Spotkanie: AK Bars Kazań – UHC Dynamo Moskwa
Typ: over 4,5
Kurs: 1,75
Buk:
Unibet
Dziś w
KHL czeka nasz prawdziwy szlagier! Zdobywcy Pucharu Gagarina z 2009 i 2010 podejmą we własnej hali zdobywców Pucharu Gagarina z 2012 roku – AK Bars Kazań zmierzy się z UHC Dynamo Moskwa. Fani hokeja nie mogą przegapić tego niezwykłego spektaklu na lodzie!
Dynamo Moskwa to Mistrzowie Rosji z 2012 roku, aktualni zdobywcy Pucharu Gagarina. W
KHL zagrali 8 meczów – 5 wygrali, 3 przegrali. Po porażce wyjazdowej z Traktorem rozgromili Dynamo Mińsk aż 7:2. Potem przegrali bardzo ważne spotkanie z SKA Sankt Petersburg we własnej hali 1:3 po katastrofalnej postawie, która zawiodła wielu kibiców Dynama. Oļegs Znaroks – trenem mistrzowskiej drużyny Dynama ma do dyspozycji takich zawodników jak m.in. Alexandre Boikov – były gracz Nashville Predators, Konstantin Gorovikov – MŚ z 2008 i 2009 roku, Dominik Graňák – słowacki obrońca, wiceMŚ z 2012 roku, Denis Kokarev – atakujący, MŚ z 2012 roku, Marek Kvapil – czeski prawoskrzydłowy, Sergei Soin – center, MŚ z 2002 roku, Denis Tolpeko – były gracz Philadelphia Flyers, Alexander Eremenko – bramkarz, były zawodnik m.in. Ufy czy Barsu, MŚ z 2008 i 2009 roku, Michaił Anisin – zdobywca z Dynamo Pucharu Gagarina, Filip Novák – były gracz Ottawy Senators oraz Kostiantyn Kasianczuk – ukraiński napastnik, od lat grający w najlepszych rosyjskich klubach. Nie wspomniałem jednak o graczu, którzy robi różnice - żyjącą legendę rosyjskiego hokeja, jednego z najlepszych i najbardziej rozpoznawalnych hokeistów świata. Z powodu lockoutu w
NHL powrócił do swojego byłego klubu. Aleksander Owieczkin – gracz Washington Capitals, MŚ z 2008 i 2012 roku, dwukrotny zdobywca Maurice 'Rocket' Richard Trophy za najlepszego strzelca
NHL w rundzie zasadniczej, zdobywca Art Ross Memorial Trophy za największa ilosc ptk, Ted Lindsay Award dla najlepszego gracza HNL, dwukrotny zdobywca Trofeum Harta, sześciokrotnie wybrany do meczu gwiazd
NHL, gracz roku w
NHL w 2008 i 2009 roku według Sporting News.
Ekipa z Tatarstanu ma w swoich szeregach plejadę gwiazd. Bramkarzem Barsu jest Konstantin Barulin – mistrz świata z 2012 roku, 5-krotny mistrz Rosji. Finski center Jarkko Immonen – mistrz świata z 2011 roku, lider klasyfikacji punktowej tego turnieju, były gracz NY Rangers. Niko Kapanen – koejny fiński center i mistrz świata z 2011 roku, brązowy medalista Igrzysk Olimpijskich w Vancouver, były gracz m.in. Dallas Stars i Phoenix Coyotes. Napastnik Aleksiej Morozow – mistrz świata z 2008 i 2009 roku, serbrny medalista igrzysk z Nagano. Janne Pesonen – fiński lewoskrzydłowy, MŚ z 2011 roku. Aleksiej Tierieszczenko – center, MŚ z 2008, 2009 i 2012 roku. Danis Zaripow – MŚ z 2008 i 2009 roku, napastnik. Ilja Nikulin – obrońca, MŚ z 2008, 2009 i 2012 roku.
Na ekipie Kazania nie zawiodłem się w tym sezonie, bardzo natomiast rozczarował mnie ostatni mecz Dynama, z którym wiązałem wielkie nadzieje. Myślę jednak, że obie ekipy prezentują podobny do siebie, bardzo wysoki poziom i nie powinniśmy się spodziewać tutaj wysokich zwycięstw jednej czy drugiej ekipy. Będzie to raczej mecz walki, bardzo wyrównany. Uważam jednak, że zobaczymy w tym spotkaniu więcej niż 4 bramki – jeśli w pierwszej tercji któraś z ekip zdobędzie przewagę bramkową, druga będzie musiała bardziej zaryzykować, a obie ekipy mają ogromny potencjał ofensywny. Zapraszam wszystkich na hokejową ucztę!
100