym kilka dni przed arcyważnym meczem w
Copa Libertadores padały chociaż 3 gole, a taki mecz kończył się zwycięstwem Independiente. Po czwarte, piłkarze Independiente mają coś sobie do udowodnienia, gdyż mierzyć się będą z przeciwnikiem, z którym nigdy wcześniej nie grali na własnym stadionie meczu ligowego. Jedyne spotkanie odbyło się na wyjeździe i to całkiem niedawno, bo 18.06.16 i zakończyło się porażką dzisiejszych gospodarzy 2-0. Zatem uważam, że motywacji nie zabraknie i na kilka dni przed spotkaniem pucharowym Independiente zapewni sobie komfort psychiczny, a jest to możliwe tylko dzięki dzisiejszemu zwycięstwu z rywalem, z którym dotychczas zagrali tylko 1 spotkanie, a do tego przegrali. Po piąte, warto napisać, że obydwie ekipy są zdecydowanie overowe. Wyniki ostatnich 8 spotkań wyjazdowych drużyny Delfin S.C. prezentują się następująco: 2-1, 2-0, 1-0, 2-2, 1-1, 2-2, 1-2, 5-1. Z kolei rezultaty ostatnich 8 meczów rozegranych u siebie przez ekipę Independiente del Valle przedstawiają się tak: 3-1, 2-1, 3-2, 2-0, 1-4, 2-1, 3-0, 2-1. Jak widzimy w większości były to wyniki wysokie, natomiast drużyna Delfin S.C. nie potrafi zachować czystego konta od wielu miesięcy. Po szóste, warto zwrócić uwagę na to w jakich okolicznościach Independiente nie zdobywa kompletu punktów w meczach domowych. Zdarza się to niezwykle rzadko, ale jednak się zdarza, więc warto nad tym chwilę się zastanowić. Mój wniosek jest następujący: porażka z U. Catolica przytrafiła się kilka dni po awansie do ćwierćfinału w
Copa Libertadores, więc można w takiej sytuacji usprawiedliwić piłkarzy. Promocja do najlepszej ósemki klubów w Ameryce Południowej w sezonie 2015/2016 nie zdarza się przecież często. Podsumowując, jak spojrzymy na wszystkie podane przeze mnie argumenty dojdziemy do konkluzji, że zwycięstwo Independiente jest bardzo prawdopodobne. Z kolei 3 gole w meczu (biorąc pod uwagę aktualną dyspozycję gospodarzy oraz podane wcześniej przypadki meczu domowego rozgrywanego kilka dni przed spotkaniem w
Copa Libertadores), są także możliwe. Jednak dla bardziej sceptycznych osób polecam typ na powyżej 2,5 gola w meczu bez deklarowania która drużyna wygra. Kurs na taki typ na betano wynosi aktualnie @1.95, więc też jest value. Na koniec dodam, że mnie osobiście podoba się postawa boiskowa Independiente. Ta ekipa ma charakter, jest waleczna i nieustępliwa, a poza tym nie poprzestaje na strzeleniu jednej czy dwóch bramek, gdyż nawet przy bezpiecznym prowadzeniu, dąży do strzelania kolejnych. Za takie podejście należą się Im brawa i naprawdę duży szacunek! (a przecież w zespole nie ma gwiazd, a sam klub nie jest bogaty). Życzę wszystkim powodzenia i przepraszam za tak długą analizę, ale musiałem podać Wam argumenty rozłożone na czynniki pierwsze byście już sami nie musieli tego robić. Hej!

100