Paul Hunter Classic 2019
AWANSUJE DO FINAŁU: DAVID GILBERT @ 3.60
LVbet kurs nominalny
Krótka drabinka turnieju, tylko 16 zawodników, z czego większość to żółtodzioby, wetarani po formie i aktualni zawodowcy, często szukający dopiero formy. Jako takiego szukającego formy można wskazać choćby obrońcę tytułu czyli Kyrena Wilsona, który wg buków jest głównym faworytem do wygrania tytułu. Moim zdaniem to mocna przesada, Wilson daleki od swojej formy, nie mówiąc o tej którą prezentował kilkanaście miesięcy temu. W stawce tego turnieju są lepsi gracze i w dużo lepszej aktualnej formie. Mam na myśli głównie Davida Gilberta i Shauna Murphyego, tylko zdaje się ten drugi się wycofał. Zostaje więc Gilbert świetny ubiegły sezon zwieńczony półfinałem MŚ, w nowym tez nie zwalnia tempa. Poza falstartem w Rydze, potem już na swoim wysokim poziomie, łatwe wygrane z Cahillem, Dohertym, McGillem w IC, poszkapił sprawę w meczu z Selbym pozwalając mu wygrać z 5-3 na 5-6, ale z Selbym przegrać to nie wstyd. Odbił to sobie szybko na Linesie ogrywając go niedawno (5-2) w kwalach do China Championsip. Moim zdaniem to najlepszy obecnie gracz w tym turnieju w najlepszej ze wszystkich formie, i taki kurs na jego obecność w finale warto pobrać. Drabinka turnieju krótka, podobnie jak krótkie mecze do 4 frejmów, pierwsza runda to Holt, potem ktoś z Perry/Mertens, a w półfinale ktoś z trójki King/Hawkins/Stevens, wszyscy w zasięgu Gilberta. Hawkins bez formy, przegrywa z kim popadnie, King nie ten poziom, o dziwo najgroźniejszym rywalem może okazać się Stevens, dla którego to bardzo ważny turniej, Paul Hunter to był jego najlepszy przyjaciel w tourze i na pewno będzie bardzo zmotywowany, a że od czasu do czasu potrafi wykrzesać dawną formę to może i tak się tu zdarzyć, zwłaszcza na tak krótkim dystansie meczów. Ale przedtem będzie musiał uporać się z dwoma innymi rywalami. Tak czy siak Gilbert jawi mi się jako faworyt do tytułu, a skoro w ofercie jest bezpieczniejszy typ na finał to tym lepiej