Dyscyplina: snooker, Indian Open 2019, runda 2.
Godzina: 14:30
Spotkanie: Fergal O'Brien - Oliver Lines
Typ: wygra Lines
Kurs: 1,95
Bukmacher: Etoto
Analiza:
Ten mecz jest spotkaniem graczy, którzy nie martwią się o profesjonalny byt w następnym sezonie. W tym momencie Fergal ma 59. ranking, a Oliver - 105., ale ma też 2-letni paszport na profesjonalną grę. Bukmacherzy wyceniają zwycięstwo O'Briena średnio na 1,80, a Linesa na 1,97. W świetle faktów, które za chwilę przedstawie, wydaje mi się, że bliższe rzeczywistości byłyby notowania odwrotne. Domyślając się wartości po stronie typu na Linesa postanowiłem ten mecz przeanalizować.
O'Brien to 46-letni Irlandczyk, profesjonalista od 28 sezonów, który przez zdecydowaną większość kariery był w najlepszej 40-tce globu, od 2015 roku obniża swój ranking coraz wyraźniej. Obecny sezon ma słaby:
mecze 12-14, frejmy 88:89, brejki 51(12), najlepszy wynik turniejowy to 1/8 finału latem zeszłego roku.
Po przerwie zimowej przegrał 4 mecze z rzędu, w tym z dzisiejszym rywalem. Nie były to pojedynki jednostronne, stawiał opór, ale przegrał kolejno: z Dingiem 3:5, Linesem 3:4, Li Hangiem 0:1 i Bairdem 5:6. Zanotował 4 brejki 50+, w tym 2 setki.
O. Lines to 23-letni Anglik, gra 5. sezon jako profesjonalista, notowany jest najczęściej w 7. dziesiątce rankingu. W tym sezonie ma takie statystyki: mecze 10-13, frejmy 62:75, brejki 32 (4), jego najlepszy wynik turniejowy to 1/16 finału osiągnięty na początku sezonu, w Rydze i w zeszłym tygodniu w Shootoucie. Po przerwie zimowej wygrał 4 mecze i 2 przegrał: z O"Brienem 4:2, z Dingiem 3:4, z Wakelinem 1:0, z Gouldem 1:0, z Clarke'm 0:1, z Fordem 6:2. Zanotował 7 brejków 50+, w tym 2. setki.
O'Brien zagrał z O. Linesem dotąd tylko 1 mecz, wygrany przez Anglika 2 tygodnie temu
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że tylko powyższe porównanie tych dwóch zawodników nie wskazuje na jakąkolwiek przewagę mojego faworyta. Ale moim zdaniem ten sąd byłby powierzchowny. Cztery widzę przesłanki mówiące o przewadze Linesa:
1) jego lepsza forma, którą potwierdzają liczby. Nawet brejki ostatnio Lines buduje nieco częściej, gdy w przekroju karier obu tych graczy widać 3-krotną przewagę statystyczną Fergala,
2) przewaga psychologiczna Linesa po wygranym niedawno meczu H2H,
3) złe morale Irlanczyka po serii porażek, dobre samopoczucie młodego Anglika, m. in. po niezłym turnieju w Watford,
4) biologia: młody organizm łatwiej i szybciej zaaklimatyzuje się w tropikalnych Indiach, po dalekiej podróży. Jestem rówieśnikiem O'Briena, pamiętam swoje młodsze lata i wiem, jak to jest.
Jak rzeczywiście będzie - zobaczymy. Ryzykuję na tego beta stawkę 5/10 jednostek.
95