Dyscyplina:
piłka nożna, Bułgaria, Parva Liga, runda 7
Spotkanie:
Łudogorets Razgrad - Slavia Sofia
Godzina:
19:30
Typ
: wygra Łudogorets EH (-1)
Kurs: 2,23
Bukmacher: ETOTO
Analiza: zwykle nie typuję faworytów,z handikapem ujemnym, ponieważ w mojej opinii kursy po ich stronie z reguły nie mają wartości. Rynek bardzo nisko wycenia ich sukces, bazując na skrajnym przekonaniu o ich sukcesie szerokich rzesz typerów i ostrożnym kreowaniu tych kursów przez bukmacherów. Wydaje mi się jednak, że w wypadku tego spotkania mamy sytuację wyjątkową. Prawdopodobnie pozostając pod wrażeniem zbliżającego się, czwartkowego meczu Łudogortsa w Lidze Europy, który będzie dla tego klubu prawdopodobnie najważniejszym spotkaniem w tym sezonie, rynek dyskontuje poważne rotacje w kadrze dzisiejszych gospodarzy i antycypuje problemy z uzyskaniem przekonującego zwycięstwa dzisiaj. Odwołajmy się więc do faktów:
(1)
Tabela:
2. Łudogorets 6 4-2-0 br. 11:4, dom 3 2-1-0 br. 4:0
9. Slawia 6 2-2-2 br. 10:10, wyjazd 2 0-1-1 br. 2:3
(2)
Kadra Łudogortsa to najdroższa ekipa w lidze, ma wartości 47 mln. euro, czyli odpowiada 1/3 wartości całej ligi . Dziś nie zagra 2 graczy wartych 5 mln euro. Obaj prawie nie grali w tym sezonie: bramkarz Stojanow i ofensywny pomocnik Marcelinho.
Wartość możliwej najdroższej wyjściowej "11" dzisiaj to 28 mln. euro..
(3)
Kadra Slawii warta mniej niż 6 mln. euro.
Niestety dla gości spośród 26 zawodników aż 9 jest niedostępnych do gry, w tym 6 powtarzalnie grających w tym sezonie: podstawowy bramkarz, podstawowy stoper, 2 podstawowych ofensywnych pomocników, podstawowy lewy pomocnik, podstawowy napastnik. Niedostępni do gry piłkarze są warci łącznie 2,1 mln. euro.
Najdroższa "11"jaką dzisiaj wystawi Slawia warta będzie mniej niż 2 mln. To odpowiada wartości wczorajszej kadry Witoszy, a warto zauważyć, że na 0,6 mln. wyceniany jest bramkarz Slawii Stergiakis, który ma problem z byciem bramkarzem pierwszego wyboru.
(4)
statystyki H2H z lat 2013-2019: 21 15-4-2 br. 48:12, w Razgradzie 12 9-2-1 br. 28:9. Zwracam uwagę na istotny fakt, że na stadionie Łudogortsa 6 z 12 rozegranych meczy zostało wygranych przez gospodarzy z handikapem.
(5) piłkarze Łudogortsa będą mieli 4 dni na regenerację przed meczem z Mariborem, nad którym przeważają potencjałem, który pokazali zresztą w meczu u siebie, choć nie zmaterializowali w postaci bramki mimo regularnego ostrzału bramki gości ze Słowenii. Nie będzie to spacerek, ale to bułgarski klub jest faworytem w tej konfrontacji. Nie sądzę, by skrajnie odpuścili sobie dzisiejszy mecz zbierając wszystkie siły na Ligę Europy, bo nie ma takiej potrzeby.
(6) nie sądzę też, żeby Slawia mogła pozwolić sobie na brutalną grę, żeby nadrobić braki sportowej jakości. Myślę, ze w Bułgarii wszyscy, w tym władze ligi i sędziowie muszą mieć w pamięci brutalny mecz z Czerno Morie Warna na początku sierpnia, gdzie Slawia zebrała 9 żółtek (gospodarze - 5). Oprócz własnego interesu - mogą mieć w efekcie jeszcze większe problemy kadrowe, będą mieli na uwadze interes bułgarskiej piłki klubowej. Nie sądzę, by chcieli skopać ostatnią nadzieję bułgarskiej piłki w rozgrywkach europejskich w tym sezonie. Dlatego nie spodziewam się zatrzymania na ławce .lub w szatni kogokolwiek zdrowego i zdolnego do gry w zespole gospodarzy..
Podsumowanie: gdy porównamy wyceny rywali w tym meczu i wyceny szans w meczu nieco wcześniejszym Dunawa z CSKA, to są one prawie identyczne. W obu jest wyraźny faworyt, ale różnica kompetencji i sytuacji kadrowej rywali w meczu który przedstawiam i tym drugim jest różna. Te wyceny w mojej ocenie się nie zgadzają, a niedoszacowanie szans faworytów widzę w meczu Ludogortsa. .
Stawka wysoka - 8/10 jednostek.
P.S. W trakcie przygotowania tej analizy i jej pisania rynek zaczął korygować wyceny. Kursy spadły od wczesnego rana o ok. 10%, ale cenę wskazaną wyżej uważam nadal za dopuszczającą zakup wskazanej opcji. Dlatego moje "Podsumowanie" nie jest już w pełni aktualne, ale zostawiam je, bo dobrze przedstawia mój sposób myślenia.
100