Australian Open - FINAŁ
???? Djokovic N. -
Murray A. +1,5 setów 1,85 Bet-at-home
Do konkursu podaję taki typ, który według mnie jest dość pewny, choć gram za prawdziwe pieniądze opcję powyżej 3,5 setów.
Faworyzowanie w tym meczu Djokovica jest dla mnie głupotą. Oczywiście Serb na AO od paru lat prezentuje się znakomicie i tutaj osiąga swoje najlepsze wyniki, do tego broni tutaj tytuł. Historia mówi nam jasno, że nikt tytułu 3 razy z rzędu nie obronił więc to jest plus dla Szkota. Ale ten fakt traktowałbym raczej z dużym przymrożeniem oka, tak samo jak i fakt o zmęczeniu któregoś z zawodników.
Rok temu półfinał AO z udziałem Serba i reprezentanta Wielkiej Brytanii przyćmił niestety finał z Nadalem który był dłuższy i bardziej dramatyczny. Wielu zapomniało, że w półfinale wtedy Szkot prowadził już 2:1 i wypuścił prowadzenie z rąk:
http://www.youtube.com/watch?v=qpQ9v-0hUPM
Warto obejrzeć ten skrót meczu by wiedzieć czego możemy spodziewać się jutro. Dodam do tego, że Andy jest znacznie lepszy niż rok temu, zrobił olbrzymi progres pod wodzą trenera Ivana Lendla:
To jest chyba najbardziej odpowiedzialna osoba za sukcesy Andiego w 2012 roku. Finał Wimbledonu, złoto na Igrzyskach Olimpijskich i wygrany turniej US Open przy prowadzeniu w setach 2:0 z Djokovicem. Tutaj również widać wysoką i solidną formę Szkota. Już w meczu z Federerem zagrał bardzo mądrze taktycznie i cały czas atakował backhand Rogera, Szwajcar był bez szans na atak. Może i pojedynek trwał 5 setów bo w kluczowych momentach Andy wypuszczał prowadzenie z rąk, to jednak cały obraz gry był toczony pod właśnie jego dyktando.
Mowa tutaj o zmęczeniu nie ma mowy, jest to ostatni mecz, finał, zawodnicy dadzą z siebie wszystko, do tego obywaj zawodnicy mają przed meczem dzień przerwy więc będą w pełni zregenerowani. 5 setów z Rogerem Federerem wcale się nie da we znaki Szkotowi, bo mecz toczył się dość szybko i nie był wypełniony długimi wymianami jakie będą prowadzone z Serbem. Andy pod koniec meczu wcale nie wyglądał na zmęczonego.
Djokovic od formy z 2011 roku jest daleko, nawet na Mastersie w Londynie przegrywał już w 1 secie 3:0 z Federerem i w drugim secie tak samo, był przełamany na 5:3. Na US Open przegrywał 2:0 w setach z Murrayem o czym wcześniej już wspomniałem.
Andy w tym momencie jest na tyle dojrzałym zawodnikiem i tak się prezentuje, że w mojej opinii pod względem sportowym jest znacznie lepszym zawodnikiem od Serba. Jedyny jego mankament to właśnie głowa, jeżeli będzie trzymał nerwy na wodzy to zwycięstwo powinno należeć do niego w innym przypadku będzie bardzo oto trudno. Nie typuję w tym meczu zwycięzcy co podkreślam tylko fakt, że Andy ugra tutaj przynajmniej 2 sety.

100