Dyscyplina: Piłka nożna Portugalia - rewanżowy mecz barażowy o "extraklasę" xD
Godzina: 21:15
Spotkanie: Ferreira - Aves
Typ: 1
Kurs: 1.80
Bukmacher: Bet365
Analiza: Ostatnio pazera mnie zgubiła i nie wiem czy teraz też tak będzie. Nie jestem przekonany w 100% co do tej Ferreiry bo w trakcie całego sezonu dużo razy powtapiałem na niej i dziś znów na nią postawiłem, ale jeżeli się nie mylę... - to najprostszy bet dzisiejszego dnia. Nie za bardzo wiem jak zanalizować to co ja myślę o tym meczu więc zrobię małe porównanie z realiami polskimi żeby przybliżyć sytuacje obu drużyn.... Ferreira dajmy na to - to taki polski Piast Gliwice, po udanym zeszłorocznym sezonie dziś tylko mówi się o tym czy ten zespół spadnie czy nie. Oba te zespoły grały przypomnę nie cały rok temu w europejskich pucharach. Ferreira odpadła z eliminacji Ligi Mistrzów z Zenitem St. Petersburg. A jak wiadomo teraz obie drużyny nie potrafią wygrać meczu, mają z tym ogromny problem (nie licząc tego zwycięstwa Piasta 5:0 nad Cracovią). To tyle na temat Ferreiry teraz Aves - tą drużynę porównałbym do Dolcanu Ząbki, - Dolcan jest w stanie wygrać w I lidze z każdym, ale o awansie do
ekstraklasy jakoś nikt nie mówi - może problem jest po prostu w tym jakie są koszta utrzymania zespołu w extraklasie a jakie w I lidze, po cichu powiedziałbym tak, że awans tej druzynie do wyższej klasy rozgrywkowej jest nie potrzebny. I tak pozwolę sobie teraz zamienić te drużyny nazwami i zaanalizować Wam pierwszy mecz barażowy, którego ja nie oglądałem, a wyglądało to tak, że Piast grał na wyjeździe w Ząbkach i skończyło się tam na wyniku 0:0 i jedna żółta kartka dla piłkarzy Piasta, czyli wyglądałoby to na jakiś bezbarwny chyba mecz, Ząbki przeprowadzają zmiany dopiero w ostatnich 10 minutach - by ratować 0:0 ? czy by podziękować nie którym piłkarzom za grę w całym sezonie? Piast prawdopodobnie zamknął się na swojej połowie, zrobił 2 taktyczne zmiany i na tym koniec meczu. Kibice Dolcanu nie zobaczyli zwycięstwa swojej drużyny ale równocześnie nie obejrzeli także porażki swojej drużyny. Teraz sytuacja odwraca się, i tak jak w pierwszym meczu spodziewałem się x2 na korzyśc czy to Piasta czy Ferreiry tak teraz przewiduję czysta 1 na ten mecz, oczywiście może być tez tak, że niespodziewanie bedzie 0:0 do końca meczu i pozniej jakies dogrywki, ale jestem zdania, że Dolcan czy Aves oddało by ten mecz 2:0 albo 1:0 albo mozliwy jest tu już nawet poprostu pogrom Aves ale to może być zbyt optymistyczna opcja. W takiej sytuacji Aves nie traci kasy na kupowanie nowych zawodników czy płacenie naprawdę sporo wyższych stawek piłkarzom bo wiadomo byłaby wyższa liga rozgrywkowa, a tak bez bez awansu może powyprzedawać piłkarzy i dalej jeszcze budowac potege swojego klubu na tym ich zapleczu extraklasy i po prostu zarabiać pieniądze na klubie. Ale to jest tylko moja teoria, że niby Piast Gliwice utrzymałby sie w extraklasie kosztem niby Dolcanu Ząbki, oczywiście pozdrawiam kibiców obu druzyn i nie chce tez obrażać sympatyków obu tych drużyn to tylko moje własne dywagacje a co teraz przedstawię to teraz będą raczej fakty o specyfice portugalskiej piłki - hmm a więc tak, ich extraklasa wydaję się być silniejsza względem zaplecza bo "beniaminkowie" walczyli o utrzymanie praktycznie do końca sezonu i nie mieli po prostu z kim wygrywać meczów co oznacza bardzo dobrze zoorganizowane zespoły w extraklasie względem ich zaplecza - nie ma tak jak w Polsce, że wpadnie Zawisza i jest od razu
Puchar Polski i pierwsza ósemka - tam bardzo ciężko było beniaminkom Belenses czy Arouca (te zepoły rok temu wywalczyły awans) wygrać z kimkolwiek a teraz sytuacja wygląda tak, że z zaplecza do portugalskiej ligi wchodzą Moreirense i Penafiel a dopiero aż z czwartego miejsca w lidze w barażu o extraklasę biję się właśnie Aves, a w ogóle w pierwszej szóstce zaplecza znalazły się trzy zespoły takie jak Porto B (Porto B zajęło 3 miejsce w lidze, które uprawniało do barażu, ale z racji tego, że nie może grać w jednej lidze z Porto, baraż rozgrywa czwarty zespół ligi czyli właśnie Aves) Benfica B czy Sporting B, co moim zdaniem świadczy o braku jakości i różnorodności zespołów w tej lidze - jeżeli rezerwowe zespoły osiągają takie wyniki na koniec sezonu. Aha - zapomniałem napisać dlaczego akurat Dolcan porównałem do Aves - z powodu pozycji w tabeli^^
odpowiednio 4 w tabeli Aves jaki teraz 4 w tabeli Dolcan, ale jak tu piszę
I liga polska i tak się wydaje lepsza od zaplecza Portugalii względem ich porównania do najwyższych klas rozgrywkowych w danych krajach. Tak więc mam nadzieję, że przybliżyłem Wam sylwetki tych dwóch zespołów - nie znam portugalskiego i nie wiem jak tak naprawdę wygląda sytuacja tych klubów - możliwe, że może być całkowicie inaczej i jak się skończy na 0:2 to nie biorę za to odpowiedzialności. Jednakże ja jestem takiego zdania, że po regulaminowych 90 minutach tego meczu to na koncie Ferreiry będzie widniało więcej zdobytych goli niż na koncie zespołu Aves. Na koniec dorzucę link z livescore jak by ktoś chciał coś poszperać przy tym meczu. -
http://www.livesports.pl/mecz/I3VYEEMd/#szczegoly-meczu
80