Dyscyplina: Koszykówka - WNBA
Godzina: 01.00
Spotkanie: Seattle Storm - Connecticut Sun
Typ: Connecticut Sun +7pkt (włącznie z dogrywką)
Kurs: 1.72
Bukmacher: 1xbet
Analiza:
Rozgrywki WNBA i pojedynek ekipy Seattle Storm z drużyną Connecticut Sun. Gospodynie dzisiejszego meczu druga pozycja w konferencji zachodniej i bilans 11-5, goście w konferencji wschodniej drugie miejsce w tabeli z bilansem 9-6. Na wstępie zaznaczę, że nie jestem jakimś wielkim zwolennikiem amerykańskich rozgrywek, czy to NBA czy WNBA, oczywiście doceniam ogromne umiejętności występujących tam zawodników czy zawodniczek, nie bez powodu są to najlepsze rozgrywki świata, ale nie zaglądam do tych rozgrywek zbyt często. Więc swoją propozycję podeprę w głównej mierze na statystykach, poprzeglądaniu kadr, ostatnich meczów danych zespołów czy też wiadomościach, które gdzieś tam zawsze poczyta się odnośnie tych rozgrywek. Drużyna Connecticut Sun w ostatnich spotkaniach nie zachwyca z wynikami, siedem spotkań i tylko dwie wygrane z najsłabszym zespołem całej ligi Indiana Fever, pięć porażek w tym m.in. ze Seattle właśnie 92-103 (grały w tych spotkaniach bez Alyssy Thomas - jest szansa na jej występ dzisiaj, ale raczej nie za duża). Przejrzałem statystyki i obszerny skrót z tego meczu - Sun zagrały tam bardzo słabo, pomimo tego były bardzo blisko rywalek przez praktycznie cały mecz, może gdyby nie mnóstwo faulowania, gdzie pozwoliły rywalkom na 27pkt przy 12pkt swoich, ten wynik mógłby być dużo lepszy. Oddały więcej rzutów z gry (dużo słabsza skuteczność), pod tablicami podobna gra obu zespołów i ogólnie pozostałe aspekty gry zbliżone. Więc jeżeli grają słabo i są blisko rywalek przez większość meczu, to może też w jakimś stopniu dać nadzieję, że jeżeli będą potrafiły zagrać na swoim poziomie, mogą zawalczyć tutaj o pełną pulę. Na pewno zawodniczki Sun będą mocno chciały zrewanżować się rywalkom za ten słabszy występ. Kadrowo, drużyna Connecticut wydaje się znacznie silniejsza - Chiney Ogwumike, Courtney Williams, Jasmine i Alyssa Thomas, Jonquel Jones czy Alex Bentley, to naprawdę świetnie wyglądający kolektyw z zawodniczek z bardzo dużymi umiejętnościami. Po stronie ekipy Seattle są również mocne zawodniczki, przede wszystkim Stewart, ale też Loyd, Howard czy Bird. Z tym że dla mnie, zdecydowanie lepiej wygląda to wszystko po stronie drużyny Connecticut Sun. Może się mylę, ale te siły wydają się być rozłożone na większą ilość zawodniczek, co zawsze daje większą pewność gry całej drużyny, gdzie nie zawsze ta liderka musi być w wybitnej formie, a ekipa Storm często bardzo jest zależna od gry Stewart. Connecticut Sun jest na tyle mocną personalnie drużyną, że powinna wcześniej czy później podnieść się z tego słabszego okresu gry. Zaczynają teraz serię meczów wyjazdowych, gdzie zagrają z bardzo mocnymi drużynami jak Phoenix Mercury czy LA Sparks, gdzie na pewno o zwycięstwa będzie zdecydowanie trudniej, więc warto powalczyć tutaj o pełną pulę, gdzie rywal jest zdecydowanie bardziej w zasięgu i w dobrym nastroju udać się na kolejne trudne spotkania.
100