Dyscyplina: Piłka Nożna - Białoruś, Dywizja 1
Godzina: 13:30
Spotkanie: Lokomotiv Gomel - Sputnik Reczyca
Typ: Lokomotiv Gomel AH(-1,5)
Kurs: 2,50
Bukmacher: etoto
Analiza:
Lokomotiv dysponuje wręcz huraganowym atakiem.
Zespół jest ustawiony wybitnie ofensywnie, w każdym dotychczasowym spotkaniu grał z trójką napastników. Obok 2 doświadczonych snajperów Sołowieja i Kozłowskiego, mają też młodego Klenje. Każdy z nich ma już na koncie od 2 do 4 goli. Filarami obrony są stoperzy Markov i Shabanov. Ten ostatni zaliczył przy tym już 3 gole dla swojej drużyny! Linia pomocy oparta jest na bardzo doświadczonych w rywalizacji, w 1 Dywizji, Kukharenoku i ofensywnie nastawionym Bondarence. Kukharenok zaliczył już 2 trafienia.
W pierwszej 20-tce graczy tej ligi, czyli wszystkich tych, którzy zdobyli, co najmniej 2 gole jest 5 reprezentantów Lokomotivu!
Sputnik drugi sezon rozgrywa w tej klasie rozgrywkowej. Zespół ustawiony jest defensywnie, z wysuniętym jednym napastnikiem i piątką obrońców. Ma 4 nominalnych stoperów, ale w podstawowym składzie na boisko wychodzi spośród nich tylko
Izhakoviski, któremu pomagają po obu stronach czterej nominalni boczni obrońcy.
Problem w tym, że jeśli Izhakovskiego potraktujemy jako filar obrony, to tym razem go nie będzie z racji kary za czerwoną kartkę. Trzej inni nominalni stoperzy to emeryt 35-letni Krawczenko, zagrał dotąd 38 minut, 21-latek Kisiel - nie grał wcale, 22-letni, w sierpniu pozyskany z Lokomotiwu, Monastyrski zagrał dotąd tylko 1 pełny mecz, 2 razy był w wyjściowej "11", raz wszedł z ławki. W pomocy podstawowymi wyborami są Jasiński, Potorocha, Kurlowicz i Ignatienko. Kurlowicz nie grał jednak w poprzednim meczu, a Ignatienko w 2 ostatnich meczach.W formacji ataku nie zaszły większe zmiany od zeszłego roku, ale ani Lagutin, ani Nikitin nie błyszczą formą strzelecką, bo w 5 meczach zdobyli raptem jedną bramkę razem. Wyręcza ich w tym ofensywny pomocnik Potorocha, który zdobył 2 bramki ( w zeszłym sezonie 9!)
Statystyki H2H z roku 2019: w Homlu było 2:0, w Reczycy 2:1. W zeszłym sezonie, jak wspomniałem wcześniej, były to odpowiednio 4. i 6. drużyna w tabeli. Lokomotiv zdobył ponad 1/3 bramek więcej od Sputnika, za to stracił ich o 20% mniej.
Podsumowanie: przejrzawszy statystyki i kadry obu zespołów doszedłem do wniosku, że słusznie Lokomotiv jest wskazywany przez rynek jako wyraźny faworyt. Jego atuty to własne boisko, na którym od września 2018 r. przegrał tylko 3 mecze w 1 Dywizji
i to z drużynami, które obecnie grają w Lidze Najwyższej. Drugą przewagę widzę w świetnie prezentującej się linii napadu, z którą nie ma porównania po stronie Sputnika.
Defensywa gospodarzy nie pracuje bezbłędnie, o czym świadczą bramki stracone z Gomelem i z Naftanem, ale pamiętajmy, że Gomel to spadkowicz z Ligi Najwyższej, przy tym najwyżej wyceniany klub tych rozgrywek. W meczu z Naftanem to była niespodziewana wpadka, przegrywali już nawet 1:3, ale w końcówce potrafili zremisować. Te fakty wskazują na ryzyko związane z moim typem.
Sputnik dotąd pokazywał efektywną obronę, jednak utrata kluczowego stopera okazała się zabójcza w poprzednim meczu z Gomelem. w ciągu 40 minut po tym fakcie Sputnik stracił 4 bramki, gdy wcześniej skutecznie bronił się przed mocnym naporem Gomela. Oczywiście w tamtej sytuacji grali też w '10", co dodatkowo osłabiło zespół. W zespole gości nie podoba mi się też możliwość wystawienia tylko połowy graczy pierwszego wyboru w linii pomocy, a także słaba dyspozycja strzelecka napastników. Wydaje mi się, że grając z tak agresywnym w ataku rywalem, zawodnicy tyłowi Sputnika rzadko wspomogą w ofensywie swoich napastników, którym w świetle faktów bardzo jest to potrzebne. Dlatego nie liczę specjalnie na gola gości i nie wybieram beta na rynku bramkowym. Proszę na koniec pamiętać, ze przedstawione wnioski są tylko jak pojedyncze puzzle, nie złożyły się one na kompletny obraz tych drużyn i tej ligi, którą widziałem raptem tylko kilka razy.
Stawiam stawkę średnią - 6/10 jednostek.
100