Dyscyplina: Piłka Nożna - Premier League
Godzina: 21:00
Spotkanie: Aston Villa - Sheffield Utd.
Typ: Aston V. / BTTS
Kurs: 2.87
Bukmacher: Fortuna
Post w dziale: https://forum.bukmacherskie.com/thr...gue-21-12-2023-24-12-2023.170061/post-7233536
Analiza:
Mam trochę odmienną wizję tego spotkania od mojego poprzednika opisującego ten mecz w dziale poświęconym
Premier League , aczkolwiek zdecydowanym faworytem do wygranej są gospodarze. Aston gra rewelacyjną rundę mając aktualnie
9 spotkań bez przegranej ( PL ; ECL) , i śrubując rekord
15-stu domowych wygranych w
Premier League. Tym samym
Unai Emery kontynuuje bardzo dobrą pracę jeszcze z końcówki poprzedniego sezonu. W ramach
Premier League, Villa Park nie zostało zdobyte od
18.02.23 ( 2:4 z Arsenalem w poprzednim sezonie) , aczkolwiek nie oznacza to że ekipy przyjezdne nie były w stanie strzelić tutaj bramki w tej rundzie. Co ciekawe nie udała się ta sztuka w niedalekiej przeszłości dwóm tuzom czyli
Arsenalowi i
Man. City którzy polegli po
1:0 , ale takie ekipy jak
Fulham ,
Luton, WHU ,
Brighton czy
Crystal P. grając w Birmingham trafiały do siatki gospodarzy. W fazie grupowej
Ligi Konferencji gole zdobywały tutaj także
Legia i
Alkmaar ( po jednym) , a w krajowym pucharze EFL końcem września wygrał tutaj Everton
1:2. Co w związku z tym?
Niewątpliwie
2 -wie wygrane i
2 czyste konta zachowane w konfrontacjach z Arsenalem i Man. City w ostatnim czasie działają na wyobraźnie i należy je docenić , natomiast nie od dzisiaj wiadomo że poziom zaangażowania i koncentracji w starciach przeciwko czołowym firmom
Premier League jest dużo wyższy niż w wypadku potyczek z drużynami środka tabeli , czy takimi jak dzisiejszy przeciwnik zajmującymi ostatnie miejsce. Jest to rzeczą jak najbardziej naturalną w sporcie i spotykaną na wszystkich boiskach w wielu dyscyplinach. Sportowo bez wątpienia w chwili obecnej rozpędzona Aston jest ekipą dużo lepszą i powinna ten mecz wygrać , ale czy zdoła zachować czyste konto to już inna sprawa.
Sheffield Utd. o czym wspomniał mój przedmówca, pomijając fakt że jest na ostatnim miejscu i ma fatalne statystyki wyjazdów , przyjeżdża na Villa Park nie mając tak na prawdę nic do stracenia. Wywiezienie choćby jednego punktu z tego gorącego terenu byłoby dla gości olbrzymim sukcesem o który będzie trudno , ale zdobycie bramki to cel numer jeden jaki powinni sobie postawić . Poniekąd to baza do szukania czegokolwiek więcej. Zawsze mam mieszane uczucia gdy dochodzi w piłce do walki "Dawida z Goliatem" a śmiało można użyć takiego porównania w odniesieniu do tych drużyn bazując na wynikach. Aston Villa przyzwyczaiła mnie we wcześniejszych sezonach że często zaskakiwała in plus w starciach z ekipami mocniejszymi , a rozczarowywała w spotkaniach ze słabszym rywalem. To też jest wpisane w psychologię sportu . Nie twierdzę że ekipa z Birmingham straci dzisiaj punkt lub cos więcej , ale jestem w stanie uwierzyć ze nie zachowa czystego konta mimo że ma za rywala drużynę najsłabszą w lidze. Tak jak wspomniałem o ile dla przyjezdnych celem minimum powinno być zdobycie gola , o tyle nie sądzę by dla gospodarzy priorytetem było zachowanie czystego konta. Aston ma po prostu to spotkanie wygrać. Stać na pewno miejscowych na zdobycie
2-3 goli co przy ewentualnej stracie jednej bramki nie będzie stanowiło większego problemu. Przytoczone przykłady z poprzednich kolejek potwierdzają że tracą gospodarze bramki w domu . Myślę że podobnie może być i tym razem.
Reasumując , nie wchodzę tym razem w sytuacje kadrową jednych i drugich , gdyż nie ma to większego wpływu na charakter opisywanego zakładu. Bramkę można stracić zawsze , czy to w wyniku przemyślanej , fantastycznej akcji rywala , czy też własnego błędu , lub wskutek rzutu karnego. Sądzę że Aston Villa wygra kolejne domowe spotkanie śrubując rekord , ale dla emocji liczę na trafienie ze strony przyjezdnych.
0