Spotkanie:
FC Vitebsk vs. BATE Borisov
Typ:
2
Kurs:
1.50
Bukmacher: bwin.com
Analiza:
Dziś o godzinie 19:30 rozpocznie się zaległy mecz białoruskiej Vysshaya Liga w którym staną na przeciw siebie FC Vitebsk i BATE Borisov. Postanowiłem zagrać to spotkanie z kilku przyczyn.
BATE Borisov to obecnie wg mnie najlepszy zespół na Białorusi. Lider tabeli w 21 kolejkach przegrał tylko raz, ze swoim największym ligowym rywalem FC Minsk. Obecnie goście stracili tylko 5 bramek, strzelając swoim przeciwnikom aż 38. Świadczy to przede wszystkim o sile defensywy, poukładanej i grającej kolektywnie. Świadczy to również o mocnej sile napadu BATE. Na 21 spotkań piłkarze, dzisiaj w strojach gości, wygrali 14, zremisowali 6 i przegrali 1 mecz. Obecnie zespół ma 48 oczek w ligowej tabeli.
Przez pierwsze 13 rund rozgrywek ubiegłoroczny mistrz kraju nie stracił ani jednej bramki, ulegając wreszcie w połowie czerwca wspomnianemu już wyżej FC Minsk.
BATE jak widać chociażby po statystyce w lidze białoruskiej nie ma sobie równych (może oprócz graczy z Minska). Przyjdzie im walczyć o punkty z gospodarzem spotkania czyli ligowym średniakiem - FC Vitebsk.
Lokomotiv Vitebsk obecnie znajduje się na 9 pozycji w tabeli (drużyn jest tylko 12) i coraz bardziej zagląda im do oczu strefa spadkowa, chociaż spadać zbytnio nie ma gdzie. W 22 meczach zdobył 22 punkty, wygrał 4, zremisował 10 i przegrał 8 spotkań ligowych z strzelając 22, a tracąc 33 bramki. Dodam, że zespół od 13 spotkań nie odniósł zwycięstwa.
Ostatnia kolejka była wręcz znamienna dla graczy z Vitebska. W konfrontacji z FC Minsk przegrali wysoko bo 5:1.
Dodać trzeba że i FC Minsk i BATE Borisov prezentują podobny poziom kultury piłkarskiej i tutaj również upatruję przewagi gości. Żeby nie być gołosłownym i nie szukać daleko wystarczy cofnąć się do ostatniej konfrontacji zespołów BATE - Vitebsk. Podczas ich ostatniego spotkania, BATE wygrało u siebie pewnie 4:0.
Obydwa zespoły wyjdą na murawę najpewniej najmocniejszym składem, ponieważ kontuzji i pauz za kartki brak. FC Vitebsk będzie próbował walczyć przed własną publicznością ale BATE jest to zespół przynajmniej o klasę lepszy i mam nadzieję, że bez większego problemu zdominuje całe widowisko.
Na koniec dodam jeszcze, że BATE Borisov to tegoroczny uczestnik
LE, który w grupie E zmierzy się z AZ Alkmaar, Sheriff Tiraspol i Dynamem Kijów i myślę, że narobi nieco zamieszania na scenie europejskiej piłki.
50