Dyscyplina: Tenis ziemny ???? Miami 2015 (USA)
Godzina: 19:00
Spotkanie: Stakhovsky Sergiy-Almagro Nicolas
Typ: 2 handicap -2 gemy
Kurs: 1.97
Bukmacher: Pinnacle Sports
Analiza:
Oj długo się zastanawiałem nad tym meczem, dawno już nie miałem takiej rozkminy. Ale postanowiłem zaryzykować i postawiłem można powiedzieć all in w stronę Hiszpana (jeden Karpacz). Jak wiadomo nawierzchnia w tegorocznym turnieju nie należy do najszybszych także na wstępie jest to mały handicap dla Almagro. Nicolas w 2014 roku podczas French Open musiał poddać mecz z powodu kontuzji i wrócił do tenisa w sezonie. Początku nie miał udanego ponieważ przegrał w I rundzie Sydney z Ceuvasem 7:6, 6:4 następnie nie miał szczęścia w losowaniu ponieważ podczas
Australian Open od razu trafił na Nishikoriego gdzie przegrał 6:4, 7:6, 6:2. Z Australii poleciał do Ameryki Południowej na cykl turniejów rozgrywanych na nawierzchni ziemnej czyli na jego ulubionej. W Sau Paulo doszedł do ćwierćfinału gdzie zatrzymał go Cuevas w Rio de Janerio Cuevas również pokonał Hiszpana ale w pierwszej rundzie i jeszcze Nicolas zanotował niezły wynik w Buenos Aires gdzie doszedł do półfinału. Także jak na grę po kontuzji wyniki dość dobre w ostatnim czasie. Almagro w chwili obecnej jest na 74 miejscu
ATP lecz za jego najlepszych czasów był na bardzo wysokim 9 miejscu.
Jego przeciwnikiem będzie Ukrainiec, Stakhovsky aktualnie 51,a w przeszłości 31 zawodnik
ATP. Sergiy w przeciwieństwie do Almagro czuje się najlepiej na bardzo szybkich halowych nawierzchniach,a na mączce nie może się odnaleźć. Na hardzie również ma wiele wygranych meczów ale większość z nich to challengery. Ale nie można mu odmówić, że nie potrafi grać na twardych kortach ponieważ wygrał Binghamton challenger w 2014 roku, finał Tashkent challenger, 2013 rok wygrana Kazan challenger, finał
Le Gosier challenger, 2010 wygrana New Haven i jeszcze w 2008 roku dwa finały niższej rangi. Także coś tam potrafi odbijać. Ostatnio grał w Irving challenger gdzie odpadł niespodziewanie ze smyczkiem 7:5, 0:6, 6:3. Miał jeszcze kilka dobrych wyników tj. pokonanie Stana Wawrinkę i grę w półfinale turnieju no ale to było na hali czyli tam gdzie czuje się najlepiej.
Na pewno pod względem umiejętności Almagro jest lepszy jeśli chodzi o wymiany, forhend, bekhend, trzymanie piłki w korcie. Hiszpan na pewno kuleje z psychiką i tutaj moim zdaniem jest w tym meczu szansa dla Stakhovskyego. Ukrainiec ma bardzo dobry serwis lecz jak tego zabraknie to jego inne atuty maleją o 50% jak nie więcej. Almagro również posiada powera w łapie i potrafi trzepnąć z serwisu jak i uderzyć fenomenalne zagranie kończące z dwóch stron. Lecz jak Hiszpanowi nie siedzi nawet serwis to potrafi to nadrobić grą z głębi kortu w wymianach. Panowie grali ze sobą zaledwie jeden raz w 2011 roku na nawierzchni twardej gdzie wygrał Nicolas 6:2, 7:6. Stawiam tutaj konkretnie na Almagro ponieważ uważam go za zawodnika o wiele bardziej ambitnego niż przeciwnik. Mecz będzie można oglądać także do boju!!!
97