Dyscyplina: Piłka Nożna, Polska, T-Mobile Ekstraklasa
Spotkanie: Pogoń Szczecin - Lech Poznań
Typ: Over 2.5
Kurs: 2.15 @ Pinnacle Sports
Analiza: Z piątkowych spotkań TMO
Ekstraklasy pod lupę biorę mecz pomiędzy zajmującą 6 miejsce w tabeli, Pogonią Szczecin( 37pkt), a zajmującym 4 miejsce z dorobkiem 37pkt, Lechem Poznań. Osobiście mecz Jaga-PDB odpuszczam, bo w mojej ocenie kurs na Jagę nie warty gry, a drużyna z Bielska jest nieobliczalna, więc może się tam wydarzyć wszystko. Bardziej pewne jest dla mnie 2 spotkanie. Wiele już zostało o tym spotkaniu napisane, więc dodam jeszcze parę słów z mojej strony. Oglądałem obydwa mecze tych drużyn we wcześniejszej kolejce, oba zakończone zwycięstwem Pogoni i Lecha. Najciekawiej było w Gdańsku, gdzie Szczecinianie rzutem na taśmę, w dodatku osłabieni zapewnili sobie zwycięstwo w doliczonym czasie gry, po trafieniu rezerwowego Bąka. Lech po niezbyt ciekawym meczu okazał się lepszy od słabiutkiego w tym spotkaniu Śląska, a gola zapewniającego zwycięstwo, pięknym trafieniem zapewnił Teodorczyk. Co można wywnioskować po grze tych drużyn w pierwszej po przerwie kolejce? W skrócie to dobra gra i potencjał w ofensywie, a na minus bardzo słaba gra w obronie, przez co przeciwnicy mają sporo szans na zdobycie bramki. To było widać w obu tych pojedynkach, może nie co mniej sytuacji na zdobycie bramki miał Śląsk, ale powiedzmy sobie szczerze, oprócz Paixao, który zdobywa tam co drugą bramkę, w tym momencie nie widać innych, dobrych ogniw w ofensywie. Jeśli chodzi o kadrę na to spotkanie, to każda drużyna zagra osłabiona. Za kartki w drużynie gospodarzy nie zagrają
Maciej Dąbrowski i
Adam Frączczak. Obaj defensorzy zostali ukarani w ostatnim ligowym starciu z Lechią Gdańsk. Dodatkowo z potwierdzonych z mojej strony informacji na 100% nie zagra
Wojciech Lisowski, który nie zdołał jeszcze wyleczyć kontuzji i zobaczymy go dopiero w następnym spotkaniu. Dodatkowo zabraknie
Michała Koja , jednak dobra informacją dla drużyny jest powrót po odpokutowaniu kary za kartki,
Wojciecha Golli, który zastąpi na środku obrony Dąbrowskiego. Duży ból głowy będzie miał Dariusz Wdowczyk z zastąpieniem Frączczaka. Lisowski nie jest jeszcze gotowy do gry, więc trener będzie musiał sięgnąć do rezerw, lub możliwe, że zagra nieco bardziej ofensywnie i przesunie do obrony np. Bąka, ale o tym dowiemy się przed samym meczem. W Lechu też spore problemy, kartki wykluczą z przyjazdu do Szczecina
Barry’ego Douglasa,
Karola Linetty’ego oraz
Łukasza Teodorczyka. Czyli Lech w meczu z Pogonią zagra bez nominalnego napastnika, bo
Bartosz Ślusarski razem z
Rafałem Murawskim zostali odsunięci z pierwszego składu za sprawy pozasportowe. Dodatkowo na liście kontuzjowanych znajdują się
Jasmin Burić,
Kebba Ceesay i
Vojo Ubiparip. Douglasa na lewej stronie obrony zastąpi
Luis Henriquez, który powraca do składu za pauzę za kartki. Linetty'ego na środku pomocy zastąpią prawdopodobnie Injac lub Możdzeń, bo trener nie ma innej opcji, bo Hamalainen po raz kolejny będzie musiał zagrać w ataku, bo Teo pauzuje za kartki. Z dużymi szansami na debiut jest nowy nabytek drużyny z Poznania, Fin
PAULUS ARAJUURI, jednak nie sądzę, że Rumak zdecyduje się na wystawienie go w pierwszym składzie, ponieważ zmagał się w ostatnim czasie z kontuzją i nie jest jeszcze dobrze zgrany z drużyną. Ale to ból głowy trenera Rumaka, a wszystko będzie jasne godzinę przed meczem.
Podsumowując, w skrócie, duży potencjał w ofensywie w obydwu drużynach, nieco lepiej wygląda to w Pogoni, gdzie duet Samurajów wspomagany jest przez Robaka i ściągniętego w zimowym okienku Małeckiego, który może się okazać strzałem w 10. W Lechu zabraknie Teo, jednak Fin, Lovrencsics czy Pawłowski są zawsze groźni i przy problemach Pogoni w obronie, które były widoczne w Gdańsku, Poznaniacy powinni coś ustrzelić. Tak samo wygląda to w Pogoni, która na pewno nie będzie się broniła przez cały mecz i postawi na ofensywę, która wygląda w drużynie najlepiej. Typowaniem zwycięscy się nie odważę, liczę na bardzo fajne spotkanie, z dużą ilością bramek. Kurs na over bramkowy bardzo atrakcyjny i w moim przekonaniu najpewniejsze ze wszystkich dostępnych zdarzeń dostępnych w ofercie. Pogram jeszcze na pewno BTS, i za drobniaki remis. Powodzenia. Czekam na opinię użytkownika Gujona, bo sądzę, że w tym przypadku się ze mną zgodzi
.
Przewidywane składy (w mojej opinii):
Pogoń Szczecin: Janukiewicz - Bąk/Głęboka rezerwa , Hernani, Golla , Lewandowski - Ława(Popara), Rogalski(Popara) - Małecki, Akhoshi, Murayama - Robak.
Lech Poznań: Gostomski – Kędziora, Wołąkiewicz, Kamiński, Henriquez – Trałka, Injac/Możdżeń – Pawłowski, Claasen, Lovrencsics – Hamalainen
115