Dyscyplina: Koszykówka - LEB Plata
Hiszpania
Godzina: 19.00
Spotkanie: Real Canoe - Alicante
Typ: Alicante (włącznie z dogrywką)
Kurs: 1.76
Bukmacher: 1xbet
Analiza:
LEB Plata, trzeci poziom rozgrywkowy w Hiszpanii i czwarty mecz finału fazy play off, jak na razie 2-1 prowadzi Real Canoe (wygrane 84-74 i 72-70, porażka 60-87) - finał rozgrywany do trzech zwycięstw. Real Canoe rundę zasadniczą zakończyli na dziewiątej pozycji i bilans 14-16 - play off: ćwierćfinał 3-0 z La Roda, półfinał 3-2 z Albacete. Alicante zajęli trzecie miejsce w tabeli z bilansem 21-9 - play off: ćwierćfinał 3-2 z Navarra, półfinał 3-0 z Avila. Pisałem już o tej parze w dziale tematycznym, przypomnę tylko najistotniejsze według mnie rzeczy - "Ekipa gospodarzy dzisiejszego meczu to beniaminek tych rozgrywek, z kolei Alicante już od czterech sezonów w LEB Plata i w każdym roku grają w play off (dwa razy ćwierćfinał, raz półfinał i teraz finaliści). Nie śledzę jakoś mocno tych rozgrywek, jedynie suche wyniki plus jakieś statystyki, poczytałem teraz troszkę więcej o tych zespołach, przeglądając ich spotkania i wyszło mi, że za zdecydowanego faworyta powinna uchodzić tutaj drużyna Alicante. Szersza, bardziej doświadczona kadra, lepsze wyniki dotychczas i co chyba najważniejsze dużo większe doświadczenie w tych rozgrywkach, co może pomóc w tych kluczowych teraz spotkaniach. Co sezon są coraz bliżej tego upragnionego awansu, więc może już najwyższa pora tym razem uzyskać promocję do LEB Oro." Może ten wynik w finale, jak na razie nie po myśli Alicante, ale wydaje się, że mają odpowiednie argumenty sportowe, żeby zwycięstwem tutaj wyrównać stan tej rywalizacji i decydujący mecz zagrać na własnym parkiecie. Są w takiej sytuacji, że nie ma już miejsca na kolejną wpadkę i samo to powinno być ogromną mobilizacją dla nich. Dodatkowym bodźcem do lepszego zaprezentowania się może też być wsparcie z trybun - wyczytałem na oficjalnej stronie klubu, że wybiera się na to spotkanie spora grupa kibiców Alicante, więc może "poniosą" też dopingiem swoich ulubieńców do zwycięstwa. W rundzie zasadniczej Alicante pokonało ekipę dzisiejszych gospodarzy dwukrotnie 78-62 i 78-72.
76