Dyscyplina :
Siatkówka, LŚ 2012
Spotkanie :
Niemcy - Bułgaria
Typ : Bułgaria
Kurs : 3,85
Bukmacher : Bwin
Analiza :
Ligi Światowej ciąg dalszy. Tym razem będzie to ostatni mecz w grupie D mini-turnieju rozgrywanego we Frankfurcie.
Faworytem buków jest zespół gospodarzy, ale ja mam na ten temat inne zdanie.
To, że
Niemcy wygrali 2 mecze po 3:0 jeszcze nic wielkiego nie znaczy, tak samo wygrana z Bułgarami 3 do 1 w turnieju kwalifikacyjnym do IO.
Mogłoby się wydawać, że wtedy w Sofii, drużyna prowadzona przez Stojczewa nie grała na poważnie - co na boisku robił 20-letni Penczew i gdzie był Sokołow?
No cóż, to już było i teraz trzeba skupić się na kolejnych spotkaniach.
W meczu z Portugalią Bułgarzy grali najmocniejszym składem : Sokołow, Salparov, Bratoev, Kazijski , Aleksiew, Todorow, Josifow.
Większość tych siatkarzy gra na co dzień w ligach europejskich, mam tu na myśli
Włochy czy Rosję, a to świadczy o ich klasie.
Sokołow potrafi sam wygrać mecz, a jeśli przyłączy się do niego Kazijski, rywale mają spore kłopoty. Salparov odpowiada za nienaganne przyjęcie, a Bratoew jakoś tam sobie radzi na sypie.
Bułgaria gra dosyć siłową siatkówkę, nie ma tego polotu i finezji, ale po co zmieniać coś co funkcjonuje dobrze?
Zespół Niemiecki jak już pisałem wcześniej, robi swoje i nie patrzy na wynik.
Gra twardo i zgodnie z planem taktycznym. Styl Niemców jest również siłowy, co spowodowane jest dobrymi warunkami fizycznymi zawodników - mało kto ma poniżej 2 metrów wzrostu.
Filarem drużyny jest bombardier Resovii z ubiegłego sezonu - Grozer. To od niego w głównej mierze zależy gra drużyny. Podobnie jak Sokołow - sam może wygrać mecz.
Do pomocy ma olbrzyma mierzącego 211 cm i o dziwo grającego na przyjęciu - Roberta Kromma, który wraca do gry w reprezentacji po nieobecności na turnieju w Sofii. Gracz wysoki, którego dużo łatwiej niż Schwarza upolować zagrywką.
Środek na podobnym poziomie co ten bułgarski, obaj wysocy i skoczni.
Szans Bułgarów należy upatrywać w wybiciu Niemców z równowagi, a także w postawieniu jak najtrudniejszych warunków od samego początku spotkania przez swoją dobrą grę. Trenerzy na pewno udzielą dobrej odprawy taktycznej, która będzie miała za zadanie zmobilizować graczy i sprawić, że uwierzą w swoje niemałe umiejętności.
Mecz będzie pojedynkiem atakujących, a także wojną na zagrywki.
Wygra zespół, który jest mniej zmęczony, a wydaje mi się, że jest to właśnie Bułgaria.

285